Соларни системи Schüco от АЛУКЬОНИГЩАЛ

Фирма АЛУКЬОНИГЩАЛ ЕООД е официален представител на соларнотермични системи на марката Schüco.
15.05.2012
Алукьонигщал ЕООД
773
schüco, Алукьонигщал ЕООД, термопомпи, Соларни системи, соларно отопление
Соларни системи Schüco от АЛУКЬОНИГЩАЛ
Източник: Алукьонигщал ЕООД

Соларно затопляне на питейна вода
Топла вода и уютно отопление е част от ежедневието и при нарастващите цени на нефт и газ не бива да става лукс. Решението особено за модерни къщи с минимални загуби на топлина или добре изолирани стари сгради е в подходяща соларна система. Оптималната сградна изолация и широко разпространените нискотемпературни подови и стенни отопления дават възможност за постигане на нужния ефект. С оптимално проектирана соларна инсталация можете да спестите до 30% от общите енергийни разходи за производство на топлина. Ползите са икономия до 70% от енергията, необходимата за затопляне на питейна вода, независимост от растящите цени, опазване на околната среда и фосилните енергийни резерви, целогодишно използване на соларната енергия, по-дълъг живот на отоплителната инсталация, увеличаване стойността на имота.

Принцип на допълнително соларно отопление
Редом със затопляне на питейната вода солартермо може да се използва за подпомагане на отоплението. Най-вече в преходните сезони пролет и есен може да бъде осигурена голяма част от необходимата енергия за отопление. В сравнение с инсталация без опция за допълнително отопление енергийната печалба почти се удвоява. Принципа на работа е почти идентичен с този за подгряване на питейна вода. Добитата топлина обаче не се предава посредством топлообменника към водата, а първо към водата за отопление. Тя подгрява след това и питейната вода. В сравнение с затоплянето на питейната вода при допълнителното отопление се уголемява колекторната повърхност и обема на резервоара. Комбинацията е възможна с всяка традиционна отоплителна инсталация. Особено удачни са такива с подово или стенно отопление, защото те работят със значително по-ниски рециркулационни температури. Така и при слабо облъчване е възможно оптимално използване на соларната енергия. Ползите са икономия на до 30% от общата енергия за отопление, независимост от покачващите се цени, удвояване на енергийната печалба в сравнение с термоинсталация без отопление, удължаване на отоплителния период без енергийни разходи.

Schüco разработва система за топла вода термосифон, която доставя топла вода с отлично качество и минимални разходи за инсталиране.
Системата работи независимо от съществуващата система за топла вода и не трябва да бъде интегрирана в нея. Независимата система използва принципа на гравитацията и не се нуждае от помпа, електрически контрол и електрозахранване. На плосък и наклонен покрив могат да бъдат монтирани термосифони от един колектор с бойлер от 150 l и два колектора с бойлер от 300 l. Предимствата на колектора са, че той е произведен от висококачествен, устойчив на корозия алуминий, екстремно устойчиво на градушка 4 mm стъкло съгласно норма DIN EN 12975-2, компонентите са защитени с помощта на компактна структура с интегрирана тръба за обратен поток, пести се време, благодарение на лесния монтаж, конструкцията за плосък покрив е от особено здрави алуминиеви L-профили с подсилващ монтажен елемент, наличие на подходящи компоненти за монтаж върху наклонен покрив, дори за нетипични покривни покрития, бойлерът е поцинкован отвън и устойчив на атмосферни влияния и подходящ за крайбрежни райони, вътрешната страна на бойлера е емайлирана, което гарантира качеството, гарантира се оптимална хигиена на водата чрез две отделни оперативни кръга, колекторите са с изключително дълъг живот заради използваните висококачествени материали.

Стандартният колектор Schüco CTE 215 CH с доказано добър хидравличен меандър е пример за безкомпромисното качество на Schüco.
Рамката и задната страна на колектора са алуминиеви и предлагат стабилност и защита от корозия. Поради компактните си размери колекторите могат бързо и лесно да бъдат монтирани. Монтажът е възможен със система за наклонен или плосък покрив. Предимствата са намалено тегло на монтажната система: 31 kg, оперативна сигурност, чрез система за вентилация, свързана с хидравличния меандър, гарантирана изолация с помощта на метални изолиращи болтове за захващане, технология  на топлопренос с абсорбена тръба, която е обгърната по цялата си площ, високо ефективен пренос на топлина и отличен дизайн, дълголетие поради сертифицирана температурна и корозионна устойчивост на абсорбената тръба, сертифицирана корозионна защита на рамката и гърба, много високо соларно производство благодарение на изцяло абсорбиращата повърхност с високо селективно покритие, бърз и съобразен с размерите монтаж посредством фабричен гайчен прорез в профила.

Schüco разработва колекторни пакети Стандарт, Компакт и Премиум.  Серия Стандарт е разработена за подгряване на питейна вода на 4 членно домакинство за плосък  и  полегат покрив. Колекторният пакет серия Компакт е за подгряване на питейна вода и подпомагане на отоплението с трислоен бойлер за 5 и 8 членно домакинство за полегат покрив, както и само за отопление на питейна вода за 6 членно домакинство. При серията Премиум има повече възможности за монтажни схеми.

Термопомпите на Schüco са пълноценни отоплителни системи, функциониращи независимо от фосилни енергоносители.
С електрически компресори се добива топлина от околната среда и се съхранява като отоплителна енергия. За топлоизточник служи въздуха или топлината на почвата. Комбинацията на тази и без това природосъобразна техника със соларна инсталация дава възможност за цялостна система, пестяща до 80% енергийни разходи спрямо конвенционално оборудване: Термопомпата осигурява отоплителна енергия през зимата, а солартермичната инсталация захранва къщата през лятото с топла вода за домакински нужди. Тази комбинация има решаващи предимства: термопомпата се нуждае от по-малко ток и годишната производителност на колекторите се покачва двойно до 700 kWh на квадратен метър колекторна площ чрез перфектно съгласувана инсталация. Чрез придобиване на собственна соларна електроинсталация бихте могли да произвеждате необходимата за термопомпата електроенергия сами – с което Вашата къща ще стане – от гледна точка на природата – нулево-енергийна.
 

+1
Автор: Алукьонигщал ЕООД

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари