Кашпите - мечтана украса за дома и градината

Каменните саксии правят градината с антично излъчване
15.08.2015
Светлана Желева
3479
екстериор, градина, кашпи, саксии, керамична саксия
Каменните саксии придават на градината едно антично излъчване.
Източник: интернет

Кашпи, саксия или сандъче? От какъв материал: керамика, дърво, камък, пластмаса, стъклопласт, метал или теракот? Тези въпроси стоят пред нас, ако искаме да засадим растения, които да украсяват дома или градината. Не винаги обаче красивото е най-доброто за цветето, както и не винаги най-модерното е удобно за нас като любители - цветари.


Съветите за правилния избор са на сайта www.freundin.de.


Керамична саксия:
Предимства: Глазираната керамика не подържа дишането на цветето в саксията и не оставя водата да се изпари, но издържа на замръзване. Градинските съдове се предлагат в много цветове, на които дъжд и слънце нищо не могат да причинят. 
Недостатък: Керамиката лесно се чупи, а гърнетата често са с дебели стени и тежат много.
Поддръжка и почистване: Мръсотията не може толкова лесно да се задържи по гладките стени на керамиката. Почистването става бързо: трябват топла вода и препарат, може да се ползва и четка за саксия. През по-меката част на зимата саксията може да остане навън, пълна с пръст.


Дървена саксия:
Предимства: Дървената саксия е средно тежка, изглежда добре на мястото си и издържа на студове. На дълги години употреба се радват изработените от твърда дървесина сандъчета, които са прогорени отвътре. Това предотвратява образуването вътре на гъбички. 
Недостатък: Ако материалът е по-малко качествен, трябва фолио за засаждане, тъй като дървото може да се промокри и да се развали.
Поддръжка и почистване: Без поддръжка твърдата дървесина става сребриста на цвят. Който предпочита по-тъмно дърво, да го търка периодично с масло. Пълна с пръст, саксията може да презимува навън. По-евтиното дърво да не се оставя директно върху пръстта, защото ще прогизне и изгние. Добре е редовно да намазвате саксията с препарат за предпазване на дървесината.


Саксия от камък
Предимства: Нито един материал не е по-издръжлив от камъка. Освен това той се радва на години живот и издържа на студ, пек, с една дума на всякакво време и различни температурни аномалии. Един голям плюс е, че каменните саксии придават на градината едно антично излъчване.
Недостатък: Трябва много правилно да прецените мястото на каменната саксия, тъй като тя е непоносимо тежка и не можете просто ей-така да я премествате, когато си искате. Изделията, изработени от естествен камък (гранит) са по-скъпи.
Поддръжка и почистване: Каменните саксии имат предимството да изглеждат естествено, и по тази причина съвсем не се налага да бъдат почиствани. С течение на времето, те получават още по-автентичен външен вид. За да ги „състарите” допълнително, може да разтъркате саксията с трева, масло или йогурт. Ако все пак искате да почистите каменното гърне, по-добре използвайте четка и импрегниращи препарати за гранит и естествен камък.


Саксия от пластмаса
Предимства: Саксиите от пластмаса са много леки, изгодни и се предлагат в много цветове.
Недостатък: Точно защото са много леки, вятърът лесно може да ги прекатурне. Те не са подходящи за засаждане на високи и широки растения. Под действието на лошото време те могат да се счупят. Слънчевите лъчи пък ги правят по-вехти.
Поддръжка и почистване: По гладката им повърхност полепва в изобилие вар, гъбички и мръсотия. Почиствайте ги редовно с препарати за пластмаса и обилно с вода. Не забравяйте веднъж годишно да ги обтривате с растително масло, за да останат лъскави.


Саксия от стъклопласт 
Предимства: Саксиите от стъклопласт са много по-леки от теракота или камъка. Когато  са изработени качествено, зрително не може да се забележи тази разлика и да се определи от какъв материал точно е кашпата. Стъклопластът е смес от пластмаса, подсилен със стъклени влакна, което прави гърнето издръжливо и неръждясващо. 
Недостатък: При вятър леките саксии лесно се прекатурват. Това може да бъде избегнато като основата на гърнето се напълни с дребен чакъл. 
Поддръжка и почистване: Стъклопластът е лесен за поддръжка, може да се почиства дори с гъба и вода. Ако водата се отича добре, саксията от стъклопласт не замръзва през студените месеци на годината. Ако гърнето ви няма дренажна дупка, можете сами да си я направите на дъното.


Саксия от метал
Предимства: Саксиите от метал създават модерно излъчване. Ако те са поцинковани, ще им се наслаждавате дълги години. Ето защо преди покупка се осведомете по-добре за качеството им.
Недостатък: Металът през лятото се нагрява много силно, а през зимата се изстудява лесно. В двата случая това може да навреди на растенията в тях. Непоцинкованите съдове лесно ръждясват, което на растенията също няма да се хареса. Имайте предвид, че някои цветя могат да реагират „алергично” на металните съдове, особено ако нямат дренажна дупка.
Поддръжка и почистване: Не използвайте нищо, което може да нарани защитния (противоръждясващ) слой, нанесен на саксията. Използвайте мека кърпа, вода и средно силен препарат (може и сапун), за да не направите драскотини. Профилактично, за да се презастраховате за ръжда, може да сложите специално фолио на саксията. Така хем водата няма да стига до съда, хем растението ще бъде предпазено.


Саксия от теракот
Предимства: Здраво си стои на мястото и поддържа дишането на растението, което е важно за наличието на повече минерални соли.
Недостатък: Порьозността на материала прави така, че водата да се изпарява много бързо през лятото. Неглазираният теракот не издържа на мраз. При покупка прочетете листовката с параметрите, които ви е дал производителя.
Поддръжка и почистване: Натъркайте саксията с оцет и добре изплакнете. Преди засаждане, накиснете съда за няколко часа във вода, като по този начин се гарантира, че той няма да изсмуква влага от пръстта. През зимата приберете теракотените саксии вътре у дома и най-добре ги завийте в специално защитно фолио.

+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари