Пуснете слънчевата енергия да работи в дома ви

Нуждите ни от електрическа енергия нарастват от ден на ден, а слънчевата енергия вече се превръща в подходящ заместник на енергията, получавана от земни горива.
15.09.2008
Невена ПОПКИРОВА
990
отопление, фотоволтаика, слънчеви панели, колектори, топла вода
Пуснете слънчевата енергия да работи в дома ви

Нуждите ни от електрическа енергия нарастват от ден на ден, а слънчевата енергия вече се превръща в подходящ заместник на енергията, получавана от земни горива. Слънчевата светлина е неизчерпаем и сравнително евтин източник на енергия, който не замърсява околната среда, в която живеем. Техническият прогрес на човека вече осигурява устройства за усвояване на слънчевата енергия с непрекъснато подобряваща се ефективност.

  

Има няколко основни предимства, които правят използването на слънчевата енергия в нашия дом толкова примамливо. Слънчевата енергия е сравнително евтина. Първоначалната инвестиция за набавяне на слънчевите панели и тяхното монтиране на покрива се изплаща бързо. Самите панели могат да се използват с години. Докато горенето на земни горива и ползването на атомна енергия замърсява средата, в която живеем с децата си, слънчевите колектори не допринасят с нищо за така опасния за цялата ни планета парников ефект.

     

Първата стъпка по пътя на усвояване на слънчевата енергия във вашия дом е да пресметнете всички разноски за инсталирането на слънчевите панели. Пресметнете и какво бихте платили за електрически ток през следващите няколко години. Сравнението на двете суми ще ви ориентира за ползата, тъй като след първоначалната инвестиция няма да имате повече разноски по слънчевите панели за години напред.

Не бива да забравяте, че ще ви се налага все пак да ползвате и електрическа енергия през нощта или в дъждовни дни. Може би скоро продаването на излишното електричество от слънчева енергия на електрическата мрежа в страната ще бъде въведено и в България, както това вече е практика в Германия. Тогава ползата ще стане още по-съществена за домакинството.Как може да се използва слънчевата енергия в домакинството? Най-популярно е използването на затоплената от слънцето вода в слънчевите колектори за отопление. Друга възможност е да се снабдите с фотоволтаични панели, които произвеждат електричество от слънчевата енергия. Вече се продават и елементи, които акумулират слънчевата енергия и осигуряват например осветлението на градината през нощта.

Пасивните системи за слънчева енергия абсорбират слънчевите лъчи и използват така спечелената енергия за затопляне на вода или задвижват устройства за вентилация, отопление и котлони за приготвяне на храна без да зависят от електрическата мрежа.

Пасивните системи, които впрягат в работа слънчевата енергия, обикновено не налагат разноски за поддръжка. Вече се продават професионално произведени пасивни системи, които ако бъдат правилно инсталирани и нагласени така, че да приемат максимално количество слънчеви лъчи през деня, са изключително ефективни и траят доживот.Тези, на които предстои да построят нов дом или да ремонтират вече съществуваща къща, трябва сериозно да се замислят по въпроса. Най-практичният начин да се използват слънчевите лъчи е да се насочат прозорците и вратите към слънцето, за да се осигури както топлина, така и максимална светлина в помещенията.

Вече се произвеждат различни стъкла, които могат да намалят ослепителния блясък и да осигурят защита от външни погледи, като в същото време позволяват на светлината и топлината да влизат вътре в сградата. Съществуват многослойни системи от стъкла, които пропускат топлината от слънцето вътре, но задържат топлината от отоплителните тела в помещението. Добре уплътнени прозорци в покрива и световодни канали, или т.нар. solotubes или sunpipes, могат да осигурят допълнително осветление на коридори или вътрешни помещения, до които дневната светлина няма директен достъп.

Топлата вода от слънчевите колектори е също помощник в домакинството. Инсталирането им е сравнително евтино и осигурява както топла вода за домакински нужди, така и за отопление, протичайки през обемни радиатори. По този начин може да се затопля и водата в басейна. С добавянето на различни устройства може да се задвижват прибиращи се тенти, термостати или вентили и всичко това пести използването на обичайната скъпа електрическа енергия от мрежата.Пасивните слънчеви системи се използват от древни времена. Гръцките и римските архитекти в далечното минало са проектирали така сградите, че да се възползват максимално от слънчевата енергия. Заслуга на римляните е покриването на отворите в сградите с плоско стъкло, пропускайки по този начин топлите слънчеви лъчи и задържайки ги вътре през хладните зимни дни, пестeйки ценното по това време гориво – дървото.

Има много домашни прибори, които са нагласени да ползват слънчевата енергия и с нарастването на опасността от парников ефект, тяхното използване излиза на мода и става все по-наложително.

     

С напредване на техническия прогрес, превръщането на слънчевата на енергия в електричество и нейното съхранение стана действителност, достъпна за обикновеното домакинство. Слънчевата енергия може да се използва за създаването и на пара, която да движи парен генератор на ток, може да зарежда батерии или да дава ток за домакинските прибори.Фотоволтаичните елементи превръщат слънчевата енергия директно в електрическа. Макар и отдавна познати като механизъм на действие, те стават достатъчно ефективни и евтини за практически нужди едва през 50-те години на 20 век, когато в САЩ ги използват за слънчевите елементи на сателитите в космоса. Днес вече са много популярни и организирани в модули могат да произвеждат значително количество електрическа енергия.

  

Инсталирайки вертикални тръби в стената, която гледа към слънцето, сградата или помещението могат да бъдат пасивно охлаждани, използвайки топлинната енергия на слънчевите лъчи. Въздухът в тръбите се затопля от слънцето, изкачва се нагоре и излиза през малък комин на покрива, а в тръбите се засмуква хладен въздух от приземната част на тръбите. Потокът хладен въздух може да бъде регулиран чрез вентил в долния край на тръбата, монтиран към помещението и по този начин в него да има непрекъснат поток на свеж хладен въздух. Прилагането на подобни пасивни методи не струва много и използването им не изисква поддръжка или консумативи, а освен това е природосъобразно.

Автор: Невена ПОПКИРОВА
Закони Нормативна база Коментари