Камъкът, който остана да „тежи” на мястото си

Отново сме в Южна Африка, Кейп Таун, пред спиращата дъха гледка към Океана. Проектът „La Belle Vue”, сътрудничество между „OKHA Interiors” и „Bomax Architects”, обаче не разчита единствено на тази магнетична природна даденост.
12.07.2020
Весела Маркова
2867
къща, архитектура, интериор на къща, Bomax Architects, OKHA Interiors

Photography: Mickey Hoyle
Architects: BOMAX Architects
Interior Architecture: OKHA
Interior Design: OKHAВсяка къща си има история. Търсейки логиката, залегнала при създаването ѝ, се оформя един набор от думи, изграждащи описанието. Но сред тези думи винаги изпъква само една, ключовата дума за проекта, думата, положила началото, и около която се е случила концепцията. Откриваме я и тук, самите автори на проекта ни я подсказват „sanctuary” – светилище, убежище, храм…

 

  Забележително добре балансираните нива откъм входната фасада.     Магията на морския залез край осветената фасада.
Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


Интригуващото начало поражда следващ въпрос - на кого е необходим такъв дом… и такова „бягство”? Къща, която да бъде пристан за обитателите си, в най-общия смисъл това означава спасяване от напрегнатото ежедневие, но все пак съществуват различни стойности по скалата на напрежението. Върху плещите на собственика на този дом лежи цялата тежест и свързаните с това отговорности на позицията „international executive”. Младото семейство се преселва от Сао Пауло в Йоханесбург, но жадува за ваканционна крайбрежна къща. Това, което си представя преуспяващият икономист Ача Лийк е съвременна, модерна вила в минималистичен дизайн и натурално излъчване, същевременно предоставяща луксозен стандарт. Търсейки дълго подходящото място за осъществяване на идеята си, в крайна сметка той се консултира с „Bomax Architects”, които го отвеждат при неприветлива къща, обявена за продажба. Те успяват да го убедят в потенциала на този имот и се заемат със задачата, заедно с Адам Корт – директорът на „OKHA Interiors”.
 

Infinity басейн. Източник: Bomax Architects


Още от самото начало дизайнери и архитекти работят едновременно и в пълен синхрон. Създалите се взаимоотношения с клиента, който всички описват като изключително енергичен и ентусиазиран човек, извеждат проекта до забележителни идеи, а тази красива симбиоза се оказва високо оценена в архитектурните медии.
 

Скица на фасадата.                                                                                                                3D проект на къщата. Източник: Bomax Architects


Архитектите от Bomax работят цели 10 месеца върху проекта за генерална реконструкция на съществуващата до момента къща и буквално разчупват нефункционалното статукво, придавайки му съвършено нов смисъл - отворено към Света пространство, което прегръща живота и внася по естествен начин радостта от неговите проявления.
 

Eтапи на реконструкцията.                                                                                              План за реконструкция на приземно ниво. Източник: Bomax Architects


Още 18 месеца, много повече от планираното, отнема самата работа по реконструкцията. Забавянето се дължи на сериозните изкопни работи около и в скалите при изграждането на гаража и на редица други трудности, свързани с промяната на съществуващата конструкция. Силуетът на новата къща кореспондира с всички аспекти на околния пейзаж. На първо място – той е разгърнат широко, за да обхване оптимално контура на цялата крайбрежна линия. Постройката е стабилно стъпила върху склона и се слива визуално с него, благодарение на подбраните натурални материали и матови облицовки, хармонично свързани с местността, пясъчни и морски нюанси, дървесина и гранит. Рециклирането на съществуващите на обекта материали, както и влагането на устойчиви строителни компоненти, подобряват значително общото потребление на енергия и топлинните характеристики на къщата.
 

  Сенчеста веранда под планиснския склон.                                                                 Слънчева веранда и зона за релакс на открито.
Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle

 

Архитектите създават изцяло преобразен ландшафт, свързвайки по този начин трите жилищни нива. Една стара, „интровертна” и абсолютно некомуникираща със средата къща, става обект на активна трансформация. При цялостното преустройство от старата къща, за да разчитат геологична стабилност, конструкторите използват съществуващите бетонови основи, които са били излети върху големи гранитни блокове. Един такъв огромен гранитен къс бива разкрит и приютен в новия дом, създавайки връзката на външното с вътрешното пространство. Една интересна подробност - разработвайки новата концепция с отворен план, архитектите доста се замислят дали да не отстранят гранитния блок, който заема толкова много място. Но слава богу неговата съдба е решена от собственика на къщата, който успява да оцени характера и текстурата на камъка много по-високо от мястото, което ще остане неизползвано под него.
 

  Гранитният къс, който остава да тежи на мястото си. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle

Така той не само, че бива запазен, но се оказва централен, ключов елемент в композицията, експониран по брилянтен начин, като неделима част, като символ на живот, като знак за несъществуваща граница. Гранитните отломъци стават естествена среда, обгръщаща дома, даваща му силната основа и закрила, част от скалистия бряг, посрещал векове наред Океана. Цялото това великолепие на природата  се превръща в „люлка” за новата реконструкция.
 

Магията на морския залез край осветената фасада.  Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


От тази издигната във височина точка, погледът достига до изчезващата зад хоризонта необятна шир. От другата страна, фокусът е върху следващото естествено образувание – планината, с нейните скалисти и зелени хълмове. Всяка една позиция в къщата разкрива максимално богатството на околната среда. Трансформацията откъм предната фасада въвежда до всички жилищни нива директен достъп до „прегръдката” на Океана.
 

Щедрият достъп на светлина и въздух към дневната. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


Обширните балкони и тераси от всички страни на къщата, чрез едроразмерните плъзгащи се стени – прозорци с екстериора се свързват с трапезарията, дневната, зоните за отдих и забавление. Наситеният морски въздух безпрепятствено циркулира и в жилищното пространство. Адам успява да долови до най-малки подробности характера и интересите на своя клиент и да създаде за него напълно кореспондираща среда с бизнес и релакс насоченост едновременно. За това много помага очевидното сходство между тях и общите възгледи, които споделят. Същото това сътрудничество и разбирателство спомага много и в кризисните ситуации, както например обявеният „пусков срок” – парти по случай рождения ден на собственика с 200 поканени гости от всички точки на Света. Поради цялостното забавяне на проекта надвисналата опасност да не успеят да приключат в срок е била абсолютно реална.
 

   Мебели и декорация, вдъхновени от африканското изкуство.                                Детайли и винарна към дневната.
Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


Въпреки че архитектурата на Bomax въплащава модерна, почти минималистична естетика, по настояване на собственика африканско наследство се настанява в интериора чрез декоративните елементи.
 

   Входна врата – бонусът към всеки интериор - детайл, създаден специално като олицетворение на силната личност на собственика и неговия безпогрешен усет при взимането на верни решения. Входната врата - детайл. Източник: www.okha.com, Фотограф:: Mickey Hoyle


Една от най-характерните черти, стартова точка на този проект, както и своеобразен знак за уважение към месната култура, е забележителната, специално изработена по проект на OKHA едроразмерна входна врата от африканско тиково дърво „афромозия”. Истинско произведение на изкуството, с ефект на скулптура от триизмерени релефни пана. Тези елементи са вдъхновени от племенното арт наследство и геометричните мотиви. Достъпът на светлината е максимално щедър. Входа граничи с обширма тераса, разкриваща гледката към внушителния склон на планината.
 

Пастелните нюанси в дневната. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


Създавайки едно интериорно пространство Адам залага на индивидуалното излъчване и „аура” на всеки елемент, както и на неговото право да извоюва своето място и позиция в цялостното възприятие на проекта. Очевидно тази формула работи успешно. „Ние създаваме интериори, за които е необходимо време да бъдат усетени и възприети, като цяло много лесни за разбиране, с лек и ненатрапчив привкус, балансирани пространства, но които предполагат неочаквано изненадващи моменти на провокация и са „обагрени” с непривични характеристики.”
 

Магнетичната гледка към плажа от нивото на верандата. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


Близостта до плажната ивица и Океана е ключов, водещ фактор и извор на вдъхновение за оформлението на интериора, както и за цветната палитра, вложена в него. Именно тази изначална монотонност, неотменима сила и внушение за безкрайност се прехвърлят и в атмосферата на дома, за да бъде постигнат ефекта за забавяне на ритъма и скоростта, за укротяване на динамиката и туширане на стреса.

 

Дневната, решена в ретро стил се движи по границата на премерения лукс. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle

 

На първо ниво се разпростира дневната зона, решена в успокояващи, пастелни, монохромни тонове. Тази среда същевременно позволява на обилната светлина да „скулптурира” пространството в красиви светлосенки, падащи елегантно върху повърхностите и подчертаващи техния „стуко” ефект. Линията, която следва мебелировката е строга и изчистена, напълно в духа на африканския модернизъм с втъкан лукс.

 

Пастелните нюанси в дневната. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle
 

Формите са ясни, в права линия, изработени от гравирана дъбова дървесина, винтидж кожа, сатениран месинг, релефен гранит за един стил извън времето и определенията. Къщата се отличава с удивителна селекция от мебели по индивидуален дизайн, вдъхновен от геометричните форми в африканското племенно изкуство, в комбинация със скулптори и декоративни предмети от керамика и дърво, произведения на местни автори.

 

  Полираното медно огледало разпръсква топли отблясъци. Мебелна конзолна маса от гравиран дъб и метал акцентира една от стените в трапезарията. Източник: www.okha.com, Photography: Mickey Hoyle


Друг, много характерен елемент е окаченото на стената е полираното медно огледало в асиметрична форма. Специално създаден за проекта диван и фотьойл в пясъчни тонове, подчертават индивидуалният почерк на дома. Красива маса от дъб и мрамор, заедно с кресло „Miles” от натурален дъб са фокусните точки в монохроматичната цветова композиция. Същата тази палитра създава така търсения ефект на модерна и луксозна атмосфера, но с ведрото присъствие на артистичния и неповторим дух на Африка.

 

Магнетичната жива картина от трапезарията към Океана и гранитния отломък. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


Трапезната маса модел “Bison”, заедно със столовете „Verb”, оформят очарователната зона за хранене, за чиито фон служи необятната синева на Океана. Внушителният гранитен блок бележи центъра на цялата композиция, а светлината, отразяваща се в неговия естествен релеф, създава неповторимо земно излъчване.

 

Забележителен архитектурен детайл в зоната за забавление. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle


В зоната за забавления в ретро стил, която се намира на следващото ниво, е поместено домашно кино, цветовете са характерни за африканската култура. Ефектът допълват тъкани килими с графични мотиви, висящи полилеи, с обли футуристични форми от Tom Dixon, кафе маса от „Warren Platner”, оранжеви фотьойли „Togo” от Ligne Roset.

 


Спалнята съчетава богатство на цветове на фона на панорамна гледка. Източник: www.okha.com, Фотограф: Mickey Hoyle

Голямата спалня съчетава семпли елементи, но същевременно излъчва неотразим разкош, благодарение на много умели съчетания на материали и цветни акценти. Обемното легло от американски дъб е подчертано от красиви текстилни акценти, преливащи в тоналностите на водата, килим и отоман. Нищо не се изпречва на пътя на магнетичната гледка към океана и красивата рамка, обрисувана от планината.

 

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари