Мебелите в банята – на ръка разстояние

Нужни ли са й мебели на банята? Вероятно за много хора този въпрос звучи странно и някак демоде.
15.09.2012
Антоанета Салфидж
530
интериор, баня, мебели за баня, интериор баня, диазйн
Най-популярни в момента на пазара са шкафовете с модерен дизайн.
Източник: ROCA

Нужни ли са й мебели на банята? Вероятно за много хора този въпрос звучи странно и някак демоде.
Факт е обаче, че само допреди няколко века “банята” е присъствала само в най-богатските европейски домове и дори в най-разточително обзаведените дворци тя се е помещавала в ..спалнята, съвсем до леглото на господарите. Обзавеждането й се е състояло от един шкаф, на който се поставяли купа, кана, сапун, кърпа и ...толкоз. Принадлежностите в “мократа зона” били свързани предимно със сутрешното тоалиране и когато тя или той пожелаели да се изкъпят, което между впрочем се случвало доста рядко, в спалнята се внасяла вана. И все пак модерната баня все още притежава няколко основни характеристики, които я правят изключително близка на прастарата й сродница от минали епохи. И една от тях е функционалността. И преди и сега водещият подход при обзавеждането на това утилитарно помещение е принципа – всичко да е на ръка разстояние. Не пищността, не декоративността, дори не и лукса, а практичността на елементите, удобството им при употреба, лесния достъп до всяка дреболия са от основно значение и днес, когато си избираме шкафове или плотове за банята. 


За банята с ретро дух
Един шкаф с изиксани класически форми, изработен от естествена дървесина е достатъчен, за да внесе аромат на отминали епохи в банята, дори в нея да са внедрени най-последните технологии. Ретро мебелите изглеждат масивно и тежко и внасят чувство за сигурност и лукс в помещението. Възможно е плотът да е изработен от естествен мрамор или камък, а корпусът е украсен с декоративни елементи от порцелан. Обикновено за изработката на този вид шкафове за баня се използва естествена благородна дървесина: махагон, дъб или орех. При обработката за влагустойчивост се запазва натуралния цвят на дървото. Напоследък духът на миналото се завръща с осъвременени и много впечатляващи предложения. Масово се лансират много по-олекотени и модерни интерпретации на класическите шкафове за баня и конзолните маси. Много от дизайнериските ре-версии са с лъскави лакови покрития, боядисвани в ярък цвят и с пищен обков. Този характерен стил е изключително подходящ за желаещите да създадат класически интериор в банята, без той да натежава и да стои претенциозно.


Модерната композиция
Най-популярни в момента на пазара са шкафовете с модерен дизайн. Характерни са с  изчистената си права линия, малко декоративни елементи и богата цветова гама. Този стил при обзавеждането на баня се котира най-вече заради сепцификата на съвременното банско помещение – в повечето случаи то е малко, без прозорци и в него трябва да се поместят множество елементи. В тези архитектурни дадености мебелите със строги и изчистени линии се вписват елегантно и неангажиращо. Повечето производители предлагат серии от по няколко модула, които са сходни по дизайн и са взаимно допълващи се и дават шанс за избор на комбинация спроред спецификата на пространството. Навлизат нови системи за лесно отваряне и затваряне на мебелите в комплект с аксесоари за организиране на пространството в  чекмеджетата, шкафчетата, върху полиците. Марката Roca  патентова специална система SoftClose за отваряне и затваряне с push механизми и  контейнери, която прави мебели лесни и удобни за употреба, дори и когато ръцете ви са заети. 


При шкафовете със съвременен дизайн често пъти акцентът пада върху плота под умивалника. Шик е да е изработен от синтетичен камък,  материал, с който се постигат изключително атрактивни форми, цветове и имитации на естествени материали. Много популярни са и шкафовете с плот от оцветено или безцветно стъкло, плексиглас, масивно дърво или фурнирована плоскост. Предлагат се и плотове с различни дебелелини - от  1 см до 10 см. При втория случай, когато се използват по-дебели плотове за баня, пространството в банята може да бъде решено само по хоризонтала с няколко лавици с дебелина 8-12 см. Този начин на оформление, е изключително ефектен и впечатляващ, но трябва да се изпълни правилно конзолния монтаж. 


За малко място
И в най-малката баня има нужда от мебели и най-добре е те да са с минималистичен дизайн и да са окачени на стената. Така ще се използва височината на помещението, а подът ще остане свободен, което пък от своя страна ща позволи лесно почистване. Специалистите препоръчват в малката баня да се поставят мебели от PVC с водоустойчиво покритие. Те са влагоустойчиви и ако не са поставени на директно обливане със силна струя вода, може да ви служат добре дълги години. Мебелите от PVC  се предлагат с най-разнообразен дизайн – както в най-различни цветове, така и с перфектни имитации на скъпа дървесина. Има такива, чиято конструкция умело съчетава максимална  функционалност във възможно най-малки размери. Въпреки че тези серии обикновено не предоставят максимален комфорт и свобода на действието, тяхна основна характерна черта е изключително семплия и ефектен дизайн. Те са много удобни за жилища с втора и трета баня ил за самостоятелна тоалетна.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари