Фреската в съвременния интериор

Цветните фрески са предпочитана декорация от творческите натури и хората на изкуството. Те са красиви и автентични и не могат да се заменят с модерните фототапети, тъй като са изработени ръчно и пресъздават възприятието на художника за света.
30.09.2019
Екатерина Бонева
2279
интериор, интериорен дизайн, фреска, фреска на стена
Модерни фрески
Източник: Икор, www.ikor-bg.com Снимка: www.infoaffreschi.com

Стените са ключов елемент на съвременното строителство и надхвърлят многократно подовата площ. Те служат не само за разграничаване на отделните помещения в обитаемото пространство, но и като фон за творческа изява на дизайнера. И ако в повечето случаи решаваме да покрием това празно платно с едноцветен слой боя, оригинален тапет или с декоративна мазилка, които да внесат колорит и разнообразие от текстури в интериора, то днес има далеч по-впечатляващи начини да подчертаем стенната повърхност.


Модерни фрески, флорални      Източник:  Икор,  www.ikor-bg.com      Снимка:  www.infoaffreschi.com

Фреските за стена
Цветните фрески са предпочитана декорация от творчеките натури и хората на изкуството. Те са красиви и автентични и не могат да се заменят с модерните фототапети, тъй като са изработени ръчно и пресъздават възприятието на художника за света. Фреските могат да бъдат различни по големина и сюжет. Можете да ги срещнете като семпла рисунка, комбинация от мотиви или пък като огромна картина на цялата стена. Въпреки, че начините за изработка на някогашните фрески изискват нужните умения и бързина, ако сте добри в изобразителното изкуство и притежавате необходимата сръчност, може да си направите сами подобна ефектна декорация. Но, ако търсите прецизност във всеки детайл, най-добре е за целта да наемете специалист, който да изпипа до съвършенство всички оттенъци.


Модерни фрески, 3D     Източник:  Икор,  www.ikor-bg.com     Снимка:  www.infoaffreschi.com

Фреските – изкуство с многовековна история
От векове насам рисуването по стените е оригинален начин за придаване на индивидуалност на интериора и обогатяването му с тематичен сюжет и колорит. Фреската, или наричана още фреско представлява своеобразен метод за рисуване върху неизсъхнала мазилка, който се използвал през Античността, Седновековието, Ренесанса и до днес. Трудността на процеса се състои в това, че боите се полагат върху влажна основа и рисуването се извършва преди мазилката да изсъхне. Техниката фреско е дълготрайна, поради това че в процеса на карбонизиране на съдържащата се вар, живописният слой и основата влизат в органично единство. По този начин фреските стават на практика вечни.


Модерни фрески, индустриални     Източник:  Икор,  www.ikor-bg.com     Снимка:  www.infoaffreschi.com

Декоративните фрески в модерното съвремие
Днешните технологии предлагат голям избор от фрески, изработени по различни начини. Освен ръчно, картините се създават с цифрови принтери или друго специално оборудване. Основите, връху които се полагат изображенията също са разнообразни. Естествено, изборът на материал и техника на изпълнение засяга цената на фреската, така че е възможно да декорирате дома си със скъпа или с по-достъпна изработка.


Модерни фрески     Източник:  Икор,  www.ikor-bg.com     Снимка:  www.infoaffreschi.com

Готовите фрески изглеждат абсолютно автентично и се отличават с висока устойчивост и дълготрайност. Благодарение на иновациите в направата им, те изглеждат досущ като рисуваните варианти и освен това са дишащи. Допълнителен завършек на декоративните фрески придава рамкирането или обкрайчването с полиуретанови профили.
 


Модерни фрески, пейзажи     Източник:  Икор,  www.ikor-bg.com

Стилове на изработка
Понастоящем фреските се изработват в класически, модерен и интдустриален стил. Моделите в първата колекция включват репродукции на фрески от известни художници. Те са ексцентричен начин за придаване на аристократична визия на домове, офиси, хотели или административни сгради.


Класически фрески, репродукции   Източник: Икор,  www.ikor-bg.com  

Серията фрески от модерния стил пресъздава актуалните течения в съвременния дизайн – природни и геометрични мотиви, абстрактни и футуристични декори, старинни и етно ефекти и много други. Почитателите на индустриалния стил могат да избират между фрески с релефни мазилки и такива с визия на бетон, камък, метал и ръжда, придаващи недовършен и суров вид на интериора. Последен хит в изработката на съвременните фрески са продуктите с триизмерни ефекти на модернистична и ърбан тематика.

Модерни фрески, стрийт арт     Източник: Икор,  www.ikor-bg.com

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари