Дишайте чист въздух денонощно

Вече има кой да следи и поддържа качеството на въздуха в дома - HomeVent от Hoval
15.09.2017
Ховал ЕООД
1417
вентилация, hoval, комфортна вентилация, homevent, качество на въздуха
HomeVent – комфортна жилищна вентилация с рекуперация
Източник: Hoval

Чистият въздух е изключително важен и необходим на всички, не само навън в града или природата, но и в дома. Поддържането на чист въздух в дома, без миризми, без излишна влага, без прах и летливи замърсители е нещо, което е хубаво да осигурим особено за нашите деца.
В миналото пречистването на въздуха ставаше само с отваряне на прозорци, но дали това винаги е добър вариант? Замислете се, зимата отваряме прозореца за проветряване, но какво става – влиза студ, а ако сме в града и миризми и замърсявания от коли и градски въздух, ако сме извън града – дим и неприятни миризми от комините на околните къщи, кучешки лай и всякакви други шумове.  Да, вярно, това е за кратко, но в това кратко време ние губим не само тишината и спокойствието, но и топлина и комфорт. Лятно време положението е подобно. Тъкмо сме охладили добре дома и едно отваряне на прозореца би вкарало обратно горещина, а може и някое друго летящо и неприятно насекомо, прах, шум и т.н.


В новите ни модерни домове ние трябва да се замислим за по-иновативен, по-ефективен и по-качествен начин за поддържане качеството на въздуха. 


Това вече е възможно чрез жилищните системи за вентилация и не случайно тя се нарича комфортна вентилация. Може би повечето от Вас се чудят какво представлява тя и дали наистина ни е необходима? Отговорът е ДА, необходима е и сега съвсем накратко ще Ви запознаем с нея.

 
Спите на затворен прозорец и  се събуждате свежи, като след сън в планината


Принципът на работа на комфортната вентилация е следния:
Тя поддържа и обменя въздуха в целия обем на Вашия дом -  подава се пресен и филтриран въздух в зоните на обитаване, като спални, детски стаи, хол, дневна, еветнулано детски кът, хоби стая или детски кът, а се засмуква въздух от бани, тоалетни, мокри помещения и зоната на кухнята. По този начин излишната влага и миризми се отвеждат от дома, а в обитаемите зони се подава пресен, филтриран въздух. Той е затоплен през зимата и охладен през лятото, като за това се използа единствено енергията на засмуквания въздух от помещенията . Това е възможно благодарение на изключително ефективния ротационен топлообменник, който е в сърцето на системата. Благодарение на него се оползотворява над 90% от енергията на засмукания въздух. Разходът на ел. енергия е едва 50W, нещо което почти няма да забележите в месечните си сметки.  


Комфортната вентилация е една цялостна система изградена от рекуперативен блок (с ротационен топлообменник ), датчици, контролна система, въздуховодна мрежа, решетки и други дребни аксесоари. 


Не, не си представяйте големите вентилации и въздуховоди, които сте свикнали да виждате. Тази система е изключително финна, с много малки и незабележими за окото детайли, които не отнемат от Вашето пространство и не изискват големи окачени тавани или куфари, за да бъдат скрити. Малки и красиви решетки с различен дизайн ще бъдат единственото нещо, което Вашето око ще види в стаите. До тези решетки отиват малки въздуховодни трасета с размер едва 7,5 см. Размер, който  много лесно може да бъде скрит. Монтажът на такава система е възможен  не само в къщи, но и в апартаменти – малки и големи – винаги може да се намери място и решение.


Не си предствяайте и шум и полъх с усет за течение, защото не случайно името на системата е комфортна вентилация. Вие нито ще чувате, че тя работи, нито ще я усещате като течение.


Защо ли? Защото въздухът, който се подава от всяка отделна решетка е толкова малко количество и влиза (съответно засмуква) в помещенията с изключително малка скорост. Да, но тогава някои от Вас ще питат...как е възможно толкова малко въздух и с такава бавна скорост да поддържа въздуха в целия дом чист и проветрен? Отговорът е много лесен – тя работи денонощно. Денонощно и по малко – това е тайната на комфорта. Нещо като невидимо-видим резултат. Както дишането на човек, то е постоянно, в малки количества, но жизнено необходимо. Така и вентилацията във Вашия дом ще бъде в малки количества, постоянна, незабележима, но изключително важна за доставянето на пресния въздух в дома, за изкарването на неприятни миризми и излишна влага. 


С нея ще можете да спите на затворен прозорец, а ще се събуждате свежи, все едно сте спали на отворен прозорец в планината, защото необходимото количество пресен въздух ще бъде в стаята денонощно и ще можете да играете на пода с децата си, без да се притеснявате и без усет за течение. С нея няма да се притеснявате, че влагата в банята е прекалено много и ще образува мухъл, защото там вече денонощно и безшумно ще се изтегля влажния въздух.


Както Ви казахме в началото комфортната вентилация ще поддържа и качеството на въздуха в дома. Това е възможно благодарение на вградените датчици, които измерват стойността на замърсителите във въздуха. Не се плашете, тук не става дума за големи вредности, защото не може да кажем, че домовети на са пълни с вреден въздух. Тук говорим за замърсяване като например – голямо количество въглероден двуокис, остатъчни миризми след готвене, остатъчни летливи вещества след почистване с препарати, цигарен дим и всякакъв друг вид летливи вещества във въздуха, които е добре да бъдат отстранени. Когато системата засече такива замърсявания, тя автоматично превключва на режим за бързо проветряване. (то е бързо, но не си го представяйте с голям шум и течение, то ще бъде изключително комфортно и в същото време бузшунмо и ефективно). Системата следи и качеството на въздуха и извън дома. Ако случайно навън има гъста мъгла или голямо задимяване, поради някакви непредвидени инцидетни обстоятелства, тогава тя ще редуцира мощността си, за да смогне с пречистването на този въздух или ще преустанови работа, докато отчете, че вече няма опасност този замърсен въздух да влезне в дома Ви. Така Вие оставате защитени и подсигурени, че във Вашия дом въздухът винаги и при всякакви обстоятелства ще бъде чист и с достатъчно количество от жизнено важния кислород. 


На красив тъч дисплей, разположен във Вашата дневна, Вие самите ще може да виждате качеството на въдуха, означено цветово с червено, жълто и зелено. Това ще бъде само за Ваша информация, защото от Вас не се изисква да правите нищо. Системата напълно автоматично ще се задейства, за да осигури качествен свеж и пресен въздух за Вашия дом.


HomeVent e жилищна вентилация с рекуперация-осигурява пресен въздух в дома и изхвърля излишната влага 


И накрая да обобщим накратко защо трябва да се замислим за комфортна вентилация в домовете ни: 


  • Защото домовете вече са толкова добре изолирани и“ запечатани“ с цел икономично отопление, че необходимия ни пресен и  наситен с кислород въздух вече трябва да се подава принудително.
  • Защото домът ни трябва да е свеж и проветрен, а отварявето на прозорците за проветрение разваля комфорта в дома ни, губим ценна енергия, топлина или прохлада.
  • Защото искаме комфорт от ново поколение.
  • Защото е приятно да знаеш, че някой денонощно за качеството на въздуха в дома.
  • Защото искаме качествени и ефективни резултати с почти нулеви разходи на енергия.
     

За да разберете повече за комфортната вентилация, изтеглете брошура от тук:


Ако статията Ви е заинтригувала и желаете да получите повече информация, не се колебайте да я поискате сега. Свържете се с Hoval бързо и лесно : на телефон 0884 950 886, по имейл home.bg@hoval.com или през формуляра за консултации тук 

Автор: Ховал ЕООД

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари