Настилки с грижа за домашния любимец

Често пъти собствениците на кучета или котки срещат трудности в избора на подходяща подова настилка. Тя трябва да отговаря на някои специфични изисквания, с които ще ви запознаем в тази статия.
14.12.2017
Румяна Бонева
2955
интериор, паркет, настилка, домашни любимци, корк и линолеум
Настилката от масивна дървесина е податлива на механични увреждания.
Източник: www.homedit.com

За много хора домашните любимци са неизменна част от семейството. Грижите за тях са не по-малко важни, от тези за нас самите. И така трябва, те са наши приятели, веселят ни, радват ни всеки ден, затова е нужно да им отдадем нужното внимание за да живеят в комфортна среда.
Често пъти собствениците на кучета или котки срещат трудности в избора на подходяща подова настилка. Тя трябва да отговаря на някои специфични изисквания – да издържа на постоянното препускане на лапичките, на закачането и остренето на нокти, на опитите за изопаване на дупки, на надраскване или тестване вкуса на настилката.


Кои настилики не са подходящи?
Мокетите и килимите не са за предпочитане, защото лесно могат да се повредят при остренето на нокти. При четириногите с по-дълъг косъм нещата са даже по-сложни, тъй като се създават условия за статично електричество и отстраняването на наслоената козина е изключително трудна задача, даже и да използвате прахосмукачка. От друга страна, специфичната техника на тъкане предразполага задържане на прах и мръсотия и заплитане на космите. Ето и някои удачни решения за настилки, които са изключително издържливи на набезите на кучета или котки и освен това осигуряват нужния комфорт и приятна температура за лапичките им.


Настилките от винил са добра алтернатива.    Източник: www.homedit.com

Керамични плочки и гранитогрес
Настилката от плочки или гранитогрес е изключително здрава, красива, износоустойчива и лесна за почистване. Наличието на подълнително изпечена глазирана повърхност играе защитна роля срещу надраскване от ноктите на домашните любимци. За почистването не са необходими скъпи препарати – попивателна кърпа и универсален препарат за чистене на подове са предостатъчни. От плочките не се създава статично електричество и нападалите косми могат да се отстранят с помощта на прахосмукачка или обикновена метла. Рязлятите течности също не представляват никакъв проблем. Глазираното покритие осигурява максимална водоустойчивост на плочките или гранитогреса. Единственият недостатък е сравнително студената повърхност, което лесно може да се компенсира с инсталирането на подово отопление под плочките. 


Корк
Корковата настилка е естествен антимикробен материал. Характерната му структура от милиони въздушни клетки го прави мек, приятен на допир и най-вече безшумен. Вече няма да чувате звуците от нокти когато домашният любимец се вдижи по настилката, тъй като аерираната структура свежда до минимум шума и вибрациите. Такъв тип настилка ще предпази дома при разнасянето на алергени или при наличие на черитикраки приятели. На тях със сигурност ще им се понрави приятната естествена топлина и еластичната повърхност на корка. При направата на корковите платна се използва специална технология, което ги прави далеч по-устойчиви на надраскване, влага и други механични повреди от обикновения паркет например.


Изберете ламинат с грапава повърхност против хлъзгане.    Източник: www.homedit.com

Ламинат
Ламинираният паркет е хипоалергичен, антистатичен, ударо- и износоустойчив материал. Освен, че се предлага в разнообразни структури и десени, той е и водоустойчив и не задържа мазни наслоявания. Тези му качества и визуалната прилика с естественото дърво го правят подходящ за домове, в които има домашни любимци. С оглед да се ограничи вероятността от подхлъзване, е препоръчително да изберете вариант с по-грапава повърхност. За предпочитене е да се спрете на декор с висок клас износоустойчивост и защита против хлъзгане R10.


Дървен паркет
Непреходната красота на дървото превръща дървения паркет в универсален вариант за подова настилка за всеки интериор. Разновидностите от масивна дървесина обаче имат доста висока цена и изискват прецизна поддръжка за да запазят качествата си за по-дълго време. Ето защо ако имате дървен паркет и домашен любимец ще трябва да полагате доста усилия за да заличите следите от нокти. Ежедневното им триене по повърхността ще повреди покритието на паркета и ще се наложи да полагате допълнителни усилия за неговото възстановяване. Разливането на вода и други течности също е не по-малък проблем. Добре знаем, че влагата е сигурен враг на дървото. 


Линолеум
Това е един от най-лесните варианти за монтаж и поддръжка на подова настилка. Линолиумът се продава на големи платна и еднородната му структура улеснява максимално почистването. Предлага се във всякакви цветове, фигури и текстури. Отличава се с мека и удобна за стъпване повърхност и притежава висока устойчивост на удари, надраскване, влага и течности. Не се нуждае от допълнително третиране с препарати и се почиства лесно както с прахосчукачка, така и с обикновена метла. Покритието от винил възпрепятства проникването на нечистотии, мазни петна и задържането на неприятни миризми.  


Независимо от вида на избраната подова настилка, винаги е необходимо да полагате известни грижи за пухкавите си приятели. Ето и някои съвети за това:


  • Периодично подрязвайте ноктите на четириногите – това се улесни свободното им придвижване и ще намали риска от надрасквания.
  • Не забравяйте да поставите изтривалка на входа – дори и краткотрайното стъпване на изтривалката ще отнеме излишната вода и груби замърсявания от лапите на любимците.
  • Ежедневно почистване – разбира се това е свързано с известни усилия, но ако искате дома Ви да е чист, без наслоявания от косми и замърсявания от лапи се препоръчва по-често използване на прахосмукачката.
  • Използвайте подходящи препарати за козината на четирикраките – когато къпете домашните си любимци винаги използвайте козметични препарати, предназначени за животни. Наличието на силни химикали в шампоаните може да предизвика по-често опадане на кучшката ли котешката козина.

     
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари