Модулни системи за дневната

Грубоватите библиотеки и секции отстъпиха място на новите модулни системи, с които пространството се моделира бързо и лесно.
14.03.2017
Румяна Бонева
2915
интериор, мебели, модули, модулни системи, холни секции
Вертикално и хоризонтално разположени шкафове с място за съхранение помежду им.
Източник: www.sklarfurnishings.com

Когато говорим за холна секция в съзнанието ни първосигнално изникват мрачните, тежки шкафове, които заемат половината стая и сякаш ни задушават с присъствието си. Вярно е, че побират какво ли не, но масивната им конструкция и еднообразните форми вече не намират място в съвременния интериор. Грубоватите библиотеки и секции отстъпиха място на новите модулни системи, с които пространството се моделира бързо и лесно.

"Изборът и съчетанието на различните модули е лесно, а отличният резултат е гарантиран. Можете да закупите само модулите, от които имате нужда и които пасват на наличното пространство. Мебелите, издържани в един стил и с еднаква визия, позволяват сами да аранжирате дома си без да се притеснявате дали избраните артикули ще си отиват." - споделят от дигитално списание и магазин за обзавеждане GRANDecor.

Защо да заложим на модулни системи?
Тенденциите при модерните холни секции се ръководят от идеята за простор, светлина и ефирност, където пространството принадлежи на обитателите на дома, не само на вещите им. Модулните системи са идеалния начин да добавим съвременен привкус и елегантно излъчване на всекидневната. Предлагат се на отделни модули и лесно се сглобяват. Удобство при тях е, че могат да се конфигурират по различни начини в зависимост от индивидуалните предпочитания за стил и функционалност, като се играе с формата, материалите и структурите. Използането на модулни системи позволява създаване на нестандартни композиции, зониране на отделни кътове от дома или внасяне на тематичен акцент. Комбинациите от модули осигуряват гъвкавост на пространството и динамика в интериора.


Раздвижени модули в допълващи интериора цветове. Източник:www.walkinwardrobezone.com

Характерен дизайн
Компонентите са проектирани с изчистен и семпъл дизайн, подчинен преди всичко на функционалността и практичността. Изобилието от новаторски идеи и функционални елементи позволява изпълнението на сложни структури и ексцентрични проекти. Простотата и изяществото на формите гарантират хармонично кореспондиране между отделните стенни модули, рафтове и контейнери. Пространството между модулите внася усещане за повече простор и светлина в помещенията. Системите отлично се вписват в модерния интериор, при това без да се притесняваме, че ще излязат от мода. При шкафовете линията е изцяло изчистена, без украшения и излишни орнаменти. Вратичките в повечето случаи са без дръжки и се отварят с помощта на скрити жлебове или “push” механизми. При някои модели отделните крила се отварят в различни посоки. Предлагат се и модули с вградено осветление за допълнителен комфорт и декорация.

Модулна система в бяло и черно. Източник:www.20sky.net


Материалите 
За направата на модулите се използват плоскости от МДФ, ПДЧ, метал или масив с дебелина, съобразена с носещите функции на корпуса. Материалите може и да се комбинират за постигане на оригинална и екзотична визия. Елементите от стъкло също преобладават. В последно време се предпочитат лакираните повърхности, поради това, че трудно се надраскват и задържат по-малко прах. Ще се натъкнем на изработки от тънки плоскости за лекота и ефирност на интериора, а също и на такива с подчертано масивен ефект. Независимо от дебелината си, модулите са проектирани да понасят големи тежести. Някои модели разполагат с вградени плъзгащи панели за скриване на телевизионни и аудио системи, с цел да не се натрупва прах, когато не се ползват. Витрините и плътните панели придават завършен и изискан вид на композицията. При други изработки вътрешните прегради на рафтовете се местят хоризонтално по цялата си дължина.

Преобразяващ ефект
Шкафовете и етажерките могат да се монтират на различна височина и разстояние помежду си и освобождават допълнително хоризонтално пространство. Своеобразните модулни решения са подходящи за домове с традиционна и нестандартна архитектура. Стъклените витрини и лавици отразяват естествената и изкуствената светлина и също създават усещане за гладкост и ефирност на пространството. Предлагат се както частично, така и изцяло затворени от витрини модули. Вграденото осветление допълнително обогатява играта на цветове и светлосенки вечер.Стенни модули и компактен ТВ модул. Източник: www.sklarfurnishings.com

ТВ елементите в повечето случаи са ниски и компактни и се изработват с поне два рафта или съчетание от рафтове и вратички. При някои варианти се представляват само от една масивна плоскост, разположена директно на пода, в комбинация със стенен модул за самия телевизор. Единичните стойки от закалено стъкло са също много предпочитани – вещите върху тях сякаш висят свободно в пространството. Стилното присъствие на разнообразието от модели в дневната откроява останалите мебели и спестява място за разполагане на други компоненти.

Модулните системи се проектират в контрастни цветове и съчетания от текстури – светло и тъмно дърво, нюанси на естествена дървесина, стъкло и алуминий, матирани и гланцирани повърхности, в студени или в топли цветове. Накратко съществуват какви ли не варианти за комбиниране.

Винаги актуално обзавеждане
Основно предимство при модулните системи е, че няма твърда конфигурация. Може да се създават различни комбинации от елементи и да променяме и актуализираме интериора постоянно. Всичко това допринася за гъвкавото и ефективно използване на пространството. Когато закупуваме модулна система задаваме точно желания брой от компоненти – шкафове, рафтове, етажерки и кутии за съхранение, а в случай, че искаме винаги бихме могли да допълним системата с нови елементи.

Модулните системи за дневна са прекрасна алтернатива на скучната и остаряла секция. Нека дадем ход на въображението си и се насладим на незаменим комфорт и стил в дома си.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари