Чистият въздух у дома е здраве

Как да пречистим въздуха у дома Най-доброто решение е интелигентна вентилационна система.
01.04.2018
Ховал ЕООД
1336
Ховал, hoval.com, Вентилация на дома, Системата homevent®, интелигентна вентила
От колко пресен въздух се нуждаем?
Източник: http://www.hoval.bg/

Знаете ли, че  80% от времето си прекарваме у дома на закрито и правим около 15000 -20000 вдишвания на ден. Но знаете ли, че замърсяването на въздуха във Вашия дом, офис и в училището на Вашето дете може да бъде до 100 пъти по-вредно от това навън.


Въздухът в нашите домове, офиси и училища има огромно значение за нашето здраве. Миниатюрните частици и микроби, които се движат във въздуха на дома, могат да предизвикат симптоми на алергия и да причинят неудобства, като главоболие. Ако децата Ви имат алергии или астма, вентилацията е от решаващо значение.


"Строителството на плътно затворени сгради през последните две десетилетия направи много по-лесно натрупването на влага и прах“ отбеляза доктор Дъглас Докъри от университета Харвард. В миналото лошата изолация и не толкова плътни прозорци в домовете, позволяваха изобилие от естествена вентилация (инфилтрация). В днешно време топлоизолацията става все по-ефективна в съвременните сгради. Новите съвременни дограми са на практика херметични. От една страна това спестява енергия, но от друга предотвратява обмена на въздуха.


Въздухът натрупва различни замърсители – главно издишания въглероден диоксид от нас, прах и акари,  дори плесенни спори. Ако има пушачи в къщата  - отровните вещества, които се насищат в мебелите на Вашия дом могат да бъдат освободени по всяко време.


От колко пресен въздух се нуждаем ?
Общото правило е, че в рамките на един час, въздухът в хола има нужда да бъде заместен: Количеството на подавания пресен въздух се изчислява на база на обема на помещението или по 30 m3/h на човек в стаята (ако тези две числа са различни, изберете по-голямото). Например: Хол с площ  от 20 m2 изисква 50 m3/h пресен въздух, а в спалня за двама – 60 m3/h.


 
Плътно затворените сгради изискват допълнителна вентилация. В рамките на един час, въздухът в хола има нужда да бъде заместен.


Малко по-различно е изчислението за помещения, където трябва да се засмуква "замърсен" въздух като кухни, бани и др.  Например в банята са нужни минимум 50 m3/h, в кухня с електрическа печка, трябва да се засмукват поне 50 m3/h, а ако уредът е на газ – 70 m3/h. Индивидуални изисквания има за всекидневна с камина, котелно, перално или помещение за сушене – трябва да бъде обсъдено с проектант. Трябва да проверите дали вентилацията е достатъчна като измерите влажността на въздуха в помещенията на Вашия дом през зимата. Ако количеството влага е максимум 50-60%, това означава, че вентилацията функционира правилно.             


Редица проучвания сочат, че лошият въздух оказва пряко въздействие върху концентрацията и способността на учениците. По същия начин вътрешният климат има огромно значение върху нашата работа. Доброволци са били подложени на тест при различни ситуации и задачи-  от обикновени леки задачи до кризисни ситуации. Резултатите показват, че при недостатъчно пресен въздух, вниманието, креативността и производителността на служителите драстично намалява.Какво е решението?
Системата HomeVent®  значително подобрява енергийния баланс в домовете. Тя спестява много повече енергия, отколкото изразходва за експлоатация. Количеството на въздуха се регулира от контролер с тъч дисплей, разположен в дневната, който разполага с много различни режими на работа и следи автоматично зададените параметри. Два ниско енергийни вентилатора работят напълно икономично и безшумно, за да се подаде пресен въздух в стаите, който не съдържа полени и прах, а ненужния застоял и влажен въздух се транспортира навън.  


Най-доброто решение е интелигентна вентилационна система, чрез която няма да е нужно да се отварят и затварят прозорците за проветрение, а чрез нея винаги ще има достатъчно пресен и филтриран въздух, винаги в добро състояние, без значение от сезона или външната температура. Вентилация HomeVent® оползотворява (рекуперира) топлината от засмуквания въздух, но също така възстановява влажността (рекуперация), а това е нещо, което конвенционалните системи не могат да направят.


Филтърът за инсекти премахва насекомите и по-големите части от пресния въздух. След това  фин филтър (с клас F7) пречиства въздуха от полени, замърсители, фин прах и гъбични спори. Когато въздухът достигне вътрешността на сградата, (стаи, дневна, спални), той вече е чист. Застоялият въздух в помещенията, нежеланите частици и миризми се отстраняват чрез засмукане на въздух от помещенията, където той се задържа и където има излишна влага - бани, тоалетни, кухни, гардероби, складови и мокри помещения. Тъй като вече няма нужда да отваряте прозорците за проветряване, шумът също остава навън.


Технологията, която възстановява топлината и влажността, прави апаратът HomeVent® изключително икономичен. За сравнение, добрите конвенционални системи достигат ефективност на оползотворяване (рекуперация) на топлината до 90%. А HomeVent®  достига 130% с патентованата си операционна концепция. Резултатът е приятен вътрешен климат.


Защо имаме нужда от комфортна вентилация? 


Автор: Ховал ЕООД

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари