Ефектно преобразяване на меката мебел

Възможностите за ефектно преобразяване на меката мебел у дома са изключително разнообразни и по джоба на повечето от вас.
25.07.2022
Мила Стоянова
1952
мека мебел, претапициране, калъфи за столове
Източник: Арт Финес, www.finesbg.com

Не винаги преобразяването на дома е свързано с цялостна смяна на обзавеждането. Понякога можете просто да промените облика на досегашните си мебели с малки трикове и ефектът да бъде поразяващ и да ви донесе желаната промяна. Смяната на текстила в жилището е един от съвременните подходи в тази посока. Обикновено се започва със завесите и килимите, но нека не се ограничаваме само с тях. Това може да се случи и чрез претапициране на меката мебел.


Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com

Ето и някои важни стъпки, през които да преминете, преди да се захванете с процеса:

 -  Подберете внимателно мебелите, които ще реновирате. Изберете качествена мебел, защото от това зависи успеха на крайния резултат.
-  Претапицирането е обширен и отнемащ време процес. Уверете се, че ако ще извършвате тази дейност сами, разполагате с достатъчно време, пространство и най-вече умения.

 - Вземете много качествен плат за тапицерия. Въпреки че технически можете да претапицирате мебелите с всякакъв вид плат, повечето тъкани няма да са достатъчно дебели и здрави, за да издържат във времето.

 -  Подгответе всичките си инструменти.

 - Подгответе допълнителни консумативи, защото ако се наложи прекрояване и смяна на проекта, ще са ви необходими за покриването и на тези нужди.

 -  Проучете пазара и неговите възможности. Има редица фирми, които се занимават с професионални тапицерски услуги. Това ще ви спести време и ще гарантира добрите резултати. Освен това ще получите и допълнителни препоръки за оптимизация на процеса или подобряване на дизайна. Креативният елемент на професионалиста също не е за пренебрегване.
 


Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com

Друг по-бюджетен, а и доста предпочитам и лесен вариант за ефективно преобразяване на меката мебел е изборът на калъфи. Те могат да бъдат изработени за различни видове мебели като канапета, дивани, фотьойли, столове (т.нар. роклички за столове), матраци и др. Това е изключително прецизен процес и взимането на точните размери е от важно значение. За целта посетете избраното ателие на място или повикайте специалистите в дома си. При втория вариант те ще видят и обстановката на жилището. По този начин биха могли да ви предложат най-добрите дизайнерски решения при избора на материи и материали, които да се впишат идеално в интериора на помещението. Ако желаете може да им предоставите и мостра на стария си калъф, но рискувате размерите да не са точни, тъй като при прането материите се свиват или разтягат и могат да ви подведат при изработката.


Ушиване на нов калъф за дивана е лесен начин за пребразяване на меката мебел.      Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com  

И докато диваните и креслата могат лесно да бъдат обновени с добавянето на декоративни възглавнички и шалтета, то столовете ни често остават еднотипни и единствената възможност да променим интериора е като сменяме покривката на трапезната маса. Доста скъпо би ни излязло да подменяме столовете си често, нали? Но и за това има бюджетен и ефектен вариант – калъфи или т.н. роклички за столове.


 
Ушиването на нови калъфи за столове е вариант за обновяване на интериора.     Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com  

Десените могат да бъдат в тон със завесите, но и да бъдат в пълен контраст с останалия текстил на дома. Това определено ще внесе доза ексцентричност на жилището, а и ще постави стола в главната му роля. Това е и един от трендовете сред дизайнерите – столът като акцент на дома. Предимствата при калъфите са, че са лесни за поддръжка. Освен това бихте могли да разполагате с няколко комплекта – за сезона, за празника или за някой специален повод. Чудесен и ефективен начин да внесете промяна, когато пожелаете, нали?


Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com 

Ако все пак сте се насочили към по-скромни промени на интериора на жилището си, можете да заложите и на нови текстилни аксесоари. Удобството е, че те могат да се подменят често според модните тенденции и да бъдат чудесен вариант за нов облик и вдъхновение. Деко възглавничките са един от най-често използваните аксесоари, защото пасват на всяка стая и дори на балкона или на градинския диван. За трапезната маса препоръчваме тишлайфери и ефектни подложки за хранене. Луксозните салфетки също ще постигнат желания ефект. Ако искате да създадете уникалност в дома си, поръчайте дизайнерски и арт текстилни аксесоари. Всичко, което е създадено специално за вас, носи положителен заряд и преобразява в пъти повече от готовите решения. Ръчна бродерия или рисуван плат за вашите завеси и покривки са само някои от възможните варианти.

 
Покривка за маса и Комплект панер с тишлайфер.     Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com 

И като говорим за уникалност, няма как да не ви споменем и за възможностите да включите в интериора си текстилни пана и протектори за стена. В миналото това са били специално продирани покривки и килими, но днес модерните решения ще ви очароват. Особено подходящи са за детски стаи на малки деца, тъй като ще осигурят мекота на стената до спящия мъник и дори имат и превантивна функция. Често използвани са и в кошарите на бебетата, за да не се удрят в решетките им. Освен това приказните герои по плата ще има донесат спокойствие и увереност, че заспиват със своите любимци.


Протектор за спалня.     Източник: Арт Финес,  www.finesbg.com 

Както можете да се убедите, възможностите за ефектно преобразяване на меката мебел у дома са изключително разнообразни и по джоба на повечето от вас. Още повече, че това ви дава решение от една страна да запазите качествените си мебели и от друга – да внесете нов облик на интериора на жилището си. Ето защо се възползвайте от тях и бъдете смели и креативни в избора си!

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари