Японски шарани за вашето градинско езеро

Японските шарани са най-добрите риби за добре оборудвания градински водоем. Те са доста едри – могат да достигнат до 90 см на дължина, отличават се с ярка окраска, живеят дълго и лесно свикват с хората. Трябва да се има предвид обаче, че те живеят само в големи водоеми. Всяка риба трябва да разполага минимум с 2,5 кв. м водна площ.
05.09.2008
Владимир Йонев
6639
японски шапани, отглеждане на японски шарани, градинско езеро
Източник: Владимир Йонев

Без съмнение, нищо не може да оживи градинското езеро така, както наличието в него на красиви риби, които създават неповторима атмосфера в цялата градина. Едва ли има по-подходящи обитатели на декоративния водоем от невероятно пъстрите и забавни японски шарани. От десетилетия те са си спечелили славата на великолепни водни създания, които очароват не само с пъстрата си премяна, но и с учудващия си интелект. Тези езерни обитатели могат лесно да се научат да взимат храна от ръка и дори да откликват на звъна на малка камбанка, когато идва време за хранене. Наблюдавайки изумителните багри и орнаменти по телата на съвременните японски шарани, човек трудно може да повярва, че всички те са произлезли от обикновените шарани, населяващи днес езерата и реките в Европа и Азия.

 

 


Смята се, че първите шарани са били опитомени в Персия. Благодарение на развитието на търговията и необичайната издръжливост на шараните скоро те населили огромни територии в Далечния изток. Преди около 2500 години те били внесени в Китай. Древните китайци оценили по достойнство тези риби. Именно те им дали името «кои», което се използва и до днес. Съгласно легендата през 533 г. пр. Хр. Конфуций нарекъл с това име своя новороден син в чест на рибата, подарена му от император Шоко. И до днес в Китай и Япония шаранът е олицетворение на силата и издръжливостта.

 

Японските шарани са най-добрите риби за добре оборудвания градински водоем. Те са доста едри – могат да достигнат до 90 см на дължина, отличават се с ярка окраска, живеят дълго и лесно свикват с хората. Трябва да се има предвид обаче, че те живеят само в големи водоеми. Всяка риба трябва да разполага минимум с 2,5 кв. м водна площ.


Отглеждането на японски шарани не е лесна задача, най-добре е човек предварително да изучи тяхната биология и изисквания за необходимите условия за живот на тези прекрасни създания. Тези шарани се различават по своята окраска и по текстурата на повърхността на тялото. При повечето видове люспите нямат метален оттенък, но неотдавна е бил получен вид със сребрист отблясък на люспите.


Макар че вече стотици години японските шарани живеят редом с човека, те са запазили навиците и поведението на своите предци – дивите речни шарани. Ето защо се чувстват максимално комфортно в декоративни водоеми с голям обем. Ако вашето градинско езеро не е достатъчно голямо, бъдете готови да се разделите с тях, когато пораснат, като им намерите подходящ по-размери водоем, в който да се чувстват щастливи.


Преди да пуснете рибите във вашето езеро, необходимо е да проверите параметрите на водата в него. Това може да се направи с помощта на специален набор от реагенти. Оптималният показател за киселинност на водата за японските шарани е pH 6-8, а общата твърдост може да бъде до 25 градуса dGH. Във всеки случай прясната вода за шараните е най-добре да се приготви с помощта на специален препарат, който отстранява хлора и токсичните примеси от водата и освен това съдържа вещества, предпазващи слузестото покритие на рибите. Това ще помогне да се намали стресът на шараните от преместването в новите условия.


Водата във вашия градински водоем може да се различава от тази, в която шараните са живели по-рано и в която са били транспортирани. Ето защо новите риби не бива веднага да се пускат в езерото. В началото трябва да се адаптират към водата с нови параметри. За целта в съда, в който са пристигнали рибите, трябва постепенно да се добавя вода от езерото. Това позволява на рибите да привикнат към новата температура и химическия състав на новата среда на обитание.


Важно е също постоянно да се контролира равнището на нитрити във водата. Нитритите се образуват при разлагане на органичните съединения. Те са много токсични и могат да доведат до гибелта на рибите. Ето защо особено внимание при отглеждане на японски шарани трябва да се обръща на системата за филтрация.


Тя трябва да осигурява механично и биологично очистване на водата и да бъде достатъчно мощна, за да се справи с натоварването. Желателно е да се използват и ултравиолетови стерилизатори. Тези устройства помагат да се поддържа чистотата на водата, унищожавайки патогенните микроорганизми и едноклетъчните водорасли, предизвикващи „цъфтеж на водата”. За да бъдат вашите шарани здрави и жизнерадостни, те имат нужда не само от чиста вода, но и от добра храна. Диетата влияе не само на растежа на рибите, но и на тяхната окраска, съпротивителните им сили срещу заболявания и способността им за размножаване.


В естествени условия шараните се хранят с разнообразни дънни остатъци, разравяйки тинята с помощта на чувствителните си мустачки, разположени от двете страни на устата. В изкуствените водоеми шараните трябва да се хранят с изкуствена храна, плаваща по повърхността на водата. По този начин вие ще можете лесно да наблюдавате процеса на хранене на всяка риба.Храненето на японските шарани е не само важно за рибите, но е и много приятно за всеки стопанин на градински водоем. Много бързо пъстрите риби се научават да доплуват до мястото на хранене, щом само стопанинът им се доближи до езерото. За храна на японските шарани се използват различни видове гранулирани храни, съдържащи въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини и минерални вещества.


Потребностите на шараните от храна зависят от температурата на водата. Рибите над една година при температура на водата от 20 градуса по Целзий за едно денонощие имат нужда от храна, равна на 2 процента от теглото им. При 14-градусова температура на водата дажбата се намалява до 1 процент от теглото на рибата, а при 7-8 градуса – до 0,2 процента. Колкото по-студена е водата, толкова по-малко храна е нужна на рибите.


След много години развъждане и селекция на пъстри шарани специалистите в Япония днес признават 10 базови породи, които са признати в цял свят. Всяка порода има своя безлюспеста, гола форма, която се нарича «дойцу», а така също и вариация с перлен блясък на люспите – «гин рин».


Тези риби изглеждат много ефектно и стават все по-популярни сред любителите. Най-популярните японски декоративни шарани са от породите асаги, хикари, хикаримоно, каваримоно, коромо, танчо, уцури моно и др.

Автор: Владимир Йонев
Закони Нормативна база Коментари