Соларни системи за топла вода

Неизчерпаемата слънчева енергия, използвана за захранване на соларни системи е напълно безплатна, което осигурява енергийна независимост.
01.05.2018
Екатерина Бонева
7869
слънчеви колектори, Соларни системи, бойлер, слънчеви бойлери, Ератерм Тотал
Колекторно поле на хотел с 50 броя плоски колектори
Източник: Ератерм Тотал ООД, www.eraterm.com

Икономическата нестабилност и постоянно растящите цени на електроенергията пpовокираха проектанти и производители на системи за отопление и топла вода да отправят поглед към естествените природни възможности. Разработват се икономични и рационални алтернативи, които предоставят нужния комфорт за всички и едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. 

Неизчерпаемата слънчева енергия, използвана за захранване на соларни системи е напълно безплатна, което осигурява енергийна независимост. Климатичните условия в България и интензитета на слънчевото греене са изключително рентабилна среда за инсталиране както на слънчеви системи със собствен водосъдържател, така и на соларни панели към система с допълнителен бойлер със серпентина.

Електрическите бойлери се предлагат на много по-ниска цена, в сравнение с тази на соларните системи, поради което повечето хора се насочват именно към тях. Но малко от тях преценяват, че спестените средства от сметки за електроенергия не само ще изплатят първоначалната инвестиция за соларна система, но и ще осигурят значителни икономии в дългосрочен план. Изчисленията сочат, че за периода на експлоатация соларните системи спестяват средства, надхвърлящи многократно стойността на инвестираната сума.

Употребата на електрически бойлери е свързана с отделяне на големи количества въглероден диоксид – приблизително 8 тона годишно за четиричленно семейство, при това с ефективност 30%.


Слънчевата енергия, използвана за соларни системи е безплатна     Източник: www.nairobibusinessmonthly.com

Соларните системи не генерират шум, не отделят вредни емисии или друг вид замърсяване. Използването им допринася за намаляване на климатичните аномалии и ограничаване на глобалното затопляне. Противно на всички очаквания, слънчевите колектори функционират доста успешно и през зимата, благодарение на доброто им проектиране. Специално покритие поглъща инфрачервените лъчи от слънчевия спектър, превръщайки ги в топлина и дори при дифузно слънцегреене (при разкъсана облачност) колекторите не прекъсват работата си.

Годишната продължителност на слънчевото греене за територията на България е от до 2000 до 2300 часа, а количеството падаща енергия при слънчев ден достига до 1000 вата на квадратен метър за час. Ето защо соларната система е добър избор за почти всяко домакинство - така използвате безплатната енергия от слънцето и пестите от разходите за топла вода. Това важи не само за нови, но и за стари сгради.

Достатъчно е да разполагате с покрив или с равна повърхност и соларната инсталация се приспособява към Вашия дом. Благодарение на различните монтажни решения, соларните колектори могат да се монтират върху покрива или вградени в него – така нареченият интегриран монтаж, както и върху плоски покриви. Широката гама от термоуправления, бойлери с различен обем, помпени групи и другите необходими принадлежности, дава възможност за лесен монтаж и естетически издържано изпълнение на соларната инсталация.

Защо са ефективни слънчевите колектори?
По-запознатите са наясно, че съществуват два основни вида:


Колекторно поле  на административна  сграда с плоски колектори Solar 5000 TF     Източник:  Ератерм Тотал ООД, www.eraterm.com

Плоските слънчеви колектори представляват панели с предпазно соларно стъкло, гарантиращо висока устойчивост при градушка. Пълноплощностният абсорбер с високоселективно покритие(тип „арфа” или „двоен меандър”) осигурява висока мощност при минимална загуба на налягане. Корпусът е монолитен, изработен от фибростъкло – як и лек материал, който предлага защита срещу корозия и ултравиолетови лъчи. Поместената в колектора високотемпературна топлоизолация от минерална вата  е ефикасна изолация срещу разпиляването на събраната топлина и така допринася за максималното оползотворяване на безплатната слънчева енергия. Подходящи са за монтаж на наклонен или плосък покрив. Могат да се използват за добив на топла вода при еднофамилни и многофамилни къщи, както и за административни гради. Плоските селективни колектори са изключително подходящо решение за територията на България.


Вакуумно-тръбен колектор     Източник: www.businesstoday.co.ke

Вакуумно-тръбните колектори се основават на високоефективен метод за затопляне на водата от слънцето, посредством топлообмен в система от вакуумни тръби. Колекторните тръби са защитени със солиден корпус с двойни стени, който устоява на всякакви атмосферни влияния. Работят целогодишно с изключително висока ефективност. Този тип соларна система може да бъде изпълнена с бойлер със серпентина или термосифон (при него бойлерът е свързан директно с вакуумно-тръбния колектор). Подходящи  са за по-топъл климат.

Соларни бойлери - надеждни и ефективни
Колекторите са същината на соларната инсталация, но те работят оптимално тогава, когато са част от съгласувана система – от отоплителния котел, през соларния бойлер, до регулатора. На българския пазар се предлагат широка гама специфични бойлери за соларни инсталации, произведени от емайлирана стомана, със солидна изолация и снабдени с мощна соларна серпентина.

Статията е изготвена с любезното съдействие на Ератерм Тотал ООД.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари