Коледно настроение в Будапеща

Да бъдеш в Будапеща седмица преди Коледа в съчетание с прекрасно време си е чист късмет. Едно е сигурно, посещението в този град си заслужава по всяко време на годината, особено ако времето е хубаво
14.12.2013
Кирил Дабчев, специален кореспондент от Будапеща
827
Будапеща, туризъм, архитектура, история, забележителности
Коледно настроение в Будапеща
Източник: Кирил Дабчев

Будапеща е един от най-красивите градове в Европа и най-вече сред онези от тях, които могат да се нарекат „дунавски“. Трудно е да се каже кога е по-красива Будапеща – през деня, когато можете да се насладите на панорамните гледки и многобройните забележителности, или през нощта, когато е окъпана в светлини, а животът кипи ли кипи.

Разбира се Будапеща не може да се мери с Виена по отношение на богата Коледна украса и настроение, но тук също може да се усети истинското Коледно настроение денем, но най-вече нощем.  Богато украсените и празнично осветени улици, сгради, дървета и мостове придават неповторимо очарование и настроение.

Най-голямо стълпотворение от жители и гости на Будапеща в този период на годината се вижда по откритите коледни базари на много места из града. Разположени върху многобройните големи или малки площади, те са оформени в почти еднакъв стил: с високи и богато украсени коледни елхи, дървени арки, отрупани с елхови клонки (нещо като официален вход към базара), с открити сцени за изпълнения на живо, с така характерната за католиците скулптурна композиция, представяща Младенеца в пещерата с тримата влъхви и, разбира се, с неизбежните сергии и павилиони.

А по тях и в тях – голямата коледна шарения с изобилие от стоки, наливна бира, греяно вино (с черен пипер и канела), месни и тестени произведения, много от които типично унгарски специалитети, керамика, сребърни украшения, стъкларски изделия, сувенири и още - играчки за деца и украшения за елха, дрехи и обувки, шапки и ръкавици, колани и портмонета, фолклорни атрибути,  книги, изобщо всичко подходящо за коледен подарък.

За разглеждане има и по двата бряга на Дунав като всяка част от града има своето очарование и забележителности. Някой харесват повече старата и очарователна Буда, други имат препочитания към по-новата и динамична Пеща.

Общото впечатление за Будапеща е за величествен град – тук има простор, строителен размах и архитектурна среда. Започвайки от Кралския дворец, Рибарският бастион, известен и като Рибарски кули, който е сред най-посещаваните забележителности в Будапеща. Наречен е Рибарски, тъй като е построен на мястото на намирали се по-рано там Рибарски квартал и Рибарски пазар. Строежът му започва през 1895г. Той представлява архитектурно съоръжение от галерии и кули, изградено около тераса. Оттук има отлична гледка към Парламента, мостовете над р. Дунав и голяма част от Пеща. В близост до тях него се намира следващата забележителност – катедралата Матиас. Парламента (построен по образец на английския), “, базиликата "Св. Ищван" , атрактивния влак (по-скоро – влек) по стръмнината на Хълма Гелерт с Цитаделата, Крепостта Буда, Унгарската академия на науките, Националната опера - и стигайки до мостовете.  

Будапеща не би била това, което е, без своите мостове над Дунав. Красиви, величествени и сами по себе си голяма забележителност. Мостовете Маргит (с остров Маргит и десетките атракции там), Сечени (верижния или въжения мост, уникално съоръжение отпреди 150 години) и Ержбет.

Площадът на героите (на унгарски: Hősök Tere) с позеленелите бронзови статуи на княза-революционер и патриот Ференц Ракоци е един от най-забалежителните площади в унгарската столица, разположен е в Пеща, в края на „Андраши Авеню“, близо до Градския парк. Полщадът е заобиколен от 2 важни сгради – Музея на изящните изкуства отляво и Изложбената зала отдясно (двете сгради са в неокласически стил). Изграждането на мемориала започва по повод 1000-годишнината от основаването на Унгария (1896) и приключва през 1929 г. Тогава той получава и името си. В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на 7-те племена, които основават Унгария през 9 век, както и други забележителни фигури от Унгарската история - крале и държавници. Там също е и паметникът на Архангел Гавраил (36-метровия стълб) ..... и още много забележителности. 

Будапеща изобилства с архитектурни шедьоври от различни епохи и стилове. Тук са си дали среща Средновековие и Ренесанс, готика и барок, класика и модерност. Модерните сгради успешно са „адаптирани“ към средата без да нарушават постигнатата през вековете хармония, която е съчетала история, настояще и визия за бъдещето на града. 

В Будапеща още от края на 19-и век има метро (второто в Европа след Лондонското и първото на континента), което може да те отведе до всяка точка на града. От двете страни по протежение на Дунава са построени удобни крайбрежни двупосочни шосета на две и дори три нива плюс пешеходни алеи и булеварди, по които се движат в отделни трасета и трамваи. Из цяла Будапеща са пръснати множество по-малки и по-големи градинки, обширни алеи и тревни площи с разположени сред тях статуи на исторически личности или просто скулптури от различни епохи, включително и съвременни.

По протежение на реката във водата са закотвени плаващи ресторанти и напълно неподвижни много малки и големи плавателни съдове; постоянно из реката плават катери, шлепове, корабчета; могат да се видят гмуркащи се диви патици и чайки, на които туристите хвърлят трохи, а те ги улавят във въздуха.

Всеки истински турист е в състояние дни наред да обикаля, опознава и изучава този град и пак да не успее да види и посети всички „туристически обекти” отбелязани като задължителни в справочниците. Затова тръгвайки си от Будапеща туристът си обещава да се върне отново, за да довърши започнатото.... най- късно през лятото.

+22
Автор: Кирил Дабчев, специален кореспондент от Будапеща
Закони Нормативна база Коментари