Естетика и лукс в къщи от глина и слама

Екологичност, здравословен климат и достъпен лукс – всичко това в едно.
14.01.2015
Илиян Василев, Управител „Биодом-Европа”АД
4859
къщи от слама, еко къщи, къщи от глина, реализации, ниско-енергийни къщи
Луксозна къща от глина и слама в Ruggell, Лихтенщайн
Източник: Биодом-Европа АД

„Биодом-Европа”АД има удоволствието да предложи на Вашето внимание един нов (добре забравен стар) метод на жилищно строителство, който е базиран на вековни традиции и е съобразен с необходимостта ни през ХХІ век да живеем в екологична и здравословна среда. Строителството с естествени материали: дърво, камък, глина, слама и стъкло, внася в дома Ви част от природата. Строителният метод е разработен и усъвършенстван от Casevere AG, Swiss - основен партньор на „Биодом-Европа” АД.

Модерен външен вид, постоянна температура и влажност, естетика и лукс. Забравете за високите сметки за ток, за алергиите към прах, плесен и влага! Вашият нов дом, който заслужавате и луксът, който искате и може да си позволите, е вече тук! За по-малко от две години имаме реализирани обекти в Швейцария, Лихтенщайн и Австрия. През 2015 год. ще бъде построена и първата наша био-къща в България.


Фасадата на къща от глина и слама не се отличава от друг тип сгради. Луксозна къща от глина и слама в Ruggell, Лихтенщайн. Източник: Биодом-Европа АД

Нашата философия
„Биодом-Европа” АД
е строителна фирма, която съчетава традиционните строителни технологии с авангардните технически постижения на ХХІ век. През първата половина на миналия век, с развитието на индустриализацията в световен мащаб започва бурно развитие на жилищното строителство, като постепенно традиционните строителни материали отстъпват място на бетона и материали, произведени на химическа основа. Нашият стремеж е да предложим на клиентите си жилищен климат, който е естествен, природосъобразен и здравословен. От хилядолетия предците ни са използвали за строителство само естествени материали – дърво, камък, глина, слама и стъкло…


Пресована слама в комбинация с глина и дърво дава 100% изолация. Източник: Биодом-Европа АД


Основното предимство на строителството с естествени материали е, че домът диша (в прекия и преносен смисъл). Къщите ни имат изключителни изолационни качества, като разходите за отопление и охлаждане са пренебрежимо малки в сравнение с конвенционалното строителство.
- Изолационния слой от глина (от 12 см за вътрешните до 20 см за външните стени) осигурява постоянна влажност на въздуха, като през студените периоди глината поема излишната влага и я връща в помещението през горещите периоди.
- Изолационният слой от пресована слама (от 30 до 46 см за външните стени) осигурява допълнителна топлоизолационна преграда.


Фасадата на къща от глина и слама не се отличава от друг тип сгради. Луксозна къща от глина и слама в Ruggell, Лихтенщайн. Източник: Биодом-Европа АД


Външният вид на сградите ни по нищо не се отличава от вида на сгради, построени с бетон и тухли. 
- Вътрешните стени
по желание на клиента се предлагат в завършен вид с гипсокартон, замазка (задължително препоръчваме органична) или дори с каменна облицовка.
- Санитарните помещения са, разбира се облицовани с фаянс, мрамор или други материали по желание на клиента.
- Подовите настилки са от дърво, паркет, мрамор или гранитогрес, или друг материал по желание на клиента.
- Подовите изолации са с до седем пласта изолации (органични), като са взети предвид всички възможни мерки за шумо-, влаго- и топлоизолация.
- Покривът се изработва по същата строителна технология и осигурява равностойна изолация както стените. За ценителите на екзотичното можем да предложим дървен покрив, изработен ръчно в Индонезия.
- Външните стени се предлагат в завършен вид с каменна или дървена облицовка (импрегнирано висококачествено дърво) или с органична дишаща и водоотблъскваща мазилка.


При предаване на завършената сграда се извършва топлинно обследване на същата с термична камера, с което се доказва качеството на строителството. Опционално предлагаме компютърно управление на всички процеси в къщата – сензори ще контролират осветеността, като автоматично ще регулират осветлението и пропускливостта на светлина от автоматичните външни щори. От Вашия смартфон можете да контролирате градинското и вътрешно осветление, отоплителна или охлаждаща система, вентилация и електрически уреди. Отново, когато не сте у дома си, можете да видите от камерата пред външната врата кой Ви звъни, както и да говорите с госта си. Пълен достъп от смартфона Ви за охранителните камери.

Нашата основна цел е да предложим на клиентите си екологична, пасивна, дишаща и интелигентна къща.


Къща от глина и слама в процес на строеж в Goеfis, Австрия. Източник: Биодом - Европа АД

Предимства на естествените строителни материали:
Дърво - Дървото е естествен строителен материал, използван от хилядолетия. Характеризира се със своята здравина, устойчивост, високи изолационни свойства. Само по себе си дървото не спира външната топлина, като традиционните дървени къщи са топли през зимата, но изложени на пряка слънчева топлина, са топли и през лятото. Затова при нашия строителен метод важен строителен материал е глината.

Глина - Традиционен строителен материал, използван за строителство също от древността. Има ниска себестойност, добива се лесно и има изключителни изолационни качества, както и значителен акумулационен ефект. Глината запазва през зимата вътрешната топлина на помещението, а през лятото не позволява на горещината да влиза навътре. При нашия метод глината има и още една много важна функция – поради високо си собствено тегло дава стабилност на конструкцията.
Къща от глина и слама във Fraxern, Австрия. Източник: Биодом - Европа АД 

Слама - Откакто човекът добива зърно, сламата се използва като строителен материал. Практически сламата е неизчерпаема и има висока екологична стойност. Първоначално сламата е служела за покривно покритие, докато по-късно се появяват и сламените къщи. Пресованата слама има много високи изолационни качества като в комбинация с глината и дървото, дава практически сто процентова изолация. Пожароопасността на сламата като строителен материал при нашия метод е сведена до нула, тъй като същата е „запечатана” между глината и външната мазилка. Сламата, както и дървото и глината, позволява на къщата да „диша”, което е главно предимство на екологичното строителство.
Сламата е машинно пресована и е затворена в дървена конструкция. Източник: Биодом - Европа АД

Тръстика - При повърхностите, където се полага мазилка, основата, която използваме е отново екологична – тръстика. Вместо изкуствени или метални основи за закрепване, тръстиката като естествен екологичен материал дава допълнителна стойност на изолацията. Стеблата на тръстиката са кухи и въздухът вътре е естествен изолатор. В комбинация с най-модерните замазки, произведени от естествени компоненти, тръстиката довежда до търсената от нас стопроцентова изолационна стойност на строителството. 

Камък и стъкло - Камъкът при нас се използва основно при довършителни или декоративни работи. Възможна е комбинация между дървени и каменни стени, декоративни обшивки, покривна настилка с каменни плочи. Ограничения няма. Дограмите, които предлагаме, са от най-високо световно качество. Партньорската фирма, с която работим, предлага огромно разнообразие от дървен материал за производство на дограмите, трислоен стъклопакет, обков от най-реномираните световни производители.

Допълнителни опции
За любителите на екзотичното, предлагаме покривни конструкции от корабно дърво с изолация от alang-alang – 35 см.(тропическа трева от екваториална Азия), с изумителен визуален ефект откъм  вътрешността на къщата и стойности на изолация, отговарящи на нашия стандарт.


По Ваше желание покривът на новата Ви къща, ще бъде изработен индивидуално на остров Бали.

В спалните помещения може да имате стени, облицовани с уникална азиатска дървесина, която съдържа Pinosylvin, отблъскваща гъбични и бактерийни образувания и всякакъв вид насекоми, която има приятен мирис и регулира сърдечния ритъм при сън.


Естествените материали внасят в дома част от природата. Източник: Биодом - Европа АД
 


Строителен метод
Връщането „към корените” по отношение на жилищното строителство е тенденция от втората половина на XX век. След безумното бетониране на жилищните пространства и изграждане на милиони безлични бетонни клетки за огромни групи от хора (т.нар. „панелки”), започна целенасочено връщане на традиционните строителни методи към строителната практика.

Нашият строителен метод е разработен от швейцарски архитекти и инженери, който е базиран на вековните традиционни строителни методи и постиженията на съвременната наука.
Основата е в използването на традиционните естествени строителни материали, надградени с новаторски методи, които гарантират здравина, устойчивост и сигурност на сградите, като в същото време осигуряват най-добрият климат за живеене.

Използване на естествени строителни материали, надградени с новаторски методи. Изтоник: Биодом - Европа АД 


Използвани материали при изграждането на екологичните къщи :
Дърво – може би най-старият и актуален и досега строителен материал. Никой не се съмнява в качеството на дървото – дървото диша и ни дава непосредственото усещане за природа.
Глина –  глината е използвана от векове поради своята пластичност и изолационни качества. Глината поема и изпуска влага, което я прави най-добрият естествен регулатор на влажността. При нашият строителен метод глината е суха, стрита на прах и е „запечатана” в дървена конструкция. Глината със своето тегло и маса дава изключителна стабилност на конструкциите ни. 
Слама – екологичен и практически нескончаем материал. При нашия строителен метод сламата е машинно пресована и е затворена в дървена конструкция. Изключителни изолационни качества. 
Камък – при нашите проекти камъкът може да бъде използван като подова или покривна настилка, облицовки и градински площи. Много подходящ за дизайнерски елементи. 
Стъкло – основно стъклото при проектите ни се използва за дограмите, като предлаганото от нас оптимално решение за постигане нивото на изолация за целият дом е – трислоен стъклопакет с дървена дограма. Като опция можем да Ви предложим стъклени стълби с LED-осветление, стъклени детайли и др.
Метал – за гарантиране стабилността на конструкцията използваме висококачествени метални монтажни елементи (основно от неръждаема стомана). Предлагаме и плувни басейни от неръждаема стомана, които от няколко години са хит на западния пазар.
Материали за довършителни работи – органични мазилки, дървени фасадни елементи, фаянс, мрамор, гранитогрес и др.


Опция за довършване „до ключ” с предварително договорени с клиента материали и дейности. Луксозна къща от глина и слама в Ruggell, Лихтенщайн. Източник: Биодом-Европа АД
Опция за довършване „до ключ” с предварително договорени с клиента материали и дейности – например камина, плувен басейн, компютърна система за управление на къщата, охранителни камери, обзавеждане, озеленяване и т.н.

Партньори на „Биодом-Европа”АД
CASEVERE AG, SWISS

Йаф България ЕООД
И-Диал ООД
Виктори Логистикс ООД
Евро-Бизон АД
Инокс Инженеринг ООД


Реализирани обекти:
Altstaetten, Swiss
Ruggel, Litechtenstein
Fraxern, Austria


Обекти в процес на проектиране и строителство:
Goefis, Austria
с. Марково, Пловдивско

+5
Закони Нормативна база Коментари