Защитни покрития за фасади

Самопочистващи се мазилки, материали, предпазващи от графити и утаяването на сол.
01.04.2018
Явор Йорданов
4329
фасада, антиграфити, мазилки за фасада, защита на фасада, силиконова боя
Източник: www.silotreat.bg

На пазара в днешно време се предлагат изключително много материали, с цел защита на фасадите на сгради. Ще Ви запознаем с този вид продукти и ще се опитаме да да Ви помогнем при избора, подбирайки най – подходящите, като същевременно няма да спестим недостатъците им.


Един от най – разпространените варианти за защита на фасадата е силиконовата фасадна боя. Тя се продава готова за употреба. Съставена е на базата на силиконовите смоли. Прилага се при всички видове минерални основи и мазилки. Много често е предпочитана при санирането на стари сгради. Направеното покритие с този вид фасадна боя е с висока устойчивост на атмосферни условия, ултравиолетови лъчи температурни промени. След нанасянето ѝ фасадата може да „диша”, поради високата паропропускливост на боята и изключителната ѝ еластичност. Препоръчва се за полагане  върху северни и сенчести фасади, както и в райони с висока влажност на въздуха или там, където въздухът е наситен с морски соли. Предимството ѝ в случая е във високите ѝ водоотблъскващи свойства. Същевременно е лесна за поддръжка и устойчива на замърсяване, и стареене. Има голяма стабилност на цвета, грижейки се за чистотата на фасадата.


Широко приложение в борбата срещу графитите имат ваксите, но повечето от тях запушват порите и не позволяват „дишането” на стената. По този начин не се осигурява пълна защита и замърсяванията не могат да бъдат изчистени изцяло. Друг вид решение са полиуретановите лакови покрития. Графитите, нанесени върху тях, се почистват лесно чрез специални препарати. Недостатъкът е във факта, че лакът създава плътен слой, променящ външния вид на основата и повърхността създава усещането, че всъщност е мокра.


Третирана със силанови продукти фасада получава трайна защита от UV лъчи. Източник: www.silotreat.bg


Иновация за справяне с графитите е нанопокритието или т. нар. антиграфити покритие. То, от една страна не позволява проникването на бои и спрейове, а от друга предпазва от вредните влияния на прах, масла, кал, мазнини, утаяването на сол. За прилагането му се използват най – ефикасните материали като високотехнологичните силанови продукти, които са резултат на най – модерните нанотехнологии. Нанесената графитна боя не се разлива и не прониква в основата, свързвайки с нея, а се получава т. нар. перлен ефект, т.е.образуват се капки, които се стичат и повърхността лесно се почиства. Силановите продукти имат много малки по големина молекули, което позволява достигането им и до най – фините пори на строителния материал. По този начин се стопира навлизането на замърсявания и мазнини. Същевременно сградата „ диша”, като влагата не остава затворена в строителната конструкция. Третираната със силанови продукти фасада, получава трайна защита от ултравиолетови лъчи, както и от всякакви атмосферни условия. Нанопокритието изгражда самопочистваща се повърхност, която само в редки случаи се измива с вода. Предимствата са бързото и лесно нанасяне, дълготрайната защита, ефикасното премахване на графитите. Необходимо е да се знае, че силно порьозните материали и по – грубите повърхности изискват нанасянето на повече слоеве от силановия продукт.


Отличният дълготраен „ефект на мънистото“на продукта се състои в повишаване повърхностното напрежение до стойност, по-висока от силата на капилярно всмукване и налягането, създавано от вятъра и дъжда. Източник: www.silotreat.bg


Доста от препаратите за превантивни мерки срещу графити или за премахването им са подходящи за мрамор, гранит, естествен камък (варовик, пясъчник, гнайс, брекча). Те предпазват каменните облицовки на фасадитеот разрушаване и замърсяване, запазват архитектурната им стойност, както и удължават живота им. Предвид геоложкия тип на камъка правилно подбраният продукт се полага върху повърхността на облицовката, като прониква в дълбочина и се свързва химически с основата. Отличният дълготраен „ефект на мънистото“на продукта се състои в повишаване повърхностното напрежение до стойност, по-висока от силата на капилярно всмукване и налягането, създавано от вятъра и дъжда. Намалява се значително образуването на бели отлагания върху защитената повърхност.


Препоръчителни са няколко вида мазилки:
1. Пастообразната мазилка е с иновативна рецептура и е резултат на ефективния принцип на фотокатализата. Силната пропускливост на мазилката и ниската ѝ склонност към замърсяване я правят много подходяща. Тя се самопочиства чрез силата на светлината.
2. Друг вид пастообразна мазилка е тази, която е изградена на основата на силиконовите смоли. Силно водоотблъскваща и с висока паропропускливост, недопускаща прахта.
3. Мазилката на основата на изкуствените смоли пък, е много еластична, силно водоотблъскваща и се мие лесно.
4. За оформяне на декорация по фасадата се препоръчва мазилка със зърнометрия на силиконова основа. Тя също отблъсква водата и е с ниска склонност към замърсяване.


Не забравяйте при избора на защитно покритие на фасадата да се спрете на такъв продукт, който ще осигури максимална защита на фасадата за дълъг период от време, без да е необходимо перодично да се грижите за повърхността. Дано сме Ви били полезни! Успех! 

За повече информация вижте Видеото:
 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари