Кахлена печка или друга камина

Стъклени и висящи модели, а също датската камина се налагат на пазара.
06.12.2019
Константин Димов
5107
камина, кахлени печки, дизайн камина, отопление с камина
Модели има за всеки вкус и за всеки джоб
Източник: www.cera.de

Камината - какво трябва да знаете за нея? Тя се грижи за уюта и топлината у дома, затова различните видове камини - например кахлена или пелетна са в челната класация на желаните от клиентите. Те не само отопляват, но изглеждат шикарно. Камината в хола, независимо дали е открита или закрита поставя редица ”горещи” въпроси.

Източник: www.bloch-design.com
1.    Камината - открита или с врата?
Камина, в която просто да сложите дърва и да чувате тяхното горене не е вече толкова актуална. Ако имате открита камина без врата, трябва да знаете, че тя излъчва много фин прах и някои разпоредби вече предвиждат в Германия от 2024 г. тези камини да бъдат забранени. На тяхно място трябва да има камини с врата, за да ограничат излъчването на финия прах. Така вратата на камината става задължителна. Има трикове да придадете истински чар на огъня и да отключите неговата уютна страна.

2.    Стъклена камина
Генерално правило е, че колкото повече виждате от огъня, толкова по-голям уют идва от него. Затова колкото по-голяма е стъклената площ  на камината, толкова по-популярен е моделът. Най-голям е ефектът с камина, която е покрита от трите страни със стъкло. Разбира се, използва се специално стъкло. Тук наистина пламъците създават усещане, че все едно сте покрай лагерния огън. Самата дръжка за отваряне трябва така да бъде разположена, че да не закрива зрителното поле. Така камината действа още по-автентично, сякаш е почти открита. Предлагат се камини с витрина, при която ръчката се избутва нагоре или встрани.


Висящата камина - истински шик у дома     Източник: alleideen.com

3.    Висяща камина
Висящата камина произхожда първоначално от Скандинавието, но все повече набира популярност. Нейните преимущества са ясни: огънят в нея може да бъде преместен по-високо и по този начин опасността от изгаряне на деца и домашни любимци се намалява. Друг плюс е свободният избор на място на камината. Не е задължително тя да е в някой ъгъл, може да я сложите и на по-централно място. Закачена там, тя ще хвърля топлина на различни посоки. Тази камина се счита за особено щадяща Вашия кръст: запалването и почистването й в клекнало положение отпада.
 


Интересът към датската камина в последните години е голям     Източник: www.wittus.com

4.    Датска камина
Само за няколко години датската камина се разви до "класика в жанра". Тя се счита за надграждане на класическата камина, тъй като притежава една още по-голяма витрина. Освен това датската камина е оборудвана с модерна техника: самозатварящи се врати и пещ, което повишава коефициентът на полезно действие. Датската камина не е вградена и, ако се наложи преместване в друго жилище, може да я вземете със себе си.  На пазара датската камина се предлага в голямо разнообразие от модели. Интерес предизвиква моделът, който се завърта, а също и камини с допълнителна пещ, едната е за пелети, друга - за газ,  или такива, които изгарят дърва.  При тях съблюдавайте добрата топлорегулация, за да не стане в стаята твърде горещо.
 


Кахлената печка се счита за истински динозавър сред камините       Източник: www.ofen.de

6. Кахлена печка
Кахлената печка се счита за истински динозавър сред камините. Тя отоплява прекрасно. Според нейното устройство може да отоплява в продължение на 12-24 часа, като излъчва уютна топлина. Като гориво използва дърва, пелети или въглища. Междувременно, вече се предлагат и модели кахлени печки с витрина. Кахлената печка има репутацията на особено икономичен източник на топлина, тъй като тя се излъчва равномерно. Коефициентът ѝ на полезно действие също е много висок. Студеният въздух нахлува във вътрешността на печката, там се загрява и се връща обратно затоплен в стаята. По този начин кахлената печка може много бързо и икономически изгодно да отдава топлина в жилището, а според устройството си – и в повече стаи в дома. Красотата на тези камини се крие в тяхната облицовка с кахли. Те са масивни, и освен техния уникален външен вид, постигат ефекта да отдават топлина дълго време, след изгаряне на горивото.

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари