Басейни - експлоатация, поддръжка, аксесоари

През последните няколко години из целия свят са регистрирани рекордно високи летни температури.
15.05.2007
Пламен Жечев
758
поддръжка, Басейни, водни ефекти, филтри, експлоатация
Басейни - експлоатация, поддръжка, аксесоари
Източник: www.bluehaven.com

През последните няколко години из целия свят са регистрирани рекордно високи летни температури. Глобалното затопляне е факт, България не е изключение, а тенденцията ще продължи. Следващите няколко месеца ни очакват задушни, горещи вълни. Съществуват няколко посоки за бягство – дебела сянка, множество студени течности и мощен климатик. И все пак, повечето от тези опции изискват да се крием от слънцето, по възможност в прохладния комфорт на дома. И ако все пак сте решени да се справите с жегата, няма по-добър начин от това да имате един дори и не толкова голям басейн в двора си.

Ако все още се двоумите дали да направите  тази крачка и да си подарите един басейн, причините "за" са съкрушително повече. Забавление за приятелите и семейството, живителната прохлада на водата в горещия ден, фитнес и упражнения, които не чувствате толкова натоварващи, нова визия за градината. Може да намерите и причини "против" инвестирането в един басейн, разбира се. Задълженията към него далеч не спират с инсталацията, не и ако искате да извлечете максимална полза от тази инвестиция и да удължите живота й. Ние, от ”Още за Къщата·, вече сме разглеждали тази тема в предишни броеве – избора, конструкцията и експлоатацията на басейна и най-често срещаните аксесоари. Сега, в началото на новия сезон, искаме да се върнем отново тук, синтезирайки казаното преди и да ви запознаем с новостите.
Вече сте взели решението, ще си имате басейн. Сега обаче трябва да изберете правилното място. Тук правилата са ясни, и все рядко ще намерите такова, което да отговаря на всички изисквания. Мястото трябва да получава възможно най-много слънчева светлина през деня, но в същото време не трябва да е ветровито или в близост до дървета, храсти или прашни места. Филтърното помещение на басейна е желателно да има лесен достъп до водопровода, канализацията и електричеството. И не на последно място, вероятно ще искате басейна да не е изложен на чуждите погледи.
Веднъж избрали мястото, трябва да решите от какъв тип филтър ще се нуждае вашия басейн, което зависи от формата и дълбочината му. За по-малките, частни изпълнения най-подходящ е затвореният тип филтрация със скимери – онези елементи, отговорни за засмукването на водата и задържането на отпадъците. По принцип търсете такива решения, следващи най-новите тенденции в сферата – тези с дълъг живот, устойчиви материали и подобрена функционалност. В случая на скимерите например най-добре е да са от термопласт, с UV защита и обезопасена цедка за листа.

На финала идва момента за избор на облицовка за басейна. Най-голяма популярност в тази област е добила стъклокерамиката, тъй като може да се похвали с нулева водопропускливост, дълъг живот и лесна поддръжка. Визуално може да избирате между широка цветова гама и миксове между различни цветове. Друга атрактивна опция са фризовете и композициите, изработени според индивидуалните си изисквания. Ако изберете басейн с облицовка от фибростъкло, добре е да помислите за всички аксесоари предварително, тъй като по-късното им инсталиране е доста по-трудно, отколкото ако се извърши при изработката и сглобяването.
Следващата ви грижа е филтрацията (нещо, което трябва да се извършва поне веднъж дневно) и дезинфекцията на водата. Тя се замърсява постоянно, от околната среда, от къпещите се, дори от самия въздух. Докато скимерите се грижат главно за повърхността на водата, подовите сифони изсмукват водата от дъното. Вливните дюзи пък връщат вече филтрираната вода обратно в басейна. Всумкващите служат за свързване на чистачката на басейна, а дънните връщат водата на нивото на пода. Последните предотвратяват отлагане на кал, като я изтласкват към повърхността. За почистване на басейна може да се доверите и на няколкото различни вида помпи и дъносмукачки, всяка с различна ефективност, автоматизация и енергиен разход.

След като е минала през филтрите, които отстраняват по-лесно забележимите замърсители, водата се обработва с химикали и санитизира. Макар и да изглежда прозрачна и чиста, тя все пак може да съдържа бактерии и вируси, които да причинят зарази и инфекции. Най-често използваният химикал за дезинфекция е хлорът, с бромин и озон, идващи след него. Дори преминала през филтрите и обработена с химикали, важно е да тествате нивото на така наречения "свободен остатъчен хлор" (онази част която се запазва във водата и в бъдеще реагира срещу нови замърсители) посредством pH тестер. Правилният баланс между pH, твърдоста на водата и нейната алкализация означават по-малък шанс за корозия или натрупване на минерали в другите елементи на басейна ви. За да се измъкнете от това досадно задължение, лично да санитизирате и да се грижите за водата в басейна ви, ще трябва да се доверите на някой от по-новите технологи, все още не толкова разпространени в България. DuoClear системата на Zodiac например е напълно автоматизирана и освен хлор използва и мед и сребро, за да се справи с бактерите и водораслите. Освен че поддържа едно минимално ниво на остатъчния хлор от 0.5ppm, тя произвежда и малки количества минерали и озон, които допълнително подобряват чувството и блясъка на водата.
Още нещо, на което трябва да се спрете при планирането на басейна, е как ще решите проблема с температурата на водата, тъй като правилният избор при отопляването би ви спестил един постоянен и потенциално висок разход. Електрическите нагреватели, топлообменници, свързани с локалното отопление или газово такова са до едно приемливи решения и понякога необходими такива в случая на закрития басейн. Ако обаче басейнът се намира отвън, един евтин изход са слънчевите колектори или пък едно затоплящо одеало. Най-добрите на пазара се хвалят с 10-15 градуса по-топла от нормалната за сезона температура на водата, при 70 % намалени енергийни разходи и 90% намалено изпарение. Басейнът ви вече започна да приема завършен вид, но това настрани, той все още е само една голяма и високофункционална вана. Време е да се погрижите за естетическия облик и да добавите няколко елемента за забавление както на деца, така и възрастни.

Да се направи един басейн привлекателен никога не е било по-лесно, освен ако не се плашите от огромния избор на продукти. Осветлението играе огромна роля в това как изглежда един басейн, когато слънцето се скрие зад хоризонта. От чисто функционално, до такова, което ще придаде чувство на мистерия, от обикновени прожектори до греещо в различни цветове дъно, опциите са там да задоволят всеки вкус. Може да се спрете на фиброоптика, предлагаща ярка, но в същото време топла светлина. Нискоемисионни диодни крушки (LEDs) с променлива яркост и комбинация от цветове. Или пък ирисен прожектор, създаващ едно пълно светлинно шоу.
Според обстановката и заобикалящите площи може да избирате между различни декоративни водни елементи. Водните гъби или чадъри, орнаментни фонтани, изстрелващи вода под налягане, устройства или декоративни водни каскади от неръждаема стомана, това е само малка част от списъка. А един декоративен водопад, в големина по ваш избор, ще допринесе за уюта и спокойствието ви, почивайки край басейна.

Не на последно място помислете и за децата или тези възрастни, които още не са напълно пораснали. Пързалките, както много неща в наше време, идват във всякаква форма и размери. Изберете модел, който се рекламира със своята безопасност и може би със вградена помпа за вода, успешно имитирайки един мини аквапарк. Трамплините пък, освен че са форма на забавление, при някой басейни с неравно дъно отбелязват правилното място за гмуркане. Модерните решения издържат тегло от 120 кг и както другите елементи на басейна, са защитени от UV лъчи и други атмосферни влияния. След като се погрижите за "входовете" към басейна си, не забравяйте и стълбичката. Най-накрая, в случай че басейна ви е прекалено малък или пък с неподходяща форма за плуване, може би ще се заинтересувате от една система за контратечение, изправяща ви пред мощен поток разпенена вода, срещу която може да тренирате любимия си стил, без да мърдате от мястото си.
Преди да завършим с това изложение, искаме да Ви оставим с два последни съвета.
Внимавайте с екипа, който избирате да изгради и инсталира басейна ви. Уверете се, че имат опит в това и по-възможност огледайте други техни проекти. Малки грешки могат след години да ви струват много. А другият ни съвет? След като отмине лятото на забавление, купете на басейна си едно полиетиленово зимно покривало. Ще ви спести чистенето и разходите по поддръжката следващата пролет и ще може да се гмурнете без никакво забавяне, а той ще ви е много благодарен...

Автор: Пламен Жечев
Закони Нормативна база Коментари