Изискана Kоледа за изискан интериор

Веднъж в годината по Коледа всички ставаме малко по-сантиментални, малко по-чувствителни, малко по-романтични.
15.12.2006
Весела Маркова
489
интериор, интериорен дизайн, коледна декорация, интериор апартамент
Източник: Още за къщата, фотограф: Милена Конакчиева

Проект: Кремена Миланова
Декорация: Даниела Житарска
Снимки: Милена Конакчиева
Текст: Весела МарковаВеднъж в годината по Коледа всички ставаме малко по-сантиментални, малко по-чувствителни, малко по-романтични. Тогава се сещаме за своите близки и приятели, прекарваме повече време у дома и се стараем да направим околните и себе си щастливи. А когато обстановката в жилището ни е приятна и настроението ни е весело. 


  Разбираемо е, че всяко младо семейство би предпочело да има свое собствено жилище, което да обзаведе и подреди съобразно вкуса си. Този момент е колкото отговорен, толкова и приятен - все пак “свива се гнездо”. Планирайки и изграждайки своя нов дом, желанието е той да бъде направен възможно най-добре, да съдържа всичко необходимо и най-вече да създава здравословна атмосфера в красива обстановка. А когато сме вложили и цялата си любов, имаме всичките предпоставки и щастието да цари в него. Изборът на даден стил разкрива най-осезаемо вкуса и до голяма степен характера на собствениците на дома. Той представлява и своеобразно отражение на едно цялостно виждане и разбиране за живота въобще.
Детайлът в един интериор е ключовият момент, афтограф от автора. Той говори за това какво най-вече харесва личността и какви са скритите естетически пристрастия. Детайлът е и това, което можем да променяме в зависимост от настроението, сезона, модните тенденции или просто за освежаване на обстановката. Важно е обаче преди всичко да не подценяваме изразните средства на стила на нашия интериор и да не допускаме отделните детайли да са в конфронтация помежду си както и с цялостната визия.


  

Обикновено мислим за довършителните акценти последно, макар че можем да завъртим цялостната идея само около един характерен елемент. Изморени и отегчени от строителството, ремонта или преустройството, а понякога и на прага на финансов колапс, доста често осъзнаваме, че сме забравили най-ценното, нашето отношение, създаващо душата на дома - “дребния” детайл.  

Домът, в който гостуваме, е само на една година и може да се каже той е сбъднатата мечта на своята собственичка Кремена. За нея създаването на интериора е предизвикателство, на което посвещава цялата си енергия и вдъхновение. Апартаментът е завършен само за няколко месеца и семейството се нанася за Коледа, в почти празната тогава кооперация, точно преди една година.     

Тук, още с влизането, се усеща силното индивидуално мислене, пристрастието към земните и топли цветове, Изтока и минимализма, прекроени през погледа на оригинална личност. Лен, тафта, сатен, естествен велур, дърво, ратан, бамбук – неосезаема, предразполагаща топлота. И от другата страна хладен баланс от инокс, ефирност, въздух и свобода от стъклото в кухнята. Истината, която Кремена още веднъж потвърждава, е, че добра визия се постига най-вече с желание и не задължително с колосална сума пари.  В конкретния случай това става възможно благодарение на нейната далновидност сама да определи дизайна на мебелите и да открие правилните хора за изработването им. Това, разбира се, не е особено лесно, но стига човек да знае какво точно иска, следвайки своя критерий, резултатът не закъснява, а и грешките се преодоляват по-леко. За Кремена опитът й от предишното жилище на семейството й подсказва най-практичните идеи, а рационалните хрумвания се появяват в процеса на обмисляне и планиране на елементите.
Празничната украса на дома внася сияние в познатото ежедневие, кара ви отново и отново да се възхищавате на обновеното обкръжение. Вазата с oвална форма и екзотични орхидеи както и продълговата “раирана” фруктиера - изисканост с марката на Rosental, са последното докосване, финалният щрих с неотразим ефект.Традиционна коледна украса би стояла някак неуместно и дори несвойствено на фона на общата визия в този интериор. Но Коледа е празник, който не може да бъде подминат, и настроението на празника най-напред идва от украсата. В конкретния случай концепцията и идеите на арт директора на “Още за къщата” Дани Житарска за “Коледното преобразяване” впечатлиха неимоверно и самите собственици.

“Когато интериорът създава усещане за плътност и тежест, стъклото, използвано като детайл, създава необходимата лекота и ефирност. Кристалът е незаменим, когато търсим впечатляваща и завладяваща празнична визия. Изисканите кристални свещници от Rosental още с поставянето си върху трапезата приковават  погледа, а проблясващите клонки, отново от коледните предложения на Rosental, дискретно напомнят - Коледа е... Кристалните фруктиера и ваза заедно с чашите, всички от Art table, са другите елементи, които допълват грациозното излъчване на масата. Цветните и пъстри детайли са много подходящи за “довършване” на един интериор с преобладаваща  земно-пастелна гама, шарени възглавници, цветни свещи, фруктиера с плодове, свежи  цветя. Усещане за Коледа тук постигнахме с акценти в бордо и наситените цветове на плодове и зеленина. Върху масата идеалната основа в случая са чиниите от Creo, приборите от Art table и оригинално оформени салфетки. Семплото, но изискано присъствие винаги свидетелства за естетическа мярка и добър вкус. Нищо не липсва, но и нищо не е в повече. Орхидеите присъстват за разкош, добавка с дискретна  източна нотка”.

Дани Житарска


Кухнята, трапезарията и дневната са решени в едно общо пространство, с обилна светлина през целия ден. Компактната кухня, комбинация от дърво, инокс и стъкло, създава удобство, като елегантно се вписва в цялото. Трапезарията обхваща най-слънчевия ъгъл от жилището и същевременно е в непосредствена близост до кухнята.  

Удобство и изисканост вървят ръка за ръка, красотата визуално надделява, а функционалността е умело подплатена с рационално разполагане на мебели и оборудване, както и добре обмислени елементи.    

Яркият индивидуализъм на Кремена е намерил своя израз и в спалнята. Цветовете са наситени и впечатляващи, екстравагантни и смели, аксесоарите нежни и закачливи. Кръгли цикламени килимчета оригинално допълват гамата, загатват непринуденост и създават настроение.

  Детската стая е “слънчицето” на дома. Нетрадиционно от тавана в центъра виси оригинална детска люлка, а до нея изгрява малка цветна градинка – полилей. Завладяващата стая е изпълнена с обич, цвят и колорит, подбрани плюшени любимци, на това детско “царство” би завидяло, съвсем естествено, всяко едно “пораснало” дете.
Изисканост, стил и оригинални детайли откриваме и в решените в пастелна гама баня и тоалетна. Тук личи премерен усет, уверен и завършен почерк, поредното предизвикателство, вдъхновило фантазията на Кремена.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари