Премиер Гастрономичен Фестивал в Банско

От 1 до 11 ноември в гр. Банско „Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт” беше домакин на забележителен Гастрономичен фестивал.
20.11.2012
Мая Янева
597
Гастрономичен Фестив, Премиер Лъкшъри Маун, фестивал, гурме ястия, банско
Премиер Гастрономичен Фестивал в Банско.
Източник: Петко Мирчев, www.todoor.net

 

От 1 до 11 ноември в гр. Банско „Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт” беше домакин на забележителен Гастрономичен фестивал. Елитът от шеф - готвачи в България демонстрира и сподели своите виртоуозни умения. 

Преди официалното начало на фестивала радушно бяха посрещнати представителите на медиите. Те станаха част от екзотично приключение, наречено „Пътеводител на кулинарния стопаджия” , като разгадаваха загадки. Крайната дестинация беше галактика Банскаа, планета Премиерния, където ги очакваше целия екип от шеф – готвачи, за да подложи на изпитание сетивата и готварските им умения.

През първия ден от гастрономичния фестивал гостите се насладиха на изкуството на Ивайло Петков и Ивайло Рангелов. Необичайно и романтично събитие беляза този ден от фестивала – Мая Цакова, бизнес дама на годината за 2011, получи предложение за брак от Енчо Косев. 

Същата вечер индонезийският посланик в България и семейството му бяха официални гости на фестивала и заедно с Виктория от „Виктория Спа център” подариха, незабравими минути с изпълненията на индонезийки балет. 

Третият ден от фестивала мина под мотото „Магията на шоколада”. Топ шеф-готвачите Ради Стамболов и Сидония Радева сътвориха чудеса. Те сервираха деликатно еленско бон филе с шоколадов сос, съпътствано с аромат на природа и утринна планинска мъгла. Двамата шеф-готвачи буквално разчупиха представата за шоколадов десерт - големи шоколадови топки, пълни с разнообразни ядки и сушени плодове, бяха счупени направо върху масите. 

Компаниите „Бибендум”, „Профтрейд” и „Катаржина” предложиха пленяващи  сетивата ароматни вина, съобразени със съответното ястие. Всеки ден гостите опитваха различни вина и научаваха сомелиерски тайни. Другата трапезна напитка беше бирата. Родното пивоварство беше представено от „Пиринско”, но гостите опитаха и известни английски бири.

Преди дегустационната вечеря, екипът на Боби Паунов и Георги Георгиев демонстрира майсторството на молекулярната кухня. Гостите останаха приятно изненадани от различната текстура на трюфел с аромат на чесън, паниран с паста от маслини.

Финалната вечер, Жоро Иванов, президент на „Евро ток” България и Дико Тончев, задоволиха и най-изисканите вкусове с основното ястие: печени пъдпъдъци с манатарки и кестени, гарнирани с грозде, моркови и целина в портвайн сос.

Барманът Васил Колев,  двукратен световен шампион и десетократен национален, пристигна от Варна, за да прикове погледите на всички гости с ловки движения и невероятни комбинации на шампанско и водка „Руски сезони”. Дора Блек, изпълнителен директор на „Триумф” България и член на веригата Small luxury collection, част от която е Premier Luxury Mountain resort, предпочете майсторското изкуство на Васил пред бързите ритми на DJ Стенли.

Камелия Воче взе учестие във фестивала, като показа страст и в кухнята, а не само в песните си. Всеки ден тя радваше гостите на фестивала със своите изпълнения.

Водеща на събитието беше Силвия Тодорова, обичан професионалист в областта на събитийния мениджмънт. Нейната компания „ТoDoor” за пореден път доказа своя нестандартен, творчески подход в организацията и реализацията на светски събития. 

Първият гастрономичен Фестивал в Банско премина с голям успех. Очакванията на организаторите бяха надминати. Гурме изкушенията, изтънченият аромат на виното и стилният интериор накараха гостите да се потопят в един вълшебен свят и да почувстват магията на кулинарното изкуство с всички сетива.

Събитието е с амбицията да се превърне в ежегодно.

 

+30
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари