Креслото в интериора

Освен удобна и функционална мебел, креслото би могло да се превърне в декоративен елемент, ако се подберат правилно моделът, тапицерията и аксесоарите му.
30.05.2020
Екатерина Бонева
2347
мебели, мека мебел, тапицерия, кресло
Създайте хармония и комфорт във всекидневната с кресла Lazy – Flexteam.
Източник: www.verdeinteriori.com

Всеки си има любимо място у дома. За едни това е диванът в хола, за други – леглото в спалнята, а някои не биха си и представили живота без удобното кресло. Основната функция на тази мека мебел е да осигури спокойствие и релакс за тялото в края на работния ден. Все повече дизайнери обаче гледат на креслото като на онази щипка очарование в интериора, която привлича погледа на всеки. Освен удобна и функционална мебел, креслото би могло да се превърне в декоративен елемент, ако се подберат правилно моделът, тапицерията и аксесоарите му.


Модел Oyster – I 4 Mariani,  design: Mauro Lipparini. 
Източник: www.verdeinteriori.com


Ако старото Ви кресло вече се е продънило, тапицерията му се е протрила или пък често пъти се използва от домашния любимец, може би е време да го подмените с ново. Креативният подход в света на мебелния дизайн предоставя огромно разнообразие от класически, модерни и стилни модели, които с лекота ще се превърнат в естетически завършек на Вашия интериор. Възможно е обаче да се изгубите в морето от възможности, забравяйки за някои от основните фактори при избора на такава мебел, а именно – дизайн, предназначение, функционалност и комфорт. Нека разгледаме отправните точки при избора на новото кресло.


Изберете модел, който стилово подхожда на интериора. Кресло Celine – Alivar,  design: Giuseppe Bavuso.
Източник: www.verdeinteriori.com


Дизайн и големина  
Несъмнено дизайнът е една от водещите предпоставки при избора на кресло. По правило, трябва да бъде съобразен със стила на интериора и останалата част от мебелировката. Някои залагат на модерен дизайн и екстравагантни решения, докато други се стремят по-скоро към традиционна визия. Не се отчайвайте, ако харесате кресло в различен стил – ако то е напълно различно по цвят, текстура и дизайн, може да го превърнете в красив акцент, разполагайки го в близост до другите мебели.


Обособена зона от три кресла, Модел Apelle – Midj - Design Beatriz Sempere
Източник: www.verdeinteriori.com

Друга възможност е да подберете две, три кресла, които да обособите в отделна зона и така тя самата ще представлява фокусна точка в интериора на дома. Важно е да се отбележи, че подобна опция е подходяща за по-просторни пространства. В страни от този модел, помислете за дизайн, който ще допълва хармонията на всекидневната. Например, ако моделът има крака е добре дървесината да се повтаря и в останалите мебели – масичката за кафе, библиотеката.

Съществува огромен избор от размери за Вашето кресло. По-малките модели често са опростени и леки, не заемат голямо пространство и нямат допълнителни функции. Големината на креслото не зависи единствено от Вашите предпочитания, а трябва да бъде съобразена и с пространството в жилището. Ще бъде ли то част от останалата мебелировка или ще стои в ъгъла на стаята? Едно кресло с подлакътници несъмнено е комфортно, но в същото време се нуждае от допълнително пространство. 

 
1.Кресло Tosca – Prianera, design: Carlo Bimbi.                                                     2. Кресло Mivida – Prianer, design: Angelo Tomaiuolo.
Източник: www.verdeinteriori.com

Функционалност и комфорт
Тук трябва да се ръководите от предназначението на меката мебел, както и степента на комфорт, която искате да получавате от нейното използването. Креслото с висока облегалка е подходящо решение, ако желаете да поддържате изправен стоеж в него или просто желаете да Ви обгръща изцяло. Това е идеалният вариант, ако обичате да четете или да работите от комфортния стол. С по-висока облегалка няма дори и минимален риск да се свличате в креслото или пък да получите болки в гърба. Моделите с подлакътници и релакс функции определено ще Ви накарат да се чувствате като крале в удобната им прегръдка. Освен стилна и съвременна визия, тези мебели осигуряват неповторим комфорт и отпускане на цялото тяло. А за още по-голям комфорт може да си закупите табуретка за крака – често пъти предлагана като комплект с някои модели кресла.


Модел Blob - i4 Mariani – design: Umberto Asnago      Източник: www.verdeinteriori.com

Помислете за тапицерията
Креслата с тапицерия от естествена кожа са практични и лесни за поддръжка – винаги ги бършете с влажна кърпа. Еластичността на тапицерията от качествена кожа не позволява така нареченото провисване на материала. Ще ги използвате дълго време, а и с годините придобиват все по-голямо очарование. Това обаче, не важи особено за изкуствената тапицерия, която след няколко години започва да се напуква и рони. Ако искате да се чувствате удобно във Вашето кресло през всички сезони, изкуствената тапицерия не е за препоръчване – при топло време има вероятност да Ви запари, а при по-студено трябва да получи топлината от тялото Ви, преди да се почувствате комфортно. Когато говорим за разнообразие от тесктури и материи, едва ли има по-голям избор от тапицериите от текстил. Елегантните и модерни кресла с правилно подбрана тапицерия могат да променят представата Ви за комфортна и стилна мека мебел. Модерните материи са съчетани с водонепромокаеми нишки, което на практика не позволява на разлятата течност да премине в меките части на креслото. Всяка материя има своите предимства и недостатъци, с които е удачно да се запознаете, преди да пристъпите към закупуване.


Модел Zoe – Verzelloni, design: Lievore Altherr Molina
Източник: www.verdeinteriori.com

Мобилност
Помислете, какво Ви е нужно в случая, мобилност или устойчивост? Ако е първото, то по-добре изберете кресла, изработени от леки материали. Така ще може лесно да ги премествате от едно място на друго, в случай на нужда – да ги носите от стая в стая, да се храните на верандата или да ги ползвате само, когато имате гости. Ако обаче, държите на здравина и солидно излъчване, си струва да заложите на тежък стол с дървени, масивни крака или с въртяща се надеждна метална конструкция, чийто подвижен механизъм никога няма да Ви подведе.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари