Модерни инструменти обслужват вилата

Правилният избор на техника ще гарантиран грамотна и ефективна грижа на цялата територия и ще спести доста време, иначе откраднато от семейната почивка.
15.06.2015
Антоанета Салфидж
2041
градина, инструменти за двора, мотокултиватор, косачки за трева, бензинови триони

Животът на зелено е жадувано и дълго чакано събитие, особено пред дългите и мрачни зимни дни. Когато пролетта пукне обаче и топлите дни вече са факт, с ужас разбираме, че сме на път да се превърнем в роби на крайградската вила.
Някак си всеки път, когато тръгнем да почиваме през уикенда се оказва, че работата няма край и че трябва да оставим метлата и парцала единствено, защото се налага да се върнем към градското ежедневие. Факт е, че удоволствието от модерният уикенд на вилата не може оптимално да се оползотвори без модерна високотехнологична градинска техника. Има редица наложителни градински дейности, които вече не е нужно да се осъществяват на ръка с допотопни инструменти. 
Сред най-нужната модерна техника за градината са машини като култиваторите, косачките и бензиновите триони. 


Култиваторите са изключително полезни, когато дойде време за оран. Устройството притежава мощна зъбчата главина, която при работа се врязва в земята като преобръща почвата и корените на растенията. Това устройство може да се превърне в незаменим инструмент за градината, ако се дооборудва с полезни аксесоари. Машината е много подходяща за малки обработваеми площи – до 50 декара. Има висока производителност за кратко време. Транспортира се лесно и е много оперативна. За по-големи площи е необходимо да се вземе по-голяма машина, която има вал с подходяща мощност за значителни площи. Преди да изберете този вид техника е нужно детайлно да се запознаете с параметрите и характеристиките на всеки отделен модел и да ги съобразите, с работата, която ще извършвате. Факт е, че колкото по-лека е машината, толкова по-лесно се работи с нея. Но пък не може дълбоко да се зарива и да преобръща земята. Главното им предимство е, че са достатъчно прости и лесни за експлоатация. Изборът трябва да е основно между: по-тежко устройство за по-добра работа или по-леко за по-лесно транспортиране и обслужване.Косачките са една от най-търсената модерна техника за градината и двора.
Съществуват два основни вида: роторни и шпинделни.
- Шпинделната
техника се разделя на електрическа и механична.
Първата може да работи на батерия, а втората единствено с човешка помощ.
Най-голямото предимство на механичните е, че са безшумни.
- Роторните косачки са най-търсени засега.
Те могат да се задвижват с електрически или с бензинов двигател.
Бензиновите модели са с по-висока производителност и мобилност, електрическите обаче шумят по-малко и са по-прости като управление.


На съвременния пазар за селскостопанска техника може да се види голямо разнообразие от модели. В създаването на дизайна участват не само инженери и технолози, но и лекари. Ако редовно употребявате косачка, със сигурност сте забелязали, че след работа  ви болят ръцете или гърба. Новите модели обаче се опитват да се справят с този проблем. Разработват се по-ергономични машини с удобни ръчки и седалки, които могат да се регулират на височина според ръста на човек.


При избора на косачка е особено важно правилно да се избере двигателя. Съществуват бензинови и електрически, а изборът им зависи основно от вашите нужди. Ако имате възможност редовно да зареждате машината с електричество, тогава е по-добре да изберете електрически двигател. Някои модели косачки могат не само да стрижат тревата, но и да я смилат. В тези устройства във вала са разположени огромно количество ножове, които са в състояние на нарежат тревата на изключително дребни късове. Ножовете са защитени от кожух, който пречи на смляната трева да се разхвърчи. Тази трева после може да се използва за подхранване на почвата.


Ръчните косачки също са много разпространени, особено за по-малки дворни места.  Те са достатъчно мобилни и функционални. Изключително лесни са за управление – просто машината трябва да се движи на различни страни. Единственият недостатък на тази техника е, че окосената трева остава на поляната и в последствие трябва да се събере ръчно.


 


Бензиновите триони са сред популярните инструменти за вилата, които могат да изпълняват различни задачи като рязане на дърва и почистване на площта от храсталаци. Те са предвидени за около 20 часа експлоатация на месец, което позволява до 40 минути работа на ден. Неголямата мощност на уреда отлично се компенсира с ниските килограми.


Най-разпространени са универсалните триони. Те могат да са както за битова употреба, така и професионални и полупрофесионални. Компактните триони също се наричат  едноръчни. Заради ниските си килограми те позволяват работа върху стълба или върху дърво. Трионът може да се държи с една ръка, докато втората контролира ситуацията. Поради тези характеристики универсалните триони са много популярни за битова употреба за градината и двора.При покупка на бензинов трион  често се задават въпроси за скоростта на рязане на дървесината. Това изцяло зависи от производителя и марката на инструмента. Скоростта на рязане обаче влияе на качеството на цепене. Важно е трионът да е остър. Ако е тъп, скоростта на рязане значително пада и се натоварва двигателя. В този случай има опасност инструмента да излезе от строя. Оптималният вариант се постига при съчетаване на качеството на пилата и мощността на двигателя. 


Изборът на селскостопанска техника в голяма степен зависи и от вида на обработваемата площ. За по-корава, камениста почва трябва да се използва тежка техника. За чернозем ще ви свърши работа и по-лек култиватор. Единственият им недостатък е обслужването на малки площи. За големи участъци трябва да се използват големи култиватори. Главният им недостатък е пренасянето на машината. Ето защо е важно още преди покупката да се определи вида на машината, която ще е оптимална за наличния участък. 


Правилният избор на техника ще гарантиран грамотна и ефективна грижа на цялата територия и ще спести доста време, иначе откраднато от семейната почивка.


 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари