Старата градска къща в съвременен вариант

Днес сравнително често се среща ситуацията, в която трябва да избираме дали да запазим и реконструираме старата къща или да я заличим напълно, като построим съвършено нов дом.
15.08.2007
Весела Маркова
895
къща, фасада, сграда
Старата градска къща в съвременен вариант.
Източник: "Още за къщата", снимка: Милена Конакчиева

    


Архитектура: арх. Леонид Покрасс
Преустройство: 2003- 2005
РЗП: 221.20м2
ЗП: 110м2
Интериорен дизайн: Йоланта Дъртилова
Фотограф: Милена КонакчиеваДнес сравнително често се среща ситуацията, в която трябва да избираме дали да запазим и реконструираме старата къща или да я заличим напълно, като построим съвършено нов дом. Старата къща носи специфичните черти на миналото, съхранява спомените и ни кара да се чувстваме у дома... Когато обаче се изправим пред дилемата удобствата на съвременния живот или сантименталните спомени от детството, изборът е почти предрешен. Тогава не ни остава нищо друго освен да се сбогуваме със старото и да отворим следващата страница – съграждането на нов дом.
Къщата, която ви представяме, е разположена на мястото на съществувала близо 120 години къща. Преди малко повече от три години собствениците решават да издигнат нова къща със специално предназначение – отдаване под наем и така се разделят със столетницата, но не изцяло. Младото семейство обитава вековната къща достатъчно дълго, за да оцени предимствата на разположението й както и да се привърже към специфичните й черти. Така идеята за облика на новата къща, също както и разполагането й в рамките на парцела, следва като едно съвсем естествено продължение на силуета, който се издигал на мястото повече от век.Духът на старата градска къща се пренася в лаконичния и семпъл облик на фасадата на новата постройка с характерни черти - стилизиран декоративен фриз, обрамчващ цялата къща, окантяване около разположените симетрично малки и издължени прозорци, за които са предвидени и дървени кепенци. Ажурните парапети на терасите са допълнителен семпъл декоративен елемент, който подчертава изчистения облик на сградата.Червеният цвят от минералната мазилка на фасадата контрастира, от една страна, с белите декоративни елементи и дограмата, а от друга, той е преднамерено противопоставен на зеленината в двора през лятото и на снежната белота през зимата. Дълбоката дървена стряха е боядисана в цвета на фасадата и се слива с целия компактен обем на къщата.Застроената площ на къщата е 110 кв.м, а разгърнатата застроена площ е 221.2 кв.м. Сградата е изградена като един обобщен обем и е покрита с единен четирискатен покрив, изпълнен с покривните системи на Bramac. Къщата е топлоизолирана с 5 см топлоизолационен слой от Fibran. Дограмата е от PVC  с Ка-стъкла и е изпълнена от фирма “Валда”. Строежът и довършителните работи по къщата отнемат около година и половина, като голяма част от дейностите собствениците извършват сами. Тяхна е и заслугата за оформянето на градината.Къщата се обитава вече две години. На полусутеренно ниво са ситуирани гараж за две коли, котелно, пригодено за ток или газ. На първия етаж в едно отворено пространство са обособени кухня, трапезария и дневна, в която се влиза директно от входа.
Портални врати осигуряват пряк достъп от дневната към южната градина. На това ниво са разположени още домашен офис както и баня с тоалетна. Вътрешна стълба води до втория етаж, където са обособени главната родителска спалня със самостоятелна баня и тераса, гледаща на изток, детска спалня и стая за гости, с обща баня и тераса с южно изложение, също както и самостоятелно мокро помещение. Терасата над главния вход осигурява панорамна гледка към града, особено красива от нощните светлини.Отоплението на къщата е комбинирано, камина, изпълнена от фирма “Деста”, електрически котел и радиатори, система за газово отопление и съобразен метален комин. Входната врата отново напомня на стила на старите градски къщи.Тя е широка и изцяло отваряема с оглед удобство и безпрепятствено пренасяне на мебели. Изпълнена е от фирма Профилко. Интериорното оформление внушава лекота и ефирност, постигнати чрез преобладаващи млечни, топли нюанси на прасковено. Не е търсено наподобяване на определен стил. 

 

Водеща е идеята за непринуденост и удобство, комфортна обстановка за млади хора и подходяща среда за техните приятели. Подът на първия етаж е настлан с гранитогрес в пясъчен цвят. За по-голямо удобство и лесна поддръжка за подовете на котелното, мазето и гаража, както и за топлата връзка до главния вход на къщата, също са използвани гранитогресни плочи. Бледите цветове и светлината в къщата създават идеална среда за “експониране” и възприемане на ретро повлияни мебели и аксесоари.Част от оригиналните ретро акценти собствениците намират в магазина на фирма “Чакрини”, като красивия орнаментален стол с отоман, изрисуваната с плодове фруктиера и огледалото над камината. Умишлено търсен акцент, като противопоставяне на топлите и светли нюанси, е постигнат чрез синьо-зелено каре в завесите и меката мебел, килима и трапезарните столове, както и чрез студените метални оттенъци на алуминия в осветителните тела, часовника, огледалата, табла, свещник и корнизи.
При проектирането на осветлението основната идея е постигането на дискретна, достатъчна светлина, но не и прекомерно осветяване. При оформянето на баните е търсено максимално удобство и ненатруфена обстановка с фин ретро привкус. Санитарните уреди са от Ideal Standard. Подът на второто ниво пренася ретро вълната с ефектен ламиниран паркет, наподобяващ старо дюшеме.Настоящите обитатели на къщата също имат намеса в интериорния облик. От многобройните си пътувания те донасят различни вещи и сувенири, които аранжират непринудено в различни кътчета от къщата и градината, свободно поддавайки се на моментното настроение. 
Местоположението на новата къща съвпада изцяло с това на предишната, именно защото собствениците осъзнават удобството и логиката на това разполагане на постройката. Къщата е ориентирана по посоките изток – север – юг и разделя двора на две градини – южна и северна, които се ползват в зависимост от сезона. Всяко едно от помещенията в къщата има поглед едновременно и към двете градини, така че дворната зеленина присъства непрекъснато и в интериора. От старата къща собствениците запазват виенската закачалка и дървените градински мебели.
Предвид местонахождението си в планината в двора на къщата е изграден сериозен дренаж, който задържа и отвежда водите при топенето на снега в ранната пролет. Основите на сградата също предвидливо са много добре изолирани. За пътеките в двора са използвани част от плочите от старата настилка. Новата къща е обиколена отвсякъде с пътеки от бетон и разграничителен декоративен растер от обли речни камъчета. Ефектната настилка собствениците изпълняват ръчно, на етапи и участъци, което им отнема доста дъло време. Малък фонтан е монтиран над дълбок 8 метра бунар, осигуряващ водата за поливане на градината, като чрез тази оригинална идея се осигурява и безопасността за децата в двора. Метална ограда, широк портал и високи градински лампи напомнят осезаемо за романтичния дух на старата градска среда.Нивото на терена се запазва също както и дърветата и храстите в градината. Растителността в двора е съвестно предпазвана през времето на строителните дейности, а за корените на боровите дръвчета, които остават открити, собствениците полагат много грижи и добавят пръст, за да гарантират оцеляването им. Съхраняването на старите дръвета налага дори промяна на подхода към къщата. Така собствениците опазват екологичните съобщества, а новата им къща е заобиколена от зеленина. Орехови, крушови, ябълкови, вишневи и лешникови дръвчета продължават да подслоняват разнообразие от птици, а обитателите на къщата проследяват живота на няколко поколения от семейство катерици. Плодовите дръвчета умишлено не се пръскат с препарати, за да може птичките да намират своята храна.

Аромати от жасмин, лавандула, френско грозде, красиви цветове на люляк и японска дюля, сянката на старата асма, градината запазва своето неповторимо привличане, усещане за завръщане у дома.


 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари