Фасадни облицовки – модерните решения

Фасадните обшивки и облицовки представляват своеобразен щит на сградата срещу атмосферни влияния и нейният естетически завършек.
15.08.2017
Румяна Бонева
16267
облицовки, фасадни облицовки, hpl плоскости, циментфазерни платна, метални облицовки
Металните облицовки - металните сплави устояват на природните влияния.
Източник: www.shijueu.com

Фасадните стени на сградите са изложени на постоянното въздействие на въшната среда – дъжд, вятър, температурни амплитуди, агресивни газове. С течение на годините това неизбежно води до появата на пукнатини, в които се задържа вода и дори до разрушаване на традиционните измазани фасади. Фасадните обшивки и облицовки представляват своеобразен щит на сградата срещу атмосферни влияния и нейния естетически завършек. Те променят архитектурния облик на дома, изпълнявайки функцията на защитна „премяна“. Играят важна роля за постигането на добър микроклимат в помещенията и на практика имат неограничено приложение – за частни домове, кооперации, обществени сгради, хотели и др.HPL фасади - реализиране на модерни архитектурни решения. www.divesengineering.com


Когато става въпрос за облицовка на фасади в съзнанието ни изникват традиционни материали, като добре познатия PVC сайдинг или обшивка от дървени плоскости. Естествената красота на дървото създава усещане за топлина, сигурност и уют. Но естествената дървесина има редица недостатъци – това е „жив“ материал, който поема и отдава влага и с времето може да промени размерите си. Освен това, за да запази добрата си естетика се нуждае от периодична поддръжка, което може да се окаже доста трудно за една висока сграда. Други фактори са податливостта към дървоядни насекоми, гниене и огън. Изложена навън, дървесината трябва периодично да се третира със защитни препарати, с цел да се предотврати появата на дърворазрушаващи микроорганизми.

Виниловият сайдинг е евтин, лек но не и особено устойчив материал. Производството и адаптирането му за строителни цели не са благоприятни за здравето на човека и за околната среда. Произвежда токсични вещества в случай на пожар, а при директно слънчево нагряване цветовете избледняват с времето и се налага да се освежават. При силен вятър е възможно да проникне въздух под листовете, който да повдигне ламела от стената. Едрата градушка също може да увреди или да напука виниловия сайдинг.

В търсене на щадящи природата материали и с оглед ускоряване и улесняване на строителния процес, науката постигна забележителен напредък. Днес вече се произвеждат материали със завидна якост и устойчивост, които в същото време притежават неподправената красота на природните суровини. Иновативният подход се изразява в стабилизиране на органичните материали със синтетични съставки, посредством използването на скъпи технологии и ноу-хау.

Много често понятието фасадна облицовка е в пряка връзка с т.нар. вентилируема фасада, която позволява на външната стена да остава винаги суха. В следващите редове са представени някои от съвременните варианти за облицовка на фасади.Композитен WPC сайдинг - полимерите подобряват якостта на дървесината. www.decking-bg.eu

Облицовка от композитни панели
Дървопластните композити WPC (Wood Plastic Composite)
са една от последните иновации при материалите. Представляват комбинация от дървесни частици и полимери, свързани чрез термична обработка. Композитните панели съчетават достойнствата на естествената дървесина и на синтетичните съставки. На вид излъчват благородната топлина на масивно дърво и заедно с това са устойчиви на природните влияния.

Облицовъчните WPC панели се произвеждат по специална технология от дървесни стърготини, пластмаса и добавки, което гарантира тяхната здравина и дълголетие. Композитните плоскости не се нуждаят от лакиране, боядисване или специална поддръжка. Не абсорбират вода, не се нацепват и натрошават, устойчиви са срещу появата на плесени и гъби. Притежават елегантна дървесна текстура, но с якостните качества на полимерните съставки. WPC сайдинга е напълно екологичен и рециклируем материал – при производството не се влагат корозиви и опасни химикали. Използва се за облицовка на къщи, хотели, офиси и обществени сгради. Материалът е подходящ и за употреба в интериорен план, за облицоване на сауни и всякакви мокри помещения. 
HPL плоскостите не изискват поддръжка. www.stofacadov.ru ;              Облицовка с HPL плоскости. www.divesengineering.com

Облицовка от HPL плоскости
HPL (High Pressured Laminate)
са плоскости с висока плътност и представляват ядро, изградено от целулозни нишки. Специфичното покритие от акрилна смола, осигурява надеждна и трайна водоустойчива повърхност. Материалът е лек, пожароустойчив, резистентен на UV лъчението, антибактериален и не се разгражда на съставните си части. Познат е още под наименованието текстолит или гетинакс. 

Облицоването на фасади с HPL плоскости е новаторски похват за реализиране на модерни архитектурни решения. Разнообразието от декори и формати позволява изразяване на личен стил и усещане за естетика. HPL панелите притежават висока плътност и якост при огъване, което гарантира издържливостта на фасадите срещу капризите на природата. Ефективността на топлоизолационния слой се запазва, тъй като рискът от намокряне или механично увреждане е сведен до минимум. HPL плоскостите не задържат прах и вода, поради което поддръжката им се осъществява много лесно. Важно е да се подчертае, че панелите се произвеждат в съответствие с екологичните норми и отговарят на национални и международни стандарти.
Циментфазер облицовка www.vipltd.net


Облицовка с циментфазерни платна
Циментфазерните платна намират приложение в системите за външно облицоване на стени - фасадна облицовка тип американски сайдинг с имитация на дърво. Циментфазер е съчетание от дърво, цимент и безопасни химикали. Материалът има покритие от неорганичен материал, без съдържание на дървесни частици. Структурните му качества печелят висока оценка от строителните предприемачи. Циментфазерните платна съчетават предимствата на дървото и цимента, те са леки и еластични, водо- и пожароустойчиви, лесно се обработват и монтират.

YALIPAN е система за външно обшиване на стени с водоустойчиви циментфазерни платна, имитиращи дърво. Системата осигурява много добра звукоизолация и е особено ефективна в комбинация с топлоизолационен материал при вентилируеми фасади, където освен ефектът топлоизолация се постига и естествена вентилация и паропропускливост. Фасадната облицовка външно имитира дърво, но без да изисква характерната за дървото периодична поддръжка. След монтиране, облицовката се боядисва в желания цвят. Материалът не образува мухъл и не се раздува от влагата. Притежава много добра устойчивост при силни ветрове и механични увреждания и замръзване. Не съдържа азбест и не отделя формалдехид.

Метална облицовка
Подобно на останалите, тази система също работи на принципа на вентилируемите фасади. Естествената вентилация между стената и металните панели позволява на сградата да “диша”. Монтажът се извършва върху предварително закрепени за фасадата вертикални профили, с помощта на фиксиращи скоби. Междинното пространство се запълва с топлоизолационен материал, като по този начин се свежда до минимум проникването на вода и образуването на конденз - важен фактор за енергоефективността на една сграда. Металните панели могат да се изработват от разнообразни материали, сред които алуминий, мед, стомана, бронз и др. Оригинална визия на фасадата се постига с използването на патинирана стомана, перфорирана ламарина и различни други покрития. Облицовките от тънкостенни ламарини са подходящи за постигане на взаимовръзка фасада – покрив, ако това се изисква в архитектурно отношение. Металните сплави притежават изключителна здравина и устойчивост на природни влияния. Устойчиви са на химически въздействия и ултравиолетови лъчи и в същото време са меки, податливи на огъване и лесни за обработка.Облицовка с Еталбонд панели. www.architectenweb.nl

Облицовка от метални композитни плочи
Познати са у нас под тъгровското наименование Еталбонд. Металните композитни панели имат трислойна структура с дебелина 4-6 мм. Двата външни слоя са алуминиеви, а междинният е твърда гума. При монтажа материалът се разкроява, краищата му се фрезоват, а крайните ивици се фиксират под ъгъл 90 градуса спрямо повърхността, така че да образуват формата на тава. Съществено преимущество на металните композитни панели е, че запазват своята равнинност. Монтажът на отделните тави се извършва върху предварително нивелирана върху фасадата скара, с технологична фуга между тях, която способства за отвеждането на дъждовните води.

Фасадната облицовка е не просто естетическа прищявка – наличието на подобен елемент е от важно значение за защита на фасадата от непредвидимите капризи на природата и оказва особено влияние за енергоефективността на сградата.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари