Зимната градина – добавена стойност

Съвременните строителни технологии, новите материали и модерната архитектура дават възможност за красиви решения при зимните градини.
11.07.2011
Мая Янева
1459
къща, дограма, конструкция, прозорци, зимна градина

Зимната градина, която е позната днес, исторически възниква през XVI в., когато богатите собственици започват да култивират цитрусови плодове като лимони и портокали, впечатлени от вкусните плодове, донесени от Средиземноморието. Две са основните разновидности на зимната градина, позната днес: зелена стая, която представлява обособена слънчева постройка, където се отглеждат култивирани растения, а другата разновидност представлява малка слънчева остъклена конструкция, прилежаща към къщата. 


В Италия първите постройки за защита на топлолюбивите растения са носели названието Limonea. На север в Европа специалните постройки за защита на вкусните портокали и лимони се наричали оранжерии (Orangeries). Те били обикновено прилежащи към къщите постройки от дърво, тухли и камъни с високи прозорци от южната страна. С времето тези помещения ставали по-социално и по-практично ориентирани, предназначени за забавление, приятно прекарване на свободното време и отглеждане на разнообразни растения. През XVIII в. датски учен прилага за първи път наклонените стъклени покриви, което позволява в постройката да влиза много повече светлина, отколкото през високите стъклени стени на оранжериите. През XIX в. зимните градини в Англия изживяват своята златна епоха. Любовта на англичаните към градините в съчетание с новите технологии при стъклото и системите за отопление са предпоставка да се построят едни от най-забележителните обществени зимни градини, които представляват конструкция от метал и стъкло. В Англия има официална дефиниция на зимна градина. Според определението това е сграда, чиите стени са с остъкляване най-малко 50% и минимум 75% от покривната конструкция е от прозрачни материали, независимо дали това са поликарбонатни плоскости или стъкло. 


Съвременните строителни технологии, новите материали и модерната архитектура дават възможност за красиви решения при зимните градини. Най-добре е зимната градина да бъде предвидена от архитекта при самото проектиране на къщата. На този етап конструкцията и материалите за зимната градина може максимално да се съобразят с къщата, за да бъдат едно цяло от техническа и естетическа гледна точка. Архитектурните стилове за зимна градина са на практика неизброими и могат да се направят в съответствие със стила на самата сграда, но зависят от изискванията на клиента и решенията на архитекта. Формата на зимната градина може да варира. Най-често срещаната форма на зимната градина е правоъгълната с плосък покрив. За максимална функционалност решаващо значение имат инженерните решения и техническото изпълнение. Съвременните зимни градини са със стабилни конструкции, а възможностите за избор на материали са много големи. Освен уникален архитектурен дизайн зимните градини могат да бъдат проектирани и изпълнени с добра шумо- и топлоизолация (термомостове), цветни конструкции (както на конструкцията, така и на стъклата). Различните производители са специализирани при предлагането на съответните типове конструкции и съответните материали. Материалите, които най-често се използват за изграждане на зимни градини, са дърво, алуминий, PVC, комбинация от дърво и алуминий. Изборът на материалите е най-важният въпрос при построяването на зимна градина. Дървото е възобновяем ресурс и като материал внася особен уют и красота. При съвременните зимни градини се използват дървени конструкции от трислойно дърво, които имат висока степен на топло- и звукоизолация. Материалът може да бъде от слепени или ламинирани иглолистни дървета. Когато изберем дървото като материал за зимната градина, трябва са обърне внимание на обработката на дървесината. Тя трябва да е защитена от атмосферни влияния, инсекти и гниене. Дървото дава възможност за обработка и боядисване в зависимост от проекта и визията на цялата къща. 


Конструкцията на зимната градина може да бъде и от алуминий, който също дава възможност за разработване на различен дизайн. Алуминият е лек строителен материал и има висока устойчивост на атмосферни влияния, но конструкцията трябва да бъде с прекъснат термомост. Алуминиевите конструкции се изграждат подсилени със стоманени профили. 


Комбинацията от дърво и алуминий е често срещано решение за зимната градина – външните части се изграждат от алуминий за здравина на конструкцията и лесно почистване, а интериорът е от дърво, който придава несравним уют. Съчетаването на тези два материала осигурява много добра изолация. При такава конструкция покривът е от алуминий. Алуминият е подходящ за изграждане на деликатни конструкции, а най-големите му предимства са висока механична якост и гъвкавост.


PVC профилите за зимна градина е добре да се използват за по-малки зимни градини. Когато големината на постройката е по-голяма, PVC се комбинира с алуминий. Основното положително качество на PVC е лесната поддръжка. Технологията за изработване на зимни градини от PVC  е аналогична на изработването на дограма за прозорци, така че е с високо качество и проверена технология. 


Особено важен момент при зимните градини е остъкляването. Когато зимната градина има осигурено отопление, стъклото трябва да е с термоотразяващ слой или ниско емисионно. Добре е да се използва троен стъклопакет. Остъкляването представлява около 100% от околните стени на зимната градина и от типа на стъклото зависят разходите за отопление. Покривите на зимните градини трябва да бъдат задължително от безопасно стъкло. Освен това стъклената повърхност трябва да бъде под прав ъгъл спрямо слънчевите лъчи през студения сезон. Този наклон предразполага пропускането на слънчева светлина през зимата и отразяването на слънчевите лъчи през лятото. Наклонът улеснява и плъзгането на снега надолу, защото в противен случай задържането на снега пречи на слънчевата светлина и отнема от топлината на зимната градина чрез конвекция. Наклоненото стъкло предава натоварването на конструкцията надолу във връзките, които не трябва да са от пластмаса, защото бързо стареят. Свръзките на профилите трябва да са материали на основата на каучук или силикон, които са устойчиви на времето и осигуряват непрекъсната широка контактна повърхност. Покривните конструкции на зимните градини трябва да имат улуци за оттичане на дъждовните води. 


Зимната градина е конструкция, която може да бъде направена допълнително към  къщата или да е предвидена по проект. Тя осигурява добавена стойност на къщата от функционална и естетическа гледна точка. Чрез зимната градина си осигурявате пространство, което да е подслон на чувствителната растителност през зимата, място с богата зеленина и максимална слънчева светлина през цялата година, кътче за прекарване на свободното време в уединение, със семейството или с приятели. 


 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари