Успешна реставрация на дървената дограма

Да измажете дървения прозорец само на пръв поглед изглежда лесна работа
14.03.2017
Константин Димов
6583
дограма, дограма от дърво, лакиране на дограма, реставрация дограма, лак за дърво
Дограмата плаче за ремонт.
Източник: www.farbfinder.ch

Лакът се лющи и затова е време да освежим старите дървени прозорци. И дървената рамка трябва да бъде измазана отново или от домашния майстор, иначе ще проникне вода и дървесината ще загние. Ето какво трябва да съблюдавате при измазването. Съветите са на специализираният сайт  http://www.focus.de.

Да измажете дървения прозорец изглежда на пръв поглед лесна работа. Но просто да размахате четката не е достатъчно. Резултатът не изглежда добре, особено когато домашният майстор не е подготвил добре рамката. За сметка на това пособията за работа много лесно могат да се набавят и да се комплектоват. За целта са необходими една добра четка, лак, шкурка и самозалепваща лента.

Първо, трябва да махнете стария лак от прозорец. Само с малко търкане с шкурка при по-големи поражения по лака и  върху по-голяма площ, това няма как да бъде достатъчно. Самият слой трябва правилно да бъде изтъркан или с байц да бъде отстранен, обясняват специалисти. Пистолети за горещ въздух, които затоплят лака и го карат по този начин по-лесно да се откъсне не се препоръчват да се използват от домашния майстор при двоен стъклопакет, тъй като материалът може да се повреди от топлината.

Преди първото намазване с четката трябва да се контролира дали е проникнала влага между рамката и самото остъкляване. Ако „белята” вече е станала, то трябва да се отстранят остатъците от повреденото уплътнение като  напр. омекнал маджун и лесно падащи силиконови уплътнители,а фугите след измазването се обновяват.

Пукнатини в дървото, възникнали заради лошото време може относително лесно да бъдат поправени. Мръсотия и др. остатъци от бои се премахват с шпатула. Разкъсванията и пукнатините се разширяват, техните ръбове се надраскват, за да може пълнежният материал добре да се спои. Специален маджун за дърво, който подхожда на цвета на дървото се нанася след това в самите пукнатини.

Тъй като материалът може при изсушването да се свие, ще се наложи да нанесете допълнителни слоеве. Всеки нов слой трябва да е сух, преди нанасяне на следващия. Ако всичко се е втвърдило, се шлифова, грундира и лакира. След грундирането и нанасянето на първия слой лак се препоръчва едно междинно шлифоване. Преди измазването стъклопакетът се облепва с лепенки. За да се облекчи работата с четката много добре би било да се откачат самите прозорци и да се поставят на безопасно място.

Много важен е изборът на цвят. Прозорецът може да се измаже с лак или дебелослоен лазурен лак. Принципно, лазурният лак не трае толкова дълго, колкото другите лакове. Безцветният лак обикновено е добре да се обновява на всеки 2 години, докато другите лакове са по-издръжливи. Ако безцветните лакове обаче силно пострадат при буря, става по-трудно те да се ремонтират.

При безцветните лакове се вижда дървената структура. За да се запази добре прозореца трябва да видите върху етикета, че е отбелязано наличие на UV-сегменти. Те се състоят най-често от червеникав железен оксид. И не се срещат в много светли лакове като напр. цвят явор. Най-добра защита предлагат лакове в междинните цветове. Имайте предвид, че много тъмните цветове се загряват лесно от слънцето и се разтягат, което може да причини разкъсвания в самата дървесина.

Специалистите препоръчват да се избере акриловия лак пред лака от изкуствена смола, защото акриловият е по-еластичен. Ако дървесината се разшири или промени формата си, този лак заема по-скоро формата на дървото. Друго преимущество на акрилните лакове е тяхното кратко време за съхнене - от 5 до 6 ч. и сте готови. Докато лаковете от изкуствени смоли имат нужда от двойно повече време, за да изсъхнат. Ако започнете по обедно време или следобяд да измазвате, то още същата вечер може да монтира отново прозореца и да го затвори, ако използвате акрилови лакове.

Важен за резултата на измазването е четката, която използвате. В качеството има огромни разлики. Ако те губят много от косъмчетата си, то това неминуемо ще се отрази върху самата повърхност.

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари