Цветето, което не можеш да подминеш

Ружата (Hibiscus syriacus) произхожда от Азия, първоначално са й казвали шаронова роза (Sharonrose).
14.09.2014
Светлана Желева
2315
озеленяване, градина, ружа, храст, цвете
Добре е ружата да се засади пред вечнозелени растения
Източник: http://www.pictokon.net

Ружата (Hibiscus syriacus) произхожда от Азия, първоначално са й казвали  шаронова роза (Sharonrose).
В Корея се отглежда от над 2 хил. години , корейското й име е „мугунгва”, което преведено означава „цветето, което не можеш да подминеш”. В Южна Корея то краси монетата от 1 вон , по неофициални данни дори е национално цвете, присъства и в текста на техния химн.


У нас освен за лечебни цели, цветето краси дворове, паркове и градинки.
Храстът е зелен през лятото, расте нагоре и достига до 2 м височина. То е предпочитано заради красотата му, създава чувство за уют и се числи към средните растящи дървета, разказва специализираният сайт http://www.hauenstein-rafz.ch/ . 


Ружата обича топли, много слънчеви и частично слънчеви терени, които са идеални за отглеждането й. Ако е на сянка, това влияе върху нейния растеж, става хилава и страда от липсата на слънце.


Цветето обича пропусклива и хранителна почва, не вирее на сухи, пясъчливи места. Най-добре е да се отглежда сама, единично. Много красива е за жив плет, който може да бъде обагрен в бяло, розово, оранжево, червено и циклама. В  градината е „самотник”, не се вписва добре в групи от други дървесни растения. 


Храстовидната ружа  може да се купи като декоративно растение в три височини – 50 см.,100 см. и 200 см. Това дава възможност на градинарите буквално да развихрят въображението си. Ако си купите две средновисоки ружи  от по 100 см. и ги посадите отляво и отдясно, те могат да украсят входната врата, да се превърнат в арка, в преход към другата част на градината или да маркират път. С тези идеи за дворното място или градината, ще грабвате вниманието на минувачи и от приятелски посещения няма да можете да се отървете.


Съвети:


  • Ружата трябва да се полива редовно при силна суша, а през пролетта да се наторява с тор или компост. Не понася излишната вода.
  • Отрано е необходимо да мислите за подрязването й. То не се прави всяка година, а на всеки 2-3 г., за да се постигне храстов растеж .
  •  Ако ружата никога не е подрязвана, т.е оставена е на самотек, цветчетата ще се образува само в краищата на храста. Тогава те стават много малки, сравнени с тези, които се подрязват.
  • Подрязването подпомага жизнеността на храстта, от която зависи колко години ще живее и колко гъст ще стане той. Затова той се подрязва чак до старото дърво.
  • Идеалното време за подрязване е астрономическата пролет, преди покарването на растението.
  • Дори след подрязването цветето да не може да спечели състезание по красота, то през лятото и следващата година ще има реални шансове за място на подиума.
  • Добре е ружата да се засади пред вечнозелени растения  като напр. тис (Taxus baccata) и вишна- лавровишна (Laurocerasus officinalis) .
  • Когато ружата се засажда през пролетта, през  първото си презимуване се нуждае от по-специална грижа.
  • Присаждане на стари екземпляри е възможно след много интензивно окастряне.
  • Ако храстът се е развил едностранно, корекцията е в премахване на нежелани издънки било в основата, било в намаляване на някои млади странични клонки. 
+3
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари