Коледни настроения у дома

Най-светлият празник от годината ще настъпи съвсем скоро и точно сега всеки се замисля как да пренесе Коледния дух и в собствения си дом.
14.12.2017
Румяна Бонева
4013
аксесоари, коледа, коледна украса, коледна декорация, украса за дома
Възглавничките и плетените одеала - една приказна зима.
Източник: www.crateandbarrel.com

Коледната украса блести навсякъде по улиците на града, а във въздуха вече витае празнично настроение. Най-светлият празник от годината ще настъпи съвсем скоро и точно сега всеки се замисля как да пренесе Коледния дух и в собствения си дом.


Коледната декорация е основен инструмент за съживяване на дома през наближаващия зимен сезон. Подбрана и съчетана правилно, празничната украса ще преобрази интериора в унисон със снежната приказка навън. Понякога това не е толкова лесна задача, имайки предвид огромното разнообразие от украшения, играчки и аксесоари, но дайте воля на въображението си и със сигурност ще бъдете изненадани от резултата.


Добре известно е, че Коледа се свързва с тематични акценти, фигури и цветове. В последно време обаче, коледната декорация все повече се видоизменя спрямо модерните стилове на обзавеждане, така че да акцентира “характера” на дома. И ако традиционните цветове на Коледа са червено, зелено и златно, то при модерната декорация не бива да се изненадвате от тюркоазено сините, розови, лилави и метални нюанси. Точно затова е редно да не се впускате в безразборни покупки, а да се ръководите основно от стила на интериора и от това какво би му подхождало. Добре е да изберете една цветова концепция, която да се повтаря във всички помещения, разбира се в случай, че декорът го позволява. Друг важен момент е големината на жилището – по-голямото пространство понася и по-богата украса и обратно, малкото жилище би изглеждало достатъчно празнично с не повече от един-два декоративни елемента във всяка стая. Ето и основните декоративни подходи, с които ще заредите дома с коледно настроение:


                                        Източник: www.familyholiday.net


Централна декорация
Това всъщност са празничните елементи, с които се аранжират масата, входното пространство и малките кътчета в дома. Те определено внасят най-голямата доза ведрина и предпразнично настроение. Дали това ще бъдат малки коледни елхи, еленчета и сърнички, свещи или цветя – ефектът е гарантиран. По-креативните съвсем сполучливо може да си ги направят и сами, като използват миниатюрни саксии, елхови клонки, малки фигурки, шишарки и панделки. Малките подаръчета, поставени в подноси или просто струпани в малка купчинка на скрина или на пода в коридора са още един весел вариант за декориране.


Огнището на камината
Декорирането на огнището не е никак трудна задача и тук може да се използват най-различни елементи – коледни венци, вълнени чорапи, разноцветни топки и гирлянди, а също и всякакви други декоративни елементи, които тематично символизират духа на Коледа. Нанизаните на връв текстилни джобчета с датите от месец декември са страхотно хрумване. Празничен щрих ще внесат и малките дървени пънчета около камината, аранжирани със свещи в еднакви или различни цветове. Добре е да ги подберете така, че да съвпадат с цветовете от интериора.


Внесете Коледно настроение и с домашния текстил. Източник:www.wellmarket.cz.


Декоративен текстил
Защо да не внесте Коледно очарование и с домашния текстил? Декоративните възглавнички не случайно се наричат “подправките на интериора”, с тях промяната става бързо и лесно. Хубаво би било ако разполагате с калъфки в празнични десени, които просто да сменяте. В хармония със студеното време може да си послужите с ръчно плетени одеала, меки кожи, спално бельо с коледен или зимен пейзаж. Плетивата създават усещане за топлина и уют и пасват много добре на всеки интериор. Не забравяйте покривките за маса и текстилните салфетки – те внасят тържественост и разкош. 


Аранжирайте празнично посудата за хранене. Източник: potterybarn.com


Сервизите за хранене
Коледното настроение е навсякъде, дори и на масата за хранене! Посудата с коледни фрагменти са важен елемент от празничната атмосфера. И това със сигурност не е свързано с влагането на много средства – набор от коледни салатни чинии ще стои в чудесен аранжимент с обикновени подложни чинии, особено ако са в топли цветове. В компанията на подходящо подбрани салфетки масата ще грее в цялото си очарование. Използвайте пръстени за салфетки или собственоръчно направени елементи. Сутрешното кафе или следобедния чай сякаш придобиват по-наситен вкус в чаши с весели коледни мотиви. Цветовете отново трябва да са съобразени с палитрата на общата коледна декорация. И все пак помнете, че червеното и зеленото правят Коледата истинска.
 


                                               Източник: www.elledecor.com


Стълбищното пространство
Замисляли ли сте се колко пъти на ден се качвате и слизате по стълбите? Ако имате голяма къща, то стълбите със сигурност заслужават подобаваща празнична декорация. Тук вариантите отново са всевъзможни – може да използвате разноцветни хартиени помпони или “живи” ръчно изработени гирлянди, с които да окичите парапета. Направете купчинки от по няколко книги, завържете ги с панделка и ги разположете през две-три стъпала. Вечер, фенерите от стъклени буркани със запалени в тях чаени свещи ще внесат романтична празнична нотка.  


                                Коледно настроение със светеща елха на стената. Източник: www.decoradvisor.net


Големите стени
Всъщност тук става въпрос за декориране на големите стени в по-просторните жилища, а също и за малки помещения, в които няма възможност за разполагане на Коледно дърво. И затова разбира се има решение, на пазара се предлагат изработки за стени или тавани, които служат като декоративна проекция на малка елхичка. За направата им се използват какви ли не материали – дървени клонки, шишарки и миниатюрни фигурки, фосфорициращи елементи и какво ли още не. Съвсем успешно можете да си направите подобна декорация и сами, важно е преди всичко да се заредите с празнична емоция и вдъхновение. 


Източник:www.discovermarche.wordpress.com


Изкусителни аромати
Какво са празниците без домашно приготвени коледни сладки? Топлият аромат на канелените печива сякаш съхранява “вкусът” на Коледа. Домакините едва ли ще пропуснат това приятно занимание, е....разбира се, не на всеки се отдава. Дори и тогава има начин да внесете сладките аромати в дома. Вече се предлагат ароматизатори, имитиращи миризми на току-що изпечени курабии, джинджифилови сладки или различни плодови пайове. Възползвайте се!


Коледната елха
Коледната елха е най-важният герой в празничната декорация. Тя приковава вниманието на малки и големи с разкошната си пъстра премяна. Не забравяйте да включите малчуганите в украсяването, те и без това с нетърпение чакат този момент. Разнообразието от коледни дръвчета е голямо – естествени зелени борчета и елхички, малки или големи изкуствени елхи. Последните вече се предлагат в какви ли не цветове, тъмно зелени със “заскрежени” връхчета, изцяло снежно бели, сини, дори червени. Има безброй начини да украсите коледното дърво с традиционни разноцветни топки, фигурки, панделки и гирлянди. Ако искате стилна и ефектно украсена елха, подберете не повече от три цвята и се опитайте да не слагате много елементи. Балансирайте с формите и големината на играчките, така че елхата да е равномерно украсена, без да изглежда претрупана.
 


www.shutterstock.com


Сигурно вече имате толкова много идеи как да внесете Коледно настроение у дома. Направете го с нужната доза вдъхновение и ефекта ще е невероятен. И не забравяйте, Коледа е времето да подарим обич и топлота на най-близките си хора.   


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари