Ахименес (Achimenes)

Ахименесът е цвете на знака Везни, а Сатурн и Венера са подарили на тези растения топъл вкус и любов към живота. Това цвете внушава на човека нежно и ласкаво отношение с чудесните си цветове, отрупали стеблата му през лятото.
14.08.2019
Петя Павлова
2627
цвете, озелевняване, грижа за градината, ахименес

Красиво е! Заради тази красота го наричат „вълшебно цвете”, а може би и заради още нещо... Ахименесът е цвете на знака Везни, а Сатурн и Венера са подарили на тези растения топъл вкус и любов към живота. Това цвете внушава на човека нежно и ласкаво отношение с чудесните си цветове, отрупали стеблата му през лятото.
 


Това е едно от любимите цветя за дома или за балкона. Родината му е тропическа Америка – Мексико, Гватемала, там са познати голям брой негови хибриди.
 


Едни от видовете, които се срещат са:
A. erecta - ампелно растение с червени цветове;
A. longifl ora - ампелно растение с 8 см дълги листа;
A. grandifl ora - с цветове до 5 см в диаметър; - най-използваният хибриден вид с много сортове.

 

Декоративноцъфтящ, ахименесът е неголямо тревисто и многогодишно растение. Започне ли да цъфти от пролетта, няма спиране чак до есента. Цъфтежът е едно вълшебство в бяло, розово, синьо, лилаво и жълто. Листата му са продълговати, яйцевидни, тъмнозелени с червеникав или с лилав оттенък и са назъбени по краищата. Стъблото и листата са покрити с гъсти власинки. Заради това не обича водните бани, които могат да са причина за появата на кафяви петна, загрозяващи този красавец.


Ахименесът е много подходящ за висящи кошници и ако искате да е по-кичест, откъсвайте връхчетата. Като едно лятно цвете обича светлината, но не преките, агресивни слънчеви лъчи. Най-добре е да му осигурите полусянка и обилно поливане в периода на разтеж и цъфтене. Не го „измъчвайте” дори с ден засушаване и му осигурете регулярно подхранване.


Есента намалете поливките, тъй като растението се подготвя за своята почивка. Надземната част започва да засъхва, когато изсъхне напълно, се отстранява, а поливането се преустановява. От ахименеса остават само малки шишаркоподобни грудки, които пазят вълшебството през зимата в земята. Саксиите се поставят на тъмно и при температура 15-16 градуса.
 Този покой продължава до януари-февруари, когато грудките се вадят и се пресаждат в нова почва и саксия. Сега е и моментът да размножите, като разделите грудките /може и чрез листата, като при сентполията например/. Кореновата система на цветето се разполага близо до повърхността, затова използвайте по-плитки и широки саксии, на които се прави хубав дренаж. Грудките са нежни и за да не се наранят, се поставят по повърхността на почвата и се покриват с пръст около 2-3 см. Подходящата смес се състои от листовка, торф, угнил оборски тор и пясък. При редовно поливане прорастването започва след 8-10 дни.
 


Лятото е вълшебен сезон, който сбъдва най-много мечти. Няма нищо случайно в това. За да може това вълшебство да ви докосне, просто си засадете ахименес. Той поддържа любопитството към живота и света, пробужда ни за най-великото чувство – любовта.

Автор: Петя Павлова
Закони Нормативна база Коментари