Модерна нискоенергийна къща в Швейцария

Къщата се намира в китно селце на 40 км от Берн и Люцерн сред красива природа.
18.11.2019
Светлана Стоянова
6137
еднофамилна къща, къща в Швейцария

Проект: Bruno Käufeler / Directplan GmbH Schweiz
Построена: 2014 год.
Парцел: 535 кв.м.
РЗП: 160 кв.м.
Снимки: Bruno Jordi, Remax Schweiz, www.remax.ch

Къщата се намира в китно селце на 40 км от Берн и Люцерн, сред красиви гори и хълмове, близо до река Ааре. Селото е идеално място за отдих и почивка, заради разнообразния пейзаж, излъчващ усещане за спокойствие и сигурност и великолепната гледка към близката планина Юра, а при хубаво време дори към Алпите.


Сградата е разположена на тиха улица, с добра инфраструктура – наблизо има магазини, училище и др. Двуетажната къщата с двоен гараж, е просторна и светла. Собствениците влагат много любов и оригинални идеи както при проектирането и строежа на къщата, така и при оформлението на интериора. Помислено е за всеки детайл.

Входът води към дневния тракт.     Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

Дневният тракт обединява обширен хол, трапезария и кухня. Обединяването на отделните зони създава усещане за повече светлина и простор. Общото пространство е зонирано, като същевременно отделните функционални зони взаимно се допълват.


Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

Различните осветителни тела маркират оптически отделните функционални зони. В кухнята и хола е използвано вградено осветление, а в трапезарията - висящ полюлей. Силно впечатление прави осветителното тяло в трапезарния кът, което въздейства със своята оригинална и модерна визия, и в същото време говори за внимание към всеки детайл.
 

Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

Кухнята от МДФ, изпълнена по поръчка, е много добре оборудвана с висококачествени и съвременни кухненски уреди на Siemens - мечта на всяка домакиня. Кухненският остров с вграден индукционен котлон и абсорбатор, е още една допълнителна екстра, която допринася за удобството и функционалността на тази зона. Освен това той отделя кухнята от останалото пространство. Трапезната маса, разположена между кухнята и хола, от своя страна, също функционално разделя тези две зони.


Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

Оформлението на интериора е дело на собственичката, която събира идеи за актуалните тенденции при обзавеждането от изложения и изложби, и успешно ги прилага на практика. За стените и мебелите в дневната зона умело са подбрани пастелни цветове в бежаво/сивата гама, които създават спокойствие и уют. Мебелите, правени по поръчка, са в съвременен стил, изработени от качествени материали, с модерна визия, но без излишно да се натрапват. Стъклената холна масичка и трапезарната маса със стъклен плот създават лекота и усещане за пространство. Секцията от МДФ в хола, както и кухненските мебели, решени в бяло контрастират на тъмната, керамична подова настилка. На това ниво има и санитарно помещение - баня с душ кабина и тоалетна.


Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

На втория етаж са разположени 3 спални. Основната спалня е украсена с картини и икони, донесени от България, тъй като собственичката на къщата е българка.


Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

На втория етаж има и обширна баня с душ кабина, отделена със стъклена преграда и две мивки, разположени върху шкафчета, което е не само модерно, но и много практично.
В сутерена се намират още просторна стая за гости, санитарно помещение, килер и перално помещение.

Семплата и изчистена визия на къщата не бива да Ви заблуждава, защото тя е изградена с най-новите и актуални строителни материали и технологии. Собственикът, който е строителен предприемач сам проектира къщата и не само това. Като  ВиК специалист, лично изгражда ВиК инсталациите в сградата, и монтира оборудването в баните и санитарните помещения.

В къщата са приложени много съвременни технологии, които създават редица удобства и улеснения за живеене в нея. За лесното и безпроблемно почистване на помещенията, сградата притежава вградена прахосмукачка. Друга екстра е системата за пречистване и омекотяване на водата. Пералното помещение с пералня и сушилня има и система за сушене на прането даже, когато е простряно.

Снимка: Bruno Jordi, Remax Schweiz

Изолациите и отоплението правят сградата нискоенергийна. Предвидено е на покрива да бъдат монтирани соларни панели. Отоплението е подово и се осъществява чрез термопомпа "въздух-вода".

Къщата е "облечена" с вентилируема фасада, която от една страна топлоизолира сградата и позволява на стените да дишат, а от друга я прави нискоенергийна и екологична. Фасадната система е изключително иновативна и модерна, производство на австрийската фирма PREFA, която дава 40-годишна гаранция, стига монтажът да е извършен правилно, съобразно указанията.

Дограмата е ПВЦ, в контрастен бял цвят, с трислоен стъклопакет. На прозорците са монтирани електрически щори с дистанционно управление, в цвета на фасадата.

Джакузито в градината носи много прохлада и приятни моменти на собствениците и техните гости. Дворът е много добре поддържан, с поляна с цветни акценти и плодни дръвчета. "Една къща, отговаряща на високите швейцарски стандарти за качество, в която е истинско удоволствие да се живее" - споделят домакините.

 

Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари