Коледен интериор 2019-2020

Трансформацията на дома по време на зимните празници се отразява на целия дом, създавайки усещане за магия.
05.12.2019
Екатерина Бонева
2543
интериор, коледна украса, коледна декорация, коледен интериор
Коледна декорация с винтидж ефект
Източник: www.orphanswithmakeup.com

В навечерието на най-светлите празници от годината всеки търси начин да зарадва най-близите си хора и да сбъдне дори и една мъничка тяхна мечта. А коледното настроение вече е навсякъде – магазини, молове, улици и булеварди са озарени от блещукащите празнични светлини. Коледа е празник, който свързваме не само с трескаво суетене и шеметно пазаруване, но и със страхотна празнична декорация. Тя превръща дома в малък фестивал на радостта и фокусира вниманието ни върху позитивните мисли и важните неща в живота. 

Трансформацията на дома по време на зимните празници се отразява на целия дом, създавайки усещане за магия. Нужно е просто да развихрим въображението си и да направим така, че домът да изглежда празнично и да запази шикозното си излъчване. Композицията от елементи трябва да събужда възхищение и да олицетворява символите на зимата. Всяка година се появяват какви ли не идеи за създаване на ефектен коледен интериор. Модерната коледна декорация през този сезон включва две направления - традиционни символи със съвременни щрихи, представени по един креативен и оригинален начин и модерен минималистичен подход. 


Играчки в завладяващи, нетипични цветове     Източник: www.golfgames.me

Пищни релефни играчки

Една утвърждаваща се тендеция при украсяване на елхата са „набраздените“ фигурки от стъкло или друг материал. Те присъстват във всички цветови и стилови варианти тази година. Изчистени или с металически отблясъци – те са привличащ погледа елемент, независимо от предпочитания стил на декорация. Освен пищната си красота, те внасят и винтидж нюанс в модерната празнична украса. Използването на стари, рустик орнаменти в украсата на коледното дърво или подредбата на трапезата е друг тенденциозен похват, който създава неповторимо усещане за сплотеност на цялата фамилия. И тъй като Коледа е празник на семейството и традициите, символите за всичко познато и дълговечно приветстват коледния дух по-добре от всичко друго.

Коледния декор в семпъл натуралистичен стил     Източник: www.interiorzine.com

„Жива“ зеленина

Символите на зимата – шишарки, бор и евкалипт играят важна роля в тазгодишната празнична атмосфера. Многообразието от форми и размери на шишарките създава безкрайни комбинации за аражиране на всяка част от дома. Екзотичното излъчване и яркото присъствие на евкалипта го правят идеален за коледния декор. Не по-малко одухотворяващи изглеждат боровите клонки, с които може да обвием празничния венец или пък да сътворим централна декорация над масата. Игличките на бора са универсален инструмент за коледна украса – те могат да придадат пищност  или семпъл вид на интериора, в зависимост от начина, по който се използват. Ето защо борът се вписва еднакво стилно в доста противоположните концепции за Коледен интериор 2019.   

  Източник: www.hqdesigns.de

Декоративни елементи – какви и колко?

Сред модерните декоративни елементи тази година се открояват камбани, люлеещи се кончета и гъбките, част от есенната декорация. Коледните елхички в ръждиво-кафяви и медни тонове са още една тенденция.

Животинските мотиви са разбира се елените, полярните мечки и снежните сови, които могат да се използват само в определени коледни теми. Трябва да се подчертае, че модерният празничен декор е насочен към използването на по-малко декоративни орнаменти, а по-скоро към елементи със силно присъствие и нетипични цветове.

Източник: www.hqdesigns.de

Пухкави материи

Меките пухкави материи и тази година запазват своята актуалност в коледния декор. Те създават усещане за уют и топлина, където и да се използват. Дали ще изберем пасторалното излъчване на овчите кожи, техните имитации или по-скоро кадифена визия, със сигурност няма да сгрешим. Декоративните материи, като полиестерни тишлайфери с пищна декорация от пайети или перли също ще украсяват празничните трапези в модерните домове за Коледа.

Цветовете на Коледа

Играта на цветове тази година е изключително интересна и колоритна. Доминиращо присъствие имат характерните за стила Art Deco изумрудено зелено, бордо, кралско синьо и дори черно, в съчетание със златни аксесоари, паунови пера и шишарки. При черният цвят фокусът пада върху сребристи елементи и хромирани метални акценти. Тежестта на цвета се компенсира най-добре с композиции от бели пера.


В контраст с това направление стои изцяло натуралистичния стил, с много декоративни елементи, които може да се съберат по време на разходка в гората. Главни герои в него са шишарките, гъбите и дървесните елементи, поставени индивидуално или използвани за направата на малки венци, украсени със снежни или сребристи акценти. Може да се досетим за цветовете на този стил, а именно цветовете на гората.      
                                                                                                                                        Източник: www.thearchitect.pro


Коледен еко дизайн      Източник: www.hqdesigns.de

Тези от нас, които в навечерието на Коледа са настроени носталгично може да украсят дома си с акцент към отминалите времена. Винтидж ефектите тук са състарена дървесина, свещници, фенери, стъклени и керамични чаши в бежово, бяло и старо злато. Преоблаващи цветове са също ментово зелено, леден корал графит. 

Все пак когато става въпрос за коледна украса и създаване на празничен интериор, всичко зависи най-вече от индивидуалните ни предпочитания и усещане за уют и традиции. Така че е важно не само да бъдем в крак с тенденциите, но и да слушаме вътрешния си глас. 


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари