Пожарите в комина – как да ги предотвратим?

Не горете картотени кутии, амбалажна хартия, боклуци или коледни елхи във вашата камина, съветват специалистите.
15.09.2017
Константин Димов
7689
къща, покрив, комин, пожар в комин, пожар
Пламъци, гъст пушек също могат да се видят, че изскачат от вашия комин.
Източник: www.countrysidefire.com

Сгушили сте се пред домашния огън или пък си почивате, наслаждавайки се на топлината на печка на дърва и така участвате в ритуал на уют, предаван от векове. В този случай последното нещо, което би ви хрумнало наум е състоянието на вашия комин. Но трябва да направите редица предпазни мерки за вашия зимен огън, за да не бъдете неприятно изненадани от някоя беля, свързана с комина. Защото мръсните комини могат да причинят пожари и така да повредят структурата на комина, да навредят и на жилището, и дори да контузят или да причинят загуба на човешки живот.

Пожарите в комина могат експлозивно и шумно да се разразят. Шумът им наподобява на товарен влак или на нисколетящ самолет. Пламъци, гъст пушек също могат да се видят, че изскачат от вашия комин. Но това се отнася само до тези пожари в комина, за които вие ще разберете, пише специализираното списание doityourself.comНо има и бавногорящи пожари, които не получават достатъчно въздух и не са толкова драматични и осезаеми. Но температурите до които те достигат са много високи и могат да причинят също толкова щети на комина и на близките запалими части от къщата, както и по-зрелищния им вариант. Погрижите ли се достатъчно за вашия комин, то сигурно е, че ще предотвратите опасността от появата на огън в него.


Има и тлеещи пожари, които не получават достатъчно въздух и не са толкова драматични     www.static1.squarespace.com

Какво причинява пожарите?
Камини и печки на дърва са проектирани в тях да има огън, захранван от дървесина, докато те снабдяват дома с топлина. Комините, които са свързани с тях имат задачата да отвеждат отпадните продукти на изгарянето, когато дървото гори. Когато всички тези субстанции излизат от печката ни на дърва и се издигнат нагоре в относително по-хладния комин се получава процес на кондензация, т.е парите стават течни.

Получава се един налеп, който се задържа за вътрешните стени на комина и се нарича креозот. Той е черен или кафяв на вид, и може да наподобява корички, снежинки, катран, а също да бъде лепкав, или да е искрящ и втвърден. Често почти всички форми се срещат в един комин. Каквато и форма да заеме креозотът е силно запалим. Ако той се насъбере в достатъчно количества и се запали вътре в комина, то това ще доведе неминуемо до пожар. Въпреки, че всяко едно количество креозот може да гори, по-опасно става, когато той вече се наслои в достатъчни количества и тогава се поддържа дълъг и разрушителен огън в комина.

Определени състояния подпомагат образуването на креозот. Намалено снабдяване с въздух, недобре изсушена дървесина и по-хладни от обичайните температури в комина са трите фактора, които могат да ускорят напластяването на креозота по димоотводните стени.

Подаването на въздух от камините може да бъде намалено от затворени стъклени врати или от невъзможност да се отвори достатъчно широко т.нар. решетка, за да се премества нагорещения пушек нагоре по комина възможно най-бързо. Т.е колкото по-дълго престои пушекът в самия комин, толкова по-вероятно е креозотът да се образува. Що се отнася до печката за дърва, нейното въздухоподаване може да ограничено от тази решетка.

Понеже твърде много енергия се изразходва първоначално да се изпари водата, която се съдържа в дървесината, горенето на неизсушено дърво поддържа възникващия пушек по-хладен. По-хладния въздух очевидно не се покачва толкова бързо, както горещия въздух и затова се застоява повече време в комина. Обърнете внимание, че кондензацията на тези неизгорели отпадни продукти на запалването става по-бързо в един външен комин, отколкото в комин, който преминава през центъра на къщата.


Използвайте само суха дървесина за камината.    Източник: www.dre ssingmynest.files.wordpress.com

Последиците
Ако се случат в един зидан комин, пожарите могат да разтопят хоросана, да пропукат плочките или да повредят цялостно комина. Доста често при пропукания комин, с разтопения хоросан се образува пътечка по който пламъците да достигнат запалимата дървена рамка на къщата. Един единствен пожар в комина може и да не повреди къщата, но втория може да я запали или съсипе. При втория тип комини – най-често фабрично производство и метални принципно е възможно пожарът да нанесе щети предимно по крепежните елементи. Ако те се повредени, повече не трябва да се използват и трябва да сменени с нови.

Как да се предпазим от пожари в комина?
Вариантите са два.
-  Използвайте изсушена дървесина. Сухотата тук е по-важна, отколкото да търсите твърда или мека дървесина.
-  Създавайте по-малки и по-горещи огньове, които изгарят по-цялостно и произвеждат по-малко пушек. Никога не горете картотени кутии, амбалажна хартия, боклуци или коледни елхи във вашата камина.


Канете специалисти да инспектират и почистват редовно комина. Чистите комини не се запалват!

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари