Малкото нежно цвете БЕЛИС (Паричка)

С приближаващото се настъпване на пролетта да си примомним за едно малко, нежно цвете Белис (Bellis perennis L) или по-популярно като Паричка. Използвано както за озеленяване на градината, така също и за цветни аранжировки по балконите в градски условия.
07.05.2021
Ваня Минева
3893
озеленяване, градина, цвете, белис, паричка
Малкото нежно цвете Белис или по-популярно като Паричка.
Източник: снимка: Ваня Минева

С приближаващото се настъпване на пролетта да си примомним за едно малко, нежно цвете Белис или по-популярно като Паричка. Използвано както за озеленяване на градината, така също и за цветни аранжировки по балконите в градски условия.


Произход
За родина се смята Европа и Мала Азия. Името идва от лат. дума bellis- хубав. Паричката е от сем. сложноцветни Asteraceae. 


Описание
Паричката е пролетно, ниско, тревисто почвопокривно растение, което я прави подходяща  за цветни фигури, бордюри, лехи. Зелените листенца образуват розетка между които се показват тънкостеблени дръжчици завършващи  с цветчета. Цъфти рано на пролет с цвят кошничка. Цветчетата са езичести с разнообразна окраска – бяла, розова, червена, цикламена. Формата им  може да е плоска или топчеста като понпончета, в зависимост от сорта. 


Изисквания
Устойчива на студ и не особено взискателна. За отглеждането ѝ е необходима рохкава, богата на хумус почва. Влажността е важна, за да се радваме на едри впечатляващи цветове. При засушаване наблюдаваме дребен, невзрачен цвят. Виреят на добре огряно от слънцето място, но също и на полусянка.


Снимка: Ваня Минева

Размножаване
Паричката е многогодишно растение. Често се отглежда като двугодишно, заради издребняване на цветчетата. Масово се размножава чрез семена. Засаждат се през август в открити лехи. Разсадат се пикира и през есента или рано на пролет се засяват навън.  Кичестите и едроцветните видове дават малко семена. Тяхното размножаване става чрез делене на коренището, след третата, четвъртата година. Засаждат се на 15- 20см. растояние.

  

Мавританска поляна. Източник: www.totex.net
 

Основен вид е Bellis perennis L. Разновидности са Bellis perennis var. Ligulosa hort; Bellis perennis var. fistulosa hort; Bellis perennis Pomponette; Bellis perennis Spring Star и др. Има и диви многогодишни сортове като Bellis perennis silvestris, които се използват за озеленяване на тревни площи. Смесват се с тревната смеска и се засяват през есента. През пролетта се радваме на пъстра зелена полянка осеяна с малките цветчета. Това са така наречените Мавритански поляни.
 

Освен с красотата си Паричката ни впечатлява и с лечебните качества които притежава. Това красиво цвете е чудесна билка. В народната медицина се използва при лечение на остри бронхити, жълтеница, чернодробни заболявания, при проблеми с бъбреците и пикочните пътища, пречиства кръвта, действа противовъзпалително и разхлабващо. 


Чай: Три чаени лъжички нарязана билка /цветове/ се залива с 150мл. вода. Престоява 8 часа. Прецежда се и се изпива за половин ден.
Остатъкът може да се използва за компреси. При външната употреба се прилага при абцеси, незарастащи рани, хемероиди, подагра и др. В козметиката намира приложение като свиващо порите средство.
 

Чай от цветовете на Белис. Снимка: Ваня Миинева


Ползите от Паричката са многобройни. Странични ефекти не са забелязани. Не е желателно да се използва при бременност. Младите растения могат да се добавят към пролетни салати. 
 

В градски условия нежния Белис намира приложение за озеленяване на балкони, тераси и парковите алеи. Комбинира се с други пролетни цветя, като Виола, Примула, Зюмбюл и др. Така пролетното настроение ни завладява. Снимка: Ваня Минева


В забързаното съвременно ежедневие е най-удачно да закупите готов отгледан разсад от градинските центрове или цветарските магазини.    

Автор: Ваня Минева
Закони Нормативна база Коментари