Мобилна палатка за малки пътешественици

Времето е лошо и хлапетата не могат да се налудуват в тясната детска стая? Само с няколко лесни стъпки домашният майстор може да изпълни дома ви с приключенска атмосфера.
17.09.2015
Роберт Бош ЕООД
971
интериор, инструменти, направи си сам, електроинструменти
Източник: Роберт Бош ЕООД

Времето е лошо и хлапетата не могат да се налудуват в тясната детска стая? Само с няколко лесни стъпки домашният майстор може да изпълни дома ви с приключенска атмосфера. Дори и в малки стаи сгъваемата палатка ще осигури уютно убежище за големи и малки изследователи на джунглата. А когато грее слънце и детската площадка е по-примамлива, палатката изчезва за секунди в гардероба.Необходими материали:
- 4 чамови летви (120 см x 4,4 см x 2,4 см)
- 1 чамова летва (110 см x 4,4 см x 2,4 см)
- 1 чамова летва (105 см x 4,4 см x 2,4 см)
- 1 чамово колче (с дължина 120 см и диаметър 2,2 см)
- 1 парче шарен плат (минимум 250 см x 120 см)
- 8 винта за дърво (4 мм x 40 мм).


Инструменти:
- Електрически такер Bosch PTK 14 EDT
- Акумулаторна отвертка Bosch IXO V с приставка за рязане
- Акумулаторен двускоростен винтоверт Bosch PSR 14,4 LI-2


Степен на сложност: лесно
Време за работа: около 2 часаСтъпка 1 
Нека в строителния хипермаркет да ви отрежат чамови летви и колче с нужните размери. Летвите с дължина 120 см са за страничните подпори на палатката, а по-късите са за основата. Един съвет: Дори и безстрашните откриватели могат да се наранят, така че изберете гладко и меко дърво, за да избегнете такава опасност! Използвайте акумулаторния винтоверт Bosch PSR 14.4 LI-2. Със свредло за дърво пробийте на 4-те странични летви по един отвор с диаметър 2,2 см на височина от 110 см (алтернативно нужните отвори могат да бъдат направени и в строителния хипермаркет). След това поставете едната летва върху другата и прокарайте единия край на колчето през тях. Повторете операцията с другите две летви и другия край на колчето.
Важно: Колчето трябва да пасва плътно в отвора, за да не се срути палатката. 


Сега свържете долния край на вътрешните странични подпори с по-късата летва за основата (105 см). За външните подпори ползвайте по-дългата летва (110 см). Закрепете всяка летва с по два винта за дърво. Така палатката ще може да се сгъва и да се прибира.Стъпка 2 
Какъв плат ще изберете? Пустинен камуфлаж, бели слончета или великолепието на джунглата? За големи приключения се мечтае най-добре с подходящия десен. Отрежете избрания от вас плат с размерите на рамката плюс 10 см резерв. Това може да се постигне бързо и прецизно с приставката за рязане на акумулаторната отвертка Bosch IXO V.
Съвет: Изберете здрав плат, който не се пързаля!Стъпка 3
Палатката се разпъва, като основата се разтваря до желания размер на входния отвор. На мама и татко позволено ли им е да влязат? В такъв случай вратата може да стои малко по-широко отворена! Поставете изрязания плат върху колчето и го опънете. Подвийте долните краища отвън навътре около летвите на основата.Стъпка 4
Закрепете подвития около вътрешната страна на летвите на основата плат здраво с помощта на такер. Всичко, което ви е необходимо, е електрическият такер Bosch PTK 14 EDT. За по-голяма стабилност можете да прикрепите плата и към страничните подпори. 


Остава само да опънем палатката, да грабваме провизиите и да се впуснем в приключението! 

Автор: Роберт Бош ЕООД
Закони Нормативна база Коментари