Плочките с нови измерения

Едноплоскостният свят на плочките вече е история.
15.09.2012
Антанета Салфидж
939
баня, настилки, плочки, стенни покрития, 3d ефект
Едноплоскостният свят на плочките вече е история
Източник: www.banispa.com

Едноплоскостният свят на плочките вече е история. Само до преди няколко години вдлъбнатините в керамичната облицовка бяха рискова технология, а изпъкналите форми и осезаемите обеми се считаха за истинска революция. През последните години обаче дигиталната ера, която   се установи във  всички сфери на живота и дизайна, трайно навлезе и в света на керамиката като му предаде съвършено нова естетика с пищна декоративност, изпъкнали форми и разнообразие от дебелини и размери. 


Новите технологии
Процесът на производство на  керамичната плочка в същността си не се е променял от хилядолетия. Изходната маса от влажна  червена или бяла глина и днес преминава през основните етапи като пресоване, гланциране и изпичане. За разлика от преди векове обаче, когато процесите са се осъществявали изключително с ръчен труд, тънкостите в занаята са били забулени с тайни, легенди и мистификации, а крайният продукт е бил считан за произведение на изкуството, днес производството е изцяло технологизирано и се осъществява с помощта на машини и прецизено оборудване. И ако за начало на масовата керамична индустрия се сочи времето около средата на XIX век, когато се открива начин за сухо пресоване на влажната глина, то настоящото десетилетие ще се запомни като начало на дигиталната ера в керамичните облицовки. Благодарение на компютрите и прецизния софтуер плочките се превърнаха в многофункционален и изключително приспособим материал, с огромни възможности за пресъздаване на визуализации.Декоративни релефни плочки от Villeroy Boch     Източник: www.banispa.com

Особено мощни и трайни са трансформациите в областта на декора. Иновационните технологии правят така, че керамиката да имитира най-различни материали и материи – от дърво, метал и камък, до стъкло, текстил и различен шагрен. Сложните дигитални програми успешно “покриват” керамичната основа с плътни цветове като принтират с точност до пиксел инсталирани в софтуера картини със сложен рисунък, дълбочина на нюансите и мозаечно редуване на мат и гланц. При това вида и сложността на декора вече по никакъв начин не се отразява на качеството на облицовките. 3D принт технологиите с успех се прилагат както при стенната и подова керамика, така и при декорите на гранитогреса. 


Добрата новина е, че с   утвърждаване на ефектните  3D технологии, цената им става все по-достъпна.   Основната плочка от нова серия на водеща фабрика е в диапазона от 80 до 120лв./кв.м. При повече търсене обаче, подобни продукти могат да се закупят и на двойно-по-ниски цени -  от  40лв./кв.м.

От няколко години популярност придоби популярната WaterJet технология.
Характерното за нея е, че с помощта на лазерно студено рязане се постигат различни неправилни форми от различни материали като керамична плочка, мрамор, гранит, метал и всякаква подова настилка. Методът е изключително прецизен като дори  и при най-фини извивки, без да нарушава линията или материала.

 
Източник: www.banispa.com

Процесът се осъществява като първо се създава компютърна графика, след което тя се пренася в машините и Waterjet е готов за работа. Процесът на рязане е изключително екологичен – безпрахов, безшумен и внимателен към  материала. С него се постигат интересни ефекти на мозайка, паркет, класическа розетка или атрактивни 3D композиции. 


Декори вместо фризове
Високотехнологичните възможности за визуализации при плочките изцяло променят декоративните елементи. Класическите фризове, доскорошен носител на същинския декор, които само до преди години присъстваха във всяка баня, разчертавайки я по вертикала или по хоризонтал, вече са на път съвсем да изчезнат. В новите колекции основната плочка също е носител на декоративен елемент и тя е създадена така, че да влиза в различни композиции още няколко компонента от колекцията, които може да са с форма на тънък правоъгълник квадрат или ъгъл. Предимството на декорите е, че позволява свобода на подреждане, която придиви индивидуалност на пространството.


Когато си избирате декори, не забравяйте, че те са в пъти по-скъпи от основната плочка. Тя се продава на квадратен метър, а детайлът се калкулира на бройка. 

Автор: Антанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари