Куркума - ползи и красота

Ползите на коренището и впечатляващите ѝ цветове са в основата на нейното отглеждане.
07.07.2021
Ваня Минева
1520
озеленяване, растение, куркума
Отглежда се за коренището, което се използва в медицината и кулинарията.
Източник: www.obi.at

Куркума (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови, от рода Куркума. Достига до метър височина, със силно разклонено коренище. За родина се счита Югоизточна Азия. Отглежда се и в Индонезия, Япония, Шри Ланка, Китай, Виетнам, Корея. 

 

Куркумата е богато на благотворни въздействия растение. Отглежда се заради коренището, което се използва в медицината и кулинарията. Коренът има силно изразен оцветяващ ефект в жълто, тъй като съдържа пигмента куркумин, характеризиращ се с вкусови качества. Някои видове на Куркумата са с ярки, впечатляващи цветове и имат декоративни стойности. След като пожълтеят листата, се събират коренищата.  На тях дължи широкото си приложение, под различни форми – на прах, таблетки, в течно състояние. Използва се в медицината като лекарство, в кулинарията като подправка, във фитнес индустрията като хранителна добавка и за декорация.

 

ПОДПРАВКА
Използва се стрита на прах, характерен е жълтия оцветяващ ефект и специфичен аромат. Тя е основен компонент в подправката къри. Добавя се в различни ястия, като ориз, яйца, различни месни специалитети и др. Популярна е в Азия, но напоследък намира популярност и в Европейската кухня. Ползва се за маринати и като оцветител. Добавя се в чайове и други напитки. Вкусът е силен, натрапчив, леко пиперлив. Достатъчно е щипка от подправката.

 

ЛЕКАРСТВО
Благодарение на съединението куркумин, тя намира приложение за лечение на редица заболявания. Благоприятно въздействие има при възпалителни процеси. Използва се за детоксикация, за пречистване от свободните радикали. Научни изследвания доказват антидепресивните качества на растението и помощта, която оказва на пациенти, които са на антидепресанти. Изследвания доказват, че куркумата в комбинация с други растения, помага при пациенти с остеоартрит. Намалява болките и подобрява цялостното състояние. Твърди се, че приема на куркума понижава стойностите на лошия холестерол.

 

Тъй като съдържанието на куркумин в корена е едва 5-7%, се правят синтезирани екстракти с високо съдържание на куркумин.  Говори се, че растението помага при редица други заболявания, като преддиабетно състояние, акне, главоболие, болестта на Алцхаймер, при възпалителни процеси. Намалява риска от рак. Доказаният антивъзпалителен ефект от приема на куркумин, подкрепя естествения имунитет на организма към окислителни промени. Увеличаването на имунитета, помага за подържане на организма без бактерии, вируси, микроби, както и вредни оксидативни увреждания от свободните радикали. Съдържанието на желязо в куркумата на прах е много високо и се усвоява добре от организма.

 

При анемия и дефицит на желязо рецепта с куркума: 
– 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. мед, смесваме и преимаме 2,3 пъти на ден преди храна. 
– 1/5 ч.л. куркума, 200мл. ябълков сок, 50мл. сок от цвекло, смесваме и разделяме на два приема преди храна.
– Рецепта за чай: 1ч.л. куркума, 1ч.л. джинджифил, 1ч.л. канела, 1ч.л. мед. Всички сухи съставки се смесват и се заливат с гореща вода. Запарват се 10мин. Прецеждаме, добавяме меда и консумираме още топъл.
- Рецепта за подправка на салати: 1/2 ч.лъж.куркума, щипка смлян черен пипер и 1 ч. лъжичка зехтин се смесват и се разбъркват в салатата - изключително здравословно и вкусно!
 

Куркуминът се добавя към хранителни добавки, които се използват при по-големи натоварвания. Източник: www.stanimirmihov.com

 

ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА 
Много често куркумата присъства в борбата с килограмите. Куркуминът се добавя към хранителни добавки, които се използват при проблеми със ставите, при по-големи натоварвания, при дегенеративни заболявания, следствие на напреднала възраст. Спомага за правилното храносмилане, повишава метаболизма, насърчава загубата на тегло. 
 

  
Сорт Curcuma alismatifolia. Източник: www.obi.at;                                             Oтглежда се като стайно растениеИзточник: www.bestflowers.bg
 

СТАЙНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА КУРКУМАТА
За декоративни цели се отглежда предимно сорта Curcuma alismatifolia, неговото коренище не се използва за подправка. У нас се отглежда като стайно растение, заради красивите цветове, които са бели, розови, лилави, пурпурни. Срещат се видове с прости, но също и с едри кичести цветове.

 

Куркумата е топлолюбиво растение, препоръчително е температурата да е 19-20ºC. Високата влажност на въздуха и редовното поливане ѝ се отразяват добре. Нуждае се от добре осветено място. Богатата почва, добре дренирана, е от съществено значение. Не обича въздушните течения. През летните месеци може да се изнесе навън на завет.

 

След прецъфтяване, Куркумата се засушава и при около 10ºC преминава в период на покой. По това време поливането е оскъдно, колкото да не изсъхне коренището. В началото на пролетта грудките се засаждат в нова обогатена почва, като постепено се увеличава поливането. Размножаването става с разделяне на коренището. При ниска влажност на въздуха става податлива на вредители.

 

Куркумата е позната от дълбока древност. Ползите на коренището и впечатляващите ѝ цветове са в основата на нейното отглеждане. У нас можете да закупите растението от цветарските магазини през пролета. 

Автор: Ваня Минева
Закони Нормативна база Коментари