Френско легло за царствен сън

Френските легла се изработват със солидна висока основа, което създава усещането, че спим върху облак, обгърнати от меките завивки.
31.01.2018
Екатерина Бонева
2825
интериор, мебели, легло, френско легло, боксспринг легло
Френските легла внасят изисканост в разкош в интериора.
Източник: www.modernhoused.com

Леглото е основна мебел в интериора на спалнята. На него обръщаме най-голямо внимание още с влизането си в стаята. То е онази важна част от дома, която е пряко свързана с комфорта и удоволствието от човешкото съществуване. Удобното и красиво легло е предизвикателство пред много дизайнери още от далечни времена. Тогава се появяват и все по-популярните напоследък френски легла. Солидната им структура и завидния комфорт, който предоставят е причина тези модели да се предпочитат за обзавеждане на частни домове и хотели. 


Защо се наричат френски?
За френските крале лускът и разкошът били на пиедестал. Те проявявали разнообразни капризи по отношение на своите покои и държали не само на пищност и естетика, но и на удоволствието от комфорта по време на сън. И не само по време на сън, французите са пословични със своите интереси в любовен план. По онова време леглото обуславяло статуса на хората в обществото – придворните ползвали един вид легла, съдиите друг вид. Така се поставя началото на днешното многообразие от кревати, по отношение на дизайн, форма и размери. 


Леглото като символ на статуса в обществото.    Източник: www.knowhunger.org

С какво се различават?
Леглата са различават не само външо, но и според специфичната си конструкция. Френските легла се изработват със солидна висока основа, което създава усещането, че спим върху облак, обгърнати от меките завивки. В това всъщност се изразява и видимата разлика на френските легла от останалите. Оригиналният модел притежава твърда основа, изработена от масивна дървесина, облечена със силиконова вата и качествен памучен плат или сатен. Автентичните изработки били направени от дъб, орехово дърво и абанос и изглеждали величествено с изящната си дърворезба. Здравината на масивната дървесина и симетричните форми на леглото допринасят за неговата изключителна устойчивост на натоварвания. Основата обикновено е висока 25-30 см, като някои модели са снабдени с крачета, а при други са предвидени и колелца, за по-лесно преместване. Има и такива, които се разполагат непосредствено на пода. Горната част на леглото представлява двулицев матрак.


Съвременните модели са изцяло тапицирани.    Източник: www.premierflooringfurniture.co.uk

Защо са предпочитани?
Друга отличителна черта на френското легло е характерната му аристократичната визия. Много хотелиери предпочитат френските легла поради това, че придават изискан и луксозен облик на интериора. Ето защо може да ги срещнем и под наименованието хотелски легла. Цялата масивна конструкция и високата табла са облечени с полиуретан и подходяща според модела текстилна или кожена тапицерия, много често ефектно прошита и стилно декорирана. Този вид легла се изработват и в единичен вариант, което ги прави особено практични. Просто трябва да ги доближим едно към друго и получаваме невероятно красива и несравнимо удобна спалня. Голяма част от потребителите избират френските легла за домовете си най-вече заради техните естетични предимства. Други изтъкват като причина ненадминатата мекота и изключителната стабилност на конструкцията. И няма как да не е така...който е почувствал веднъж уникалните предимства на това легло, никога не би се отказал от него. Не на последно място, френските легла могат да бъдат и много функционални. Кухата основа може да се проектира с практични големи чекмеджета, които побират какво ли не, а някои производители предлагат и модели с повдигащ механизъм. 
С цел покриване на по-широк потребителски диапазон, днес конструкцията на голяма част от френските легла се изработва не само от масивна дървесина но и от по-евтини алтернативни материали, като ПДЧ. По този начин може да се снабдим с подобно “царско” легло при доста приличен бюджет. Голямо внимание се обръща на качествата на матрака и на дамаските и екокожите за тапициране.


Френско легло за царствен сън.    Източник: www.bringfull.com

Модерни системи за сладки сънища
Великолепието на френките легла вдъхновява съвременните производителите в създаването на модерни интерпретации. Леглата са проектирани с иновативен дизайн, който пресъздава пищната красота на оригиналните разработки през призмата на модерните схващания за стил, съчетани с неописуем комфорт, надеждност и компакност. Типичен пример за това са изцяло тапицираните легла тип “боксспринг” (box-spring bed), чиято висока основа е оформена като кутия, изпълнена с разнообразни пружинни системи и подходящо уплътнение. Пружините поддържат основния матрак, който се разполага отгоре и гарантират пълната му неподвижност, осигурявайки напълно равна и гладка повърхност. Тази двойна структура на леглото не само предоставя максимално удобство, когато човек седи или лежи, но и удължава живота на матрака. Той не се пързаля, не увисва и не пропада, спестявайки на тялото всички неудобни пози и неприятни изкривявания по време на сън. За допълнителен комфорт системата включва и топ матрак. Атрактивният борд за облягане също е неразделна част от конструкцията. На подобно легло сънищата наистина са сладки.

 

Автор: Екатерина Бонева

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари