Зимната градина

Тя включва, от широкото пространство между двете стъкла, обикновено на холния прозорец, остъ¬кления балкон до специално отделеното място, което слънчевата светлина обилно огрява през стъклен покрив.
15.01.2006
Мариана Викторова
1118
изложение, цветя, растения, зимна градина, саксии
Източник: Мариана Викторова

Зимната градина е широко понятие за съвременните домашни условия. Тя включва, от широкото пространство между двете стъкла, обикновено на холния прозорец, остъкления балкон до специално отделеното място при съвременното строителство, което слънчевата светлина обилно огрява през стъклен покрив.Трудно е да се дадат конкретни съвети за избора на растителните видове или за тяхното подреждане в домашната зимна градина, тъй като това се определя от разметрите на помещението, неговото изложение и конструкция. Класическата зимна градина изисква професионални знания и не е лесно занимание. Освен това микроклиматът в нея създава условия за развитие на много болести и неприятели по растенията, ако не се поддържа подходящ температурен, воден и въздушен режим. А това още повече затруднява, ако отглеждаме различни по изисквания растения.

  

За да подредим зимна градина (поставяне в затворено, но светло място най-малко на 5 - 6 саксии), трябва да се съобразим с видовия растителен състав и със сезона. През лятото, например, в нея може да отглеждаме светлолюбивите растения, които не понасят преките слънчеви лъчи. Но това зависи от изложението - ако е южно, трябва да защитим цветята с тънко перде, щори или тенти; ако е се¬верно, можем да поставим само сенколюбиви и сенко-издръжливи растения.

Основно правило е при подреждането на саксиите до прозореца да поставим светлолюбивите.
При възможност по-високите растения се слагат отзад, а напред в посока към жилището по-ниските, за да обхваща погледът цялото разнообразие.

През есента и зимата, когато в зимната градина се внасят и саксиите или сандъчетата от балкона, цветята се пренареждат. По принцип всеки сезон трябва да започне с обилно измиване на растенията: с остра (силна) струя срещу насекоми (листни или щитоносни въшки, акари, белокрилка и други неприятели) или с мека струя (с душ накрайник) за почистване на праха по листата, последвани от забърсване с влажна кърпа. Добре е накрая растенията да се напръскат с анти статичен и антисептичен гланц, който предпазва от заболявания и паразити и придава блясък на листата.

  

В зависимост от броя на саксиите и размера на зимната градина може да се подредят различни по височина стой¬ки - цветарници или по стените да се монтират куки за ампелните цветя или етажерки.

Автор: Мариана Викторова
Закони Нормативна база Коментари