Интериор в стил POP ART

Когато уличното изкуство влиза вкъщи
14.10.2013
Антоанета Салфидж
927
интериор, дизайн, стил, искуство, pop art
Pop Art е модерно движение в изкуството, което се заражда през 1950 –те години
Източник: Интернет

Включете ярки петна в интериора, необичайни аксесоари от промишлени продукти, пана с изрезки от вестници, тапети със снимка на небостъргачи или шокиращ принт с комикси по мебелите и текстила  и ще получите модерен вариант на поп-арт. Ярката цветова палитра, нелогичното присъствие на предмети от улицата, странното даже кичозно изкуство по стени и дивани ще промени до неузнаваемост домашния интериор, ще внесе нотки на революционност, модерност, безпардонност и странен чар. 


Pop Art в буквален превод означава „народно (масово ) изкуство“. Думата „pop”има и значение на удар. Това е нещо, което произвежда шокиращ ефект. Светкавица – смела, иновативна, често кичозна, всичко това е поп-арт.


Pop Art е модерно движение в изкуството, което се заражда през 1950 –те години като използва изображения, стилове и теми от рекламата, медиите и масовата култура. Ричард Хамилтън, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол са сред най-известните художници на поп-арта.


Представителите на поп-арта черпят вдъхновение и идеи от търговски реклами, плакати, опаковки на продукти, вестниците, телевизията. Всичко в ежедневието, предимно американското, което е популярно, масово и дори банално, може да въздейства и като изкуство.


При разработването на отличителен стил творците на поп-арта използват абстрактните техники от плакатното изкуство, стилистиката на търговските реклами с основна цел да опростят изобразената реалност, да намалят и приближат перспективата.


Поп-арта винаги звучи модерно, дори и днес, повече от половин век, след неговата първа популярност. Именно защото в същността му е заложена стилистика за присмех и бунт срещу посредствеността и кича и то точно с характерния техен инструментариум.


Залепете вкъщи тапет с комикс, облечете дивана в ярко червено, включете още няколко електрикови цвята в зелено, жълто и аметист и ето че интериорът вече е в стилистиката на поп-арта. Ако пък не искате да сте чак толкова крайни и агресивни, включете по мебелите и стените графични принтове със стилизирани женски изображения. Основната цел на поп-арта е да създаде пространствена илюзия като предизвика ефекта „Уау!“.


Важно обаче в случая е, да не се претоварва пространството. Ще го постигнете, като спазвате следните принципи:


  • Изберете светла гама, която да е фон за цветните сблъсъци.
  • Нека контрастните цветове да се два, не повече от три. Включете и неутрален цвят за баланс.
  • Използвайте на воля лъскави повърхности. Не забравяйте, че уау-ефектът е неделима съставка на поп-арта. Колкото повече отражения се преплитат в интериора, толкова по-омагьосващи ще са триизмерните изображения.
  • Поп-арт мебелите са оригинални и футуристични. По правило те са светли и със заоблени форми.Такава геометрия е много характерна за пластмасата, материал, който от 60-те години е нещо като запазена марка за масова стилистика.
+4
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари