Домашен кабинет по правилата на фън шуй

Определящо е мястото на бюрото.
15.02.2007
инж. Елза Панайотова, фън шуй експерт
2072
интериор, мебели, фън шуй, домашен кабинет

Домашният кабинет – бил той място, където работим всеки ден, или място, където работим от време на време, трябва да е удобен, уютен, а обстановката – стимулираща нас и бизнеса ни. Спокойно може да се използват общите принципи от фън шуй, валидни при разполагането на мебели в офиса. Определящо е мястото на бюрото. 


Ето основните правила за разполагането му. Работейки зад бюрото, човек трябва да има зад гърба си стена, която ще му даде символично защита и подкрепа. Става въпрос за гола стена или за стена с библиотека. С лице към стената не е вдъхновяващо положение, но може да се използва ако мястото е ограничено и става въпрос за работа на компютър. Компютърът е като прозорец към света, съответно човек гледа компютъра, а не стената пред себе си.” Подсъзнателно най-уязвимото нещо на човека е гърбът, затова защитата откъм гърба дава спокойствие. Зад гърба на работещ човек не бива да се минава свободно. Докато работи, човек трябва “да контролира” вратата, т.е. с минимално завъртане на главата да вижда влизащия в стаята човек. И така стигаме до следното идеално разположение на бюрото: по диагонал от вратата на стаята, перпендикулярно на прозорец, с гръб към стена, с лице в благоприятна посока на работещия и така, че той да вижда вратата на стаята.
 

Според фън шуй всеки от нас има четири благоприятни посоки и четири неблагоприятни. Те се определят от годината на раждане и пола на човека. Препоръчва се по време на работа и по време на сън да използваме благоприятните си посоки. Две от благоприятните посоки са особено добри за работа. Едната се казва благоденствие и представлява прогреса, финансовия успех и жизнеността. Другата е посока лично развитие - увеличава личните възможности и способности. Работейки зад бюрото си, човек трябва да е с лице към благопри ятната посока. Посоката се определя с компас. Ако не можем да ориентираме така работното си място, добре е поне да избягваме неблагоприятните посоки.


Уточнение: Началото на китайската нова година не съвпада с нашата нова година. Всяка година е на различна дата през януари или февруари. В тези таблици се има предвид китайската нова година.
 

 

 


Домашният кабинет е място, където можем и е желателно да поставим символи, свързани с бизнеса ни. Това може да са: календар и плакат на фирмата или на важни партньори; статуетки; икони-покровители; награди; лицензи и др.


Ето няколко примера

Eгипетската богиня Маат – символ на истината и справедливостта.


В кабинет на юрист може да има изображение на египетската богинята Маат – символ на истината и справедливостта. Според древен мит перото на главата на Маат е символ на лекотата и светлината на духа, символ на цялостност и чистота на този, който е верен сам на себе си.

 

       
Китайско божество Хотей.  Шлифован кристал.


Подходящо за бюро на бизнесмен е китайското божество Хотей. Вярва се, че Хотей носи късмет, той е бог на богатството, на който не се молят. На него просто работата му е да дарява радост, а в торбата си прибира всички неприятности. Шлифованите кристали на  прозорците пречупват светлината и пръскат в стаята много малки дъгички. По този начин се стимулира благотворната енергия ци, която подхранва нас и поддържа бизнеса ни. Добре дошли са и рисунки на децата ни. Те даряват радост и
любов – така нужни ни в трудни моменти.
 


Типичен похват във фън шуй е използването на аквариум – стига водата да е благотворна стихия за типа бизнес, аквариумът да е поставен в подходящ сектор и големината му да е съобразена със самото пространство. Например голям аквариум в южния сектор не е желателен, тъй като този сектор е подвластен на елемента огън, а водата гаси огъня. И тъй като южния сектор се свързва със слава и просперитет, то вода в този сектор би повлияла негативно именно на този аспект от живота  направо би “го удавила”.
 
Добрият фън шуй е съчетание от много неща. Кабинетът е добре да бъде проверен радиестезично за наличие на вредни влияния от геопатология и въздействия от околни сгради и съоръжения. Подборът на цветове също е важен. Но това вече е работа на специалистите. А горните правила са ясни и сравнително лесни за прилагане. Стига да вярваме и да желаем

 

Закони Нормативна база Коментари