Секциите в дневната – модулни решения

Трудно можем да си представим дневната без секция. Тя е една от задължителните мебели в това помещение.
22.12.2018
Екатерина Бонева
2420
интериор, мебели, холни секции, модули за дневна

Хармоничният баланс между дизайн и функционалност е специфичен момент при обзавеждане на жилището. Всяка една мебел трябва да предлага достатъчно място за съхранение и същевременно да изглежда пропорционална, интересна и синхронизирана с останалата част от интериора. Едно от помещенията, в които домашните прекарват по-голямата част от времето си определено е дневната. Това предполага организиране на пространството по комфортен и практичен начин и планиране на зони за съхранение на нужните вещи. 

Без какво не може дневната?
Всекидневната често пъти е най-голямата стая в дома и най-използваната, поради което е важно в нея да се осигури разнообразен тип оборудване за съхранение. Обзавеждането трябва да предлага комбинация от отворени и затворени отделения, рафтове, чекмеджета и всякакви други системи за  създаване на елегантна и функционална конфигурация. Трудно можем да си представим дневната без секция. Тя е една от задължителните мебели в това помещение. В съвременните домове обаче, все по-често се използват модулните решения за секции. И това никак не е случайно – те са отлично дизайнерско решение и идеален инструмент за максимизиране на комфорта и функционалността в домашната атмосфера. 

Вградена модулна система за съхранение.    Източник: www.peredelka.tv

С какво се различават от традиционната секция?
Модулните системи представляват самостоятелни елементи, които могат да бъдат композирани по най-различни спрямо предпочитанията ни варианти. Отделните компоненти – шкафове, етажерки, рафтове, контейнери, кутии се проектират и произвеждат в семпъл и изчистен дизайн, подчинен на удобството и практичността. С тяхна помощ може да създадем нестандартни структури, да оформим оригинален декоративен акцент или да зонираме отделни кътове в дневната. Чистотата на линиите и формите осигурява хармонична кореспонденция между отделните модули и придава усещане за повече простор в помещението. Изключително подходящи са за хора, които обичат разнообразието, поради факта че лесно могат да бъдат реорганизирани в различни композиции, към които винаги може да се поръча и добави нов елемент. Модулните решения гарантират свобода при изпълнение на оригинални и нетрадиционни идеи и разнообразие от форми, структури и материали. 


Ъглова конфигурация от комбиниран тип модули.    Източник: www.baixmoduls.eu

Извън стереотипа на конвенционалния декор
Системите за поместване на аудио и телевизионна техника и пространствата за съхранение на вещи отдавна вече не преследват скучния декор на масивните секции, които заемаха цяла една стена от хола, и то от пода до тавана. Модулите могат да се монтират на различна височина и отстояние едни от други, освобождавайки допълнително хоризонтално или вертикално пространство. Произвеждат се от ПДЧ, МДФ, метал и масивна дървесина и се вписват еднакво добре както в традиционния, така и в модерния интериор. Механизмите за отваряне също варират – с панти и опция за едно- или двупосочно отваряне на вратичките, плъзгащи механизми и такива с „push“ бутони. При голяма част от моделите са предвидени елегантни витрини и вградено осветление, които още повече обогатяват стилното им съвременно излъчване. Изработват се в разнообразна палитра от неутрални и дървесни нюанси – матирани и гланцирани повърхности в бяло, драматично черно, загадъчно сиво, светло и тъмно дърво и семпла декорация от стъклени и метални елементи. Вариантите за комбиниране са на практика неограничени.


Стилна комбинация от отворени и затворени модули на цяла стена.    Източник: www.scavolinistoreaprilia.cecchiniarreda.it

Разполагане на елементите на една стена
Инсталирането на модулните системи за съхранение на една определена стена от всекидневната е най-често практикуван метод. В този случай системата може да се проектира като вградена или пък комбинирана. При първия вариант готовата структура изглежда сякаш се слива със стената, внасяйки модерен и минималистичен облик на помещението. Дневната изглежда винаги подредена и много по-просторна, а същевременно всичко е на мястото си. Построяването на комбинирана система от модули изисква известна доза креативност и умения. Отделните елементи се подбират така, че да се оформи стилна симбиоза от цветове, материали и разновидности. Резултатът от този проект може да се окаже наистина впечатляващ. 

Конфигурации за ъгли
Съвременната дневна е помещение, което образно е разделено на кътове и е нужно да проявим въображение, за да ги обозначим по елегантен и практичен начин. Не само във всекидневната, но и във всяко помещение от дома, ъглите често остават неизползвани. Тези зони всъщност предоставят широк спектър за оползотворяване на пространството, при положение, че към тях се подходи с необходимото внимание. Композирането на ъглова система от модули ще ни помогне да придадем индивидуалност на всеки отделен кът. Модулните компоненти за ъгли са предназначени за пестене на пространство и позволяват поместване на допълнителни елементи в интериора на дневната. Те са изключително адаптивни към условията на съвременното жилище и отличен способ за визуално скициране на пространството. Ъгловите модули с различна дълбочина и височина ще оформят зона за домашната библиотека или стилно кътче за разполагане на елегантна декорация.


Червеният ъгъл на дневната.    Източник: www.idfdesign.com

Подвижни модулни решения
В действителност, оптималното използване на пространството не винаги изисква фиксиране на модулите на едно определено място. За целта просто може да ги предвидим в мобилен вариант – на колелца. По този начин ще си осигурим място за съхранение точно там, където ни е необходимо. Подвижните стени и стелажи, снабдени с достатъчен брой кухини, рафтове и кутии биха могли да служат като разделителна стена между две помещения, а тези с ниска височина биха могли стилно да обграждат пространството около дивана. Дори холната масичка може да се планира в подобен вариант –  възможността за лесно преместване на елементите от декора от едно място на друго създава усещане за независимост от структурите и пропорциите. 

Композиции в стъпала
С помощта на определен набор от отворени и затворени кубове бихме могли да си направим стилна стъпаловидна етажерка, в която ще се съберат много повече предмети, отколкото предполагаме. За целта просто трябва да изберем подходяща комбинация от еднородни по размери и материал кутии и да ги композираме в нужната ширина и височина, съобразно големината на избраното място. При това отделните елементи могат да се разположат линейно или шахматно, с цел постигане на стилен дизайнерски ефект. Стъпаловидните композиции се предлагат и в готови варианти, но в този случай се оказваме зависими от размерите и височината на готовата конструкция. Раздвижената система изглежда нестандартно и атрактивно и предлага разнообразие от варианти за излагане на ефектни, декоративни елементи и съхранение на вещи. 

Важни фактори при избора на модулна система
Независимо от факта, че модулните системи са достатъчно мобилни и лесно се вписват в различни зони от помещенията, при закупуването е редно да се обърне внимание на следните фактори:
-   Височината да е съобразена, така че да се достига безпроблемно и най-горния модул, без помощта на спомагателни средства. 
-    Широчината трябва да е достатъчна, за да побере предвидените вещи, но не и прекалено голяма. В противен случай завършената конфигурация или ще заема цялото свободно място, или няма да се вмести в определеното за нея пространство.  
-    Комплектът от модули трябва да бъде се подбере според конкретните цели на системата за съхранение. Броят на откритите и закрити отделения и рафтове трябва да е съобразен с предметите за съхранение и декорация. 
-   Удачно е да се предвиди свободно пространство за инсталиране на допълнителен модул, в случай на необходимост.

Модулните системи за дневна предоставят възможност за създаване на ексцентрични геометрични структури и раздвижени конфигурации, придавайки луксозен привкус на интериора. Употребата им значително ще опрости ежедневието и ще внесе ред и комфорт в жилището. 

+5
Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари