Успешна трансформация

Умението на Kovac Architects да усвояват по най-добрия начин и най-сложните терени и в този случай довежда до много сполучлив резултат.
16.06.2008
Мая Янева
784
къща, архитектура, реконструкция къща
Успешна трансформация
Източник: Lars Frazer, KOVAC ARCHITECTS copyright,

KOVAC ARCHITECTS е архитектурно студио, основано през 1988 г. в Лос Анджелис. Фирмата е добре позната с характерния си топло-модернистичен стил и артистично отношение към детайла. KOVAC ARCHITECTS са извоювали завидна популярност и благодарение на уникалната симбиоза между концептуални и интуитивни дизайнерски решения и същевременно „клиентоцентричен” подход за всеки един от проектите си. Студиото притежава богато портфолио от жилищни и обществени сгради в Калифорния и Невада и нарастващ списък от клиенти.
www.kovacarchitects.com


Lars Frazer, KOVAC ARCHITECTS copyright,

Умението на Kovac Architects да усвояват по най-добрия начин и най-сложните терени и в този случай довежда до много сполучлив резултат. Kovac Architects взимат приятната измазана къща на склона на LA и сдържано, но ефективно я трансформират посредством някои добре измислени и реализирани дизайнерски идеи. Къщата не е супермодерна, а по-скоро basic.


Lars Frazer, KOVAC ARCHITECTS copyright,

Мъничкото жилище е кацнало на стръмния склон и гледа отвисоко залива на Nichol Canyon. Собствениците искали да си осигурят още малко пространство и наемат за целта архитектите Kovac, за да разширят съществуващата къща със спалня и баня.


  
Lars Frazer, KOVAC ARCHITECTS copyright,


С характерната си изчистена архитектура къщата, вече доближена до оптималните физически ограничения, наложени от терена, опряна на ужасно стръмния склон от едната страна, разширението на къщата е въпрос на голяма находчивост и много усилия.

Експерти в проектирането на къщи, разположени на стръмни склонове, Kovac избират да изтеглят ширината на дома до края на възможната линия и да я облицоват с дърво, за да бъде едновременно в хармония с естествената среда, но и да се откроява на фона. Решението да се разшири къщата по дължина до самия край на парцела води до интересна добавка.

Тънката ивица от 2.40 м е закачена почти паразито - подобно към страната на съществуващата структура. Добавката и преразпределението на интериора осигуряват 642 кв.м, а къщата се преобразява неимоверно с едно съвсем ново и съвременно звучене. Докато добавеното е само 2.40 м широко, чрез иновативен дизайн и творческо планиране на пространството Kovac успяват да отворят обитаемо пространство на първия етаж и да създадат уютно убежище на втория етаж, където са разположени спалнята и банята на собствениците.

Преразпределението на плана включва общо пространство за дневна и просторна кухня, която е отворена към трапезарията. Обособени са дневна зона на първия етаж и спални, баня и офис на втория етаж.
Lars Frazer, KOVAC ARCHITECTS copyright,

В допълнение към стените от стъкло, които буквално “разтварят” вътрешното пространство към дърветата, извисяващи се над къщата, стъкленияt под в дневната визуално свързва обитателите с каньона отдолу. Смелият под от стъкло предлага гледка от птичи поглед към уникалния целогодишен поток, който тече долу. Оригиналното решение, дори на пръв поглед да изглежда също странно и неестествено за жилищна среда, всъщност добавя едно пространство, неразривно свързано с околния пейзаж, създаващо една гледка, която е твърде необичайна и същевременно свръхпленителна и магнетична.
Kovac намират дори пространство за уютна частна библиотека, допълнена с камина, която свързва библиотеката с дневната. На втория етаж малкото пространство служи като домашен офис, отворен към дневната на долното ниво, което създава невероятен обем за комфорт на обитаване. Стаята на собствениците предлага панорамна гледка към зеленината на каньона и осигурява непрекъсната връзка на спалнята с пейзажа.

Kovac Architects добавят около188 кв.м към вече съществуващите 454 кв.м на жилището, като създават изненадващо пространство от 642 кв.м в модерна „дървена” къща.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари