Зимната градина – слънчевата стая в дома

Често пъти зимните градини се изграждат като продължение на къщата, придавайки допълнителна жилищна площ, което ги превръща в печеливша инвестиция с голямо значение в дългосрочен план.
23.08.2021
Екатерина Бонева
5476
остъкляване, зимна градина, зимни градини
Зимна градина със ситема за странично остъкляване „Бърно Термо”
Източник: KeraGlass www.keraglass.info

Зимната градина е съвременно архитектурно решение и оригинален завършек на всяко жилище. Това е зеленият оазис на дома, в който се наслаждавате на свежа флора и приятна топлина, дори и през най-лютата зима. Често пъти зимните градини се изграждат като продължение на къщата, придавайки допълнителна жилищна площ, което ги превръща в печеливша инвестиция с голямо значение в дългосрочен план. В такава остъклена площ може да се превърне приобщена лоджия или веранда, а също и предварително изградена беседка, или барбекю. Независимо от формата и големината ѝ, зимната градина е естетично и функционално подобрение на имота, което увеличава неговата стойност.

Зимна градина     Източник: www.keraglass.info

Конструктивни особености на зимната градина
Всяка зимна градина може да изглежда уникална, ако бъде създадена с подходящо подбраните спрямо дизайна на къщата материали, така че да подчертава и обогатява пространството в дома.

 
Зимна градина на тераса с остъкляване „Крит 1 – Термо”   Източник: www.keraglass.info

Изграждането на подобно пространство изисква специален подход и поддръжка. При изготвяне на архитектурно-дизайнерския проект ключовите елементи са вертикално остъкляване и носещи конструкции от различни профили, с възможност за отваряеми части – прозорци и врати. В наши дни зимните градини представляват стабилни конструкции от най-различни по вид материали, които трябва да отговарят на няколко важни критерии – висока структурна стабилност, отлични геометрични характеристики, безопасност и издръжливост на атмостферни влияния. Съществен фактор при тези пространства е остъкляването. Ако градината ще се отоплява, се използват ниско емисионни стъкла или такива с термопакети, които запазват голяма част от топлината в помещението през студените месеци и обратното през топлите, топлината остава отвън. Стъклото съставлява почти 100% от повърхността на зимната градина, ето защо неговата енергийна ефективност е пряко свързана с разходите за отопление. Зимните градини се остъкляват със закалени енергийно ефективни стъкла, които предоставят адекватен топлообмен и поддръжка на подходящия климат подходящ както за обитателите, така и за цветята.


Преустройство на съществуващ навес в зимна градина с безпрофилно остъкляване     Източник: www.keraglass.info

Страничното остъкляване може да се изпълни с безпрофилно остъкляване (без вертикални профили). По този начин плъзгащите системи варират във вариант събиране на всички стъкла в единия или двата края с пълно отваряне на 90° тип „хармоника” акордеон (може да се предвиди и централна врата част отсистемата), и  плъзгане на многоканална релса. Съществуват системи от типа „FLY SYSTEM”, при които няма долна релса, а изцяло се носят от горна греда, а всичките стъкла са самостоятелни, свързани помежду си с панти и с паркинг-система за прибиране зад колона, за да се избегне излизане на стъклата при събиране в предната си част. Предвидени са и различни видове заключвания за сигурност. Това странично остъкляване може да се изпълни и със системи със стъклопакети за термо изолация тип „4 сезона” с отваряне и плъзгане.

 
Усвояване на тераса за зимна градина     Източник: www.keraglass.info

Професионално изпълнената зимна градина се отличава от аматьорския вариант най-вече по следните характеристики:
•    Конструкцията е предвидена с максимално проветрение и вероятността за поява на конденз е сведена до минимум, а дори и при наличие на такъв, водата се оттича през технологични отвори в челната част;
•    Покривното остъкление е от стъклопакети с необходимата топлоизолация, контрол на светлината и безопасност за хората под тях или от триплекс стъкла както изцяло прозрачни, така и във вариант с тонирани в цвят стъкла;
•    За изграждането и остъкляването на конструкцията е осигурено строително разрешение от страна на проектанта преди изграждане на сградата, а могат и да се изграждат без такова в последствие, тъй като по закон се водят разглобяеми съоръжения. В конструкцията е инсталирана отводнителна система в интегриран олук, невидим в челната част с отводняване през фронталните вертикални колони;
•    Осигурена е оптимална слънцезащита и проветряване, в съответствие с изложението и предназначението на зимната градина, интегрирани в съответната система за тяхното управление.


Зимна градина с плъзгане     Източник: www.keraglass.info

Разположението на зимната градина е определящо
При изготвяне на проекта е важно да се предвиди и движението на слънцето, с оглед на това да се определи степента на директно слънцегреене, което загрява конструкцията при конкретното изложение и всеки един сезон от годината.
•    Северно изложение – Зимната  градина ще акумулира бързо събраната топлина. Именно, поради бързата загуба на топлина, отоплителната система в такава зимна градина трябва да се обмисли в детайли, а вариант „термо” е почти задължителен.
•    Южно изложение – В зимна градина с такова разположение топлината се натрупва бързо и задържа дълго, което е плюс в студения сезон. Но през лятото растенията непрекъснато ще се нагряват, което налага нуждата от добра вентилационна система, както и предвиждането на вариант със стъклопакет с нискоемисионни стъкла. Освен това, при наличието на постоянна топлина растенията ще се нуждаят от по-чести поливки.
•    Западно изложение – В зимната градина, разположена от западната страна на къщата, топлината ще остане достатъчно дълго, но през лятото това предимство ще се превърне в недостатък, тъй като силното слънцегреене следобяд може да доведе до прегряване на растенията. Необходимо е да се предвидят адекватна слънцезащита и системи за проветряване.
•    Източно изложение – осигурява перфектния микроклимат за отглеждане на растения, които ще имат достатъчно светлина и в същото време няма да прегряват.


Самостояща зимна градина – независима конструкция     Източник: www.keraglass.info

Системи за гарантиран резултат
Разнообразието от атмосферни влияния, на които зимната градина е подложена целогодишно изискват прецизни конструктивни решения с гарантирана ефективност. Някои производители са насочили своя опит в проектиране и реализация на висококачествени системни решения, с които се конструират оптимални пространства за целите на зимни градини. Топлоизолираните системи са разработени с внимание в критичните зони на конструкцията – билото и връзките със стените. Подобни системи предоставят възможност за изграждане на остъклени покривни конструкции със сложна геометрия – куполи, пирамиди и др., поради големия диапазон за наклон на покрива. Патентованите системи за отводняване на профилите осигуряват оптимална плътност. Богатата гама от аксесоари и оборудване предлага разнообразни варианти за проектиране на мечтаната зимна градина по индивидуален проект.


Зимна градина с моторизиран стъклен покрив     Източник: www.keraglass.info

Основен критерии при избора на материал за покривни стъкла за зимните градини е неговата безопасност за здравето на човека. Страничните стъкла и тези на наклонени покриви трябва да са сертифицирани за чупливост на микро части (мин. 40 части на 10 кв.см) или нечупливи на парчета (триплекс). Наклоненото стъкло предава натоварването върху връзките в долната част, които не трябва да са от пластмаса, тъй като стареят и с времето връзките им отслабват. По тази причина, се използват свръзки за профили от материали на основата на неръждаемост на металните детайли и уплътнители на основата на нови разработки на каучук, битум или силикон, които не стареят и предоставят непрекъсната широка контактна повърхност.

Зимна градина с пергола „Токио Flat” Източник: www.keraglass.info

Все повече навлизат системите за пълно отваряне на покрива на зимната градина. Предлаганите варианти за това са перголите с алуминиеви ламели със събиране към мотора тип „OPEN SKY” или само със завъртане за засенчване. За „4 сезона” ламелите могат да бъдат напълнени със специална термо пяна за задържане на топлината. За удобство моторите могат да са снабдени със сензори за слънце и дъжд, така че при отсъствие на домакините системата да се погрижи за безопасността в пространството. Новост при тези перголи са ламелите от стъклопакети завестващи алуминиевите такива с пропускане на светлина от покрива. Друг тип покриви са стъклените подвижни системи със събиране на отделни панели един под друг.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари