Основен ремонт на банята - етапи и тънкости

От тази статия може да се информирате как най-бързо и качествено да направите основен ремонт на банята, като се съобразите с етапите и специфичните особености при този вид ремонт.
07.09.2022
Светлана Стоянова
2096
баня, ремонт на баня, старата баня
Източник: Снимка: Светлана Стоянова

Много често към ремонт на старата баня се пристъпва в краен случай – когато протече някоя от старите метални тръби и наводни съседите. От една страна този ремонт изисква много ресурси – финанси, време, намиране на подходяща строителна фирма и т.н.  От друга страна е свързан с голяма доза неудобство, ако се живее там, където ще се извършва ремонта. Затова препоръчваме, за да не се стресирате, да се преместите за 2-3 седмици да живеете на друго място, а най-добре да отидете на почивка – на море, планина или в чужбина. Когато се върнете банята ще е ремонтирана и готова, а вие ще се почувствате наистина доволни и щастливи.

 
Банята преди и след ремонта. Старата вана е махната и така е постигнато повече пространство в помещението.     Снимки: Светлана Стоянова

Съвети преди да започне ремонтът:

-  Препоръчваме да намерите строителна фирма, която да извърши ремонта на банята, тъй като той е свързан с редица дейности като: къртене на стари плочки, ремонт на ВиК  инсталация, смяна на ел. инсталация, измазване на стените, полагане на нови плочки. Затова най-добре е да се свържете със строителна фирма, която ще извърши ремонта комплексно и в срок.

- Другият вариант е да намерите няколко майстори, специалисти в съответната област, които да организирате във времето така, че ремонтът да не се проточи няколко месеца. Тук рискувате да попаднете на майстори - аматьори и да се наложи да се преправя работата им, което ще Ви струва време, пари и нерви.

- Добре е да потърсите отзиви за фирмата-изпълнител в интернет или за майсторите, които обикновено са с препоръки.

-  Най-добрият вариант е да използвате услугите на интериорен дизайнер, който да направи проект за новата Ви баня, за да сте сигурни, че няма да се наложи преправяне и къртене в последния момент. Освен това, интериорният дизайнер може да организира цялостния ремонт на банята като осигури и фирмата, която да извърши ремонта. Всичко е въпрос на договаряне.
 

 
Банята преди и след ремонта - детайли.     Снимки: Светлана Стоянова

Етапи на ремонт на старата баня:

1. Къртене на старите плочки от стени и под, вана (ако има такава), мивка, тоалетна чиния, душ батерия. За баня със стени и под около 20 кв.м тази дейност отнема до 1 ден.  Задължително фирмата, която кърти трябва да извози строителните отпадъци с контейнер на сметище и това трябва да е включено в цената.

    
Тръбите са "скрити" с гипсокартон, а водомерите - с ревизионен капак. Снимки: Светлана Стоянова

2. Ремонт на ВиК инсталацията и смяна на старите метални тръби с нови полипропиленови и нов сифон. Препоръчва се всички тръби, включително водомерите да бъдат „скрити” в стените или с гипскартон и с ревизионен капак, за да не заемат място и да бъде по-естетично. Ако ВиК специалистът е сериозен и с опит, тази дейност също може да отнеме 1 ден.

3. Грундиране на старата основа с цел по-добро сцепление на новата мазилка. Съхненето отнема едно денонощие.

 
Изравняване на стените с варово-циментна хастарна мазилка.    Снимки: Светлана Стоянова

4. Полагане на стените на варово-циментна хастарна мазилка за изравняване на стените. Тук има процес на съхнене, който през лятото отнема от 8 часа до 1 денонощие.

Друг вариант е вместо варово-циментна мазилка да се монтира гипсокартон на стените, върху който след това се залепват плочките. Този вариант ще отнеме по-малко време и е финансово по-изгоден. Минус при този вариант е намаляване на пространството на банята.

5. Следва залепване на фаянсовите плочки на стените с циментово лепило.

 
Сн. 1 - Плочките се залепват с циментово лепило.     Сн. 2 - Подът е грундиран.     Снимки: Светлана Стоянова

6. Подът се почиства идеално и се грундира с бетон-контакт с пясък – слой, който обединява старата основа, когато е нестабилна, с новия материал. Грундът помага да се залепи новия материал върху старата основа, като той също трябва да съхне 6-8 часа.

7. Специално внимание се обръща на сифона и наклонът към него. Сифонът се замонолитва и се полага замазка, ако се налага.

8. След замазката на пода се полага двукомпонентна хидроизолация по ъглите и критичните места, която съхне 8 часа.

9. След изсъхване на хидроизолацията се пристъпва към лепене на подовите плочки с гъвкаво циментово лепило. Препоръчва се плочките да не са много големи, най-добре около 30х30 см, за да може правилно да се настрои наклонът към сифона, който трябва да бъде 2%. Подовите плочки се лепят като се започва от сифона към стените.

 
Сн. 1 - Плочките са фугирани в подходящ цвят.     Сн. 2 - Специално внимание се отделя на сифона и наклонът към него.     Снимки: Светлана Стоянова

След залепване на подовите плочки се слага първият ред плочки на стената, за да се застъпят с подовите плочки. Следва фугиране на плочките в подходящ цвят, което придава завършен вид на стените и пода.

10. В случай, че плочките не стигат до тавана, на стените се полага гипсова шпакловка, грунд (съхне 6 часа) и се боядисват по избор с латекс в подходящ тон, за влажни помещения, или с декоративна мазилка, с пръскана мазилка или силиконова мазилка.


Подберете санитарно оборудване, подходящо за размерите на банята Ви.     Снимки: Аглая Стоянова


11. Монтаж на санитарното оборудванетоалетна чиния, която може да бъде моноблок или актуалните напоследък висящи /стенни/. Трябва да знаете, че ако старата тоалетна чиния е с долно оттичане, би могло тръбите да се преработят така, че да бъде поставена тоалетна чиния със задно оттичане, която е по-масова, а и се предлагат много повече модели в специализираните магазини. Разбира се, тази корекция се прави в началния етап на ремонта, когато се подменя ВиК инсталацията. Следва и монтаж на мивка с батерия и душ батерия. Мивката също може да бъде в комплект с шкаф или модерните напоследък стенни мивки.

Допълнителни екстри са вана, душ кабина или стъклена преграда на душа, ако площта на банята го позволява.

 
Аксесоарите и LED осветлението придават неповторимо излъчване на новата баня.     Снимки: Аглая Стоянова


Обърнете специално внимание на аксесоарите за баня, тъй като те ще придадат завършен вид и модерна визия на новата баня, както и неповторимо излъчване.

Над мивката може да се постави шкаф или огледало с LED осветление. Чаша за четки за зъби, сапунерка или диспенсър за течен сапун, в контрастен на плочките цвят, ще създадат много настроение и уют в новата баня. Помислете и за закачалки, рафтче под огледалото и други необходими аксесоари. Ако имате място, в някой ъгъл можете да поставите и шкаф за баня за повече удобство и шик.


Банята след ремонта - детайли.     Снимки: Аглая Стоянова

Със сигурност, когато стане готова, новата баня ще Ви достави огромно удоволствие и бързо ще забравите за неудобствата по време на ремонта. Наслаждавайте ѝ се!

 


Ако Ви се наложи ремонт на старата баня, може да се обърнете към

Baniata.bg™ сме ориентирани към комплексно изграждане, ремонт и обновяване на банята.
Целта ни е максимално улесняване на нашия клиент, а неговото участие да се сведе единствено до избор на дизайн, цветове, материали и финансиране. От наша страна той ще получи качествено завършен продукт, за което получава писмена гаранция.

Привлекли сме строителни инженери, ВиК инженери, архитекти, с богат дългогодишен опит в посочения сегмент, получен от работата в множество жилищни и обществени сгради.
 


Ето две бани, които са ремонтирани от специалистите на Baniata.bg™.

 
Баня 1 преди и след основния ремонт.     Източник: www.baniata.bg

 
Баня 2 преди и след основния ремонт.     Източник: www.baniata.bg

От снимките в Галерия може да проследите ремонт и преустройство на Баня 2 от екипа на Baniata.bg™.

 

Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари