Витрина, шкаф, етажерка...

За обзавеждането на нестандартните пространства на едно жилище трябва да има първоначална концепция, която да се ръководи от основната идея на жилището.
15.04.2007
Йоланта Дартилова
1325
етажерка, аксесоари за дома, мебели за дома, шкаф, витрина
Източник: Лаура Ашли

За обзавеждането на нестандартните пространства на едно жилище трябва да има първоначална концепция, която да се ръководи от основната идея на жилището. Трябва да се планират най-удачно малките помещения, както и помещенията със специално предназначение, като килер или антресол, а именно да са функционални и да имат естетичен вид. В по-малко жилище тези пространства трябва да се разчупят и да внесат лекота в интериора, а когато жилището е по-голямо може да се направи изискана симетрия с добър архитектурен вид, нещата да не стоят разхвърляно, а да са систематизирани. За тези помещения могат да се използват шкафове, рафтове, чекмеджета, изработени от различни видове материали –
дърво, плоскости, стъкло, прозрачни и плътни материали.


    


Тези места за съхранение могат да се състоят от отворени, затворени, осветени и неосветени елементи. Могат да се подредят няколко тухли, дъски или обикновени бутилки от вино, на които да се наредят стъкла и да се нарисуват. Може да се използват и нетрадиционни материали като бетон, метал, ратан, бамбук, интересни и нестандартни плочки и др.
 


Важното е тези пространства да се използват оптимално, като се комбинират ниски и високи шкафове в едно жилище или да се обособи кът само с ниски мебели, съобразно пространството в помещението, осветеността, както и неговото предназначение – дали е за активно ползване или за съхранение на определени вещи.

 В момента е доста актуално да се ползват шкафове не само за хола, но и за трапезарии- те и пълноценно да се усвояват пространства в по-малки жилища. Предлагат се триъгълни шкафове, които заемат само ъгъла, а предоставят възможност за ефективно ползване на пространството.
 


  Ако предпочитате класиката изберете шкафове, скринове и етажерки, но ако сте почитател на по-модерните тенденции, актуално за младежките жилища е да се правят нетрадиционни форми като куб,
триъгълник, кръг, а вътре раздвижени спираловидни форми, които могат да се аранжират артистично.

Витрината в едно жилище може да бъде с различни видове стъкла – прозрачни, плътни, инкрустирани, със стъклопластика. За малко пространство е добре витрината да бъде прозрачна, а отвътре да бъде осветена или с огледала, което създава оптическа илюзия за дълбочина и простор. Тъмните, непрозрачни витрини са допустими само в големи пространства и създават повече тежест и наситеност.


    Тенденцията при интериорните мебели в момента е ретро стила.
Витрината вече не е приоритет на хола, но присъства и в трапезарията, където семейството може да подреди красива домашна посуда и да я превърне в произведение на изкуството. Красиви чаши или чинии могат да се претворят в активна част от интериора, ако се изложат на показ и същевременно да осигуряват функционалност, тъй като са подръка. Витрината може да е с цветни стъкла или стъклопластика, като дори едно цветно стъкло ще озарява интериора. Ако към него се добави осветително тяло от същия тип или друг аксесоар, например една цветна чиния или ваза на масата, ще се получи завършена и уникална композиция.

Антресолът като нестандартно помещение е винаги с чупки. Ако на долния етаж се намира дневна, хол и трапезария, но има висок таван в помещението и възможност за усвояване на пространството – може да се изгради вътрешен полуетаж и към горното ниво да води стълба. Подобна зона може да се направи и в къща с подпокривно пространство или частична плоча.

Така оформеният антресол може да се обособи като тематична зона с книги и удобен стол за четене, кът за подреждане на вашата колекция или уютно място за почивка.

Автор: Йоланта Дартилова
Закони Нормативна база Коментари