Иновации в пластмасовите системи на Schüco

Нова технология за боядисване на PVC-системи.
11.04.2012
Алукьонигщал ЕООД
358
дограма, schüco, schüco thermoplus, schüco automotivefin, schüco thermoslide
Schüco на изложението Fensterbau Frontale 2012 в Нюрмберг.
Източник: АлуКьонигЩал ЕООД

Гвоздеят в програмата на тазгодишното участие на Schüco на специализираното изложение за пластмасови прозорци и врати в Нюрнберг, Германия - Fensterbau Frontale 2012, което се проведе от 21 до 24.03.2012 беше представянето и въвеждането на пазара на една изцяло нова като вид технология за боядисване на пластмасови профили под името „Schüco AutomotiveFinish”.

В основата на този нов метод за боядисване, както подсказва самото му наименование, стои тясното сътрудничество на Schüco с водещ доставчик за боядисване на пластмасови фасонни части с автобои. Пазарните проучвания на Schüco показват, че сред всички досегашни системи има достатъчно свободно място за още една и то такава, която се отличава с характеристики като:
-    превъзходен блясък
-    металически дизайн
-    изключителна резистентност на околната среда и устойчива стабилност на цвета
-    изключителна устойчивост на изтъркване
-    максимална трайност на цвета и издържливост на климатични влияния.

Също така в сравнение с използването на алуминиеви капачки тя се отличава със значително по-добро съотношение цена-качество.
Цветовият диапазон на предлаганите цветове включва доминиращите в момента на пазара сиви тонове (DB 703, RAL 9007, RAL 9006),а също и металически тонове в цветовете червено (RAL 450 М), синьо (RAL 630 М), кафяво (RAL 350М), зелено (RAL 750 М), златно (RAL 140 М).

При този набор от цветове Schüco e в състояние да отговори на 90% от търсенето на металически тонове. Металическите цветове вече са намерили още една област на разпространение и това се дължи както на доминиращата им позиция на автомобилния пазар, така и благодарение на използваната технология за прахово боядисване на алуминий. Досега бе невъзможно да се постигнат истински металически цветове върху пластмасови профили. Сега вече успешно може да се направи това със Schüco AutomotiveFinish.

Schüco ThermoSlide
На изложението бе представена и новата врата с повдигане и плъзгане Schüco ThermoSlide, с която Schüco заявява желаението си да запази силната си позиция при определяне на тенденциите в този продуктов сегмент.

Все по-високите енергийни изисквания и все по-голямото разпространение на тройните стъклопакети са довели до необходимостта да се доразвие досегашната конструкция за врати с повдигане и плъзгане.
Базирана върху системните размери на 82мм-овата система бе избрана конструкция, която се отличава със следните характеристики:
-    непрекъсната 219 мм блоккаса, в която могат да влязат крилата на вратата с повдигане и плъзгане
-    изцяло съобразен за инвалиди праг с тройно термично обособяване
-    5-камерен профил на крилото
-    редуцирани видими ширини

Максималната дебелина на стъклото достига 52 мм. Това позволява поставянето на всички тройни стъклопакети, включително функционални стъкла. Могат да бъдат поставени стъкла с тегло до 400 кг. Протичащите в момента опити потвърждават  предположението, че могат да бъдат постигнати отлични стойности при уплътвняването срещу кос дъжд и въздух.

Чрез оптимизиране на всички конструктивни части (каси, прагове, крила, редукция на термомостове) става възможно стойностите на Uf да се намалят от досегашните 1,8 W/m2K с почти 40% до Uf = 1,1 W/m2K, което е абсолютен рекорд в бранша.

Заедно със съответните стъкла (Ug ≤ 0,6 W/m2K) и обичайните строителни размери за врати с повдигне и плъзгане се достигат стойности на Uw ≤ 0,8 W/m2K. Така за първи път е възможно да се изградят стандартни врати с повдигане и плъзгане в нискоенергийната област, която досега беше запазена само за най-добрите прозорци.

Schüco ThermoPlus
С представянето на Schüco ThermoPlus системният доставчик показва по-нататъшното развитие на енергооптимизираните профилни конструкции без стомана.

Още преди 10 години с Thermo 8 на базата на профилна система Schüco SI 82+ Schüco сложи началото на дискусията за бъдещите поколения профили. Целта беше да се разработят енергооптимизирани системни конструкции с алтернативни армировки вместо стомана.

За основа на новата система Schüco ThermoPlus е използвана доказалата се съставна технология алуминий-пластмаса, при която по патентован метод алуминиевите ленти се екструдират и паралелно с това се набиват в пластмасовите профили. 10-годишният опит в тази област показа на Schüco пътят към по-нататъшни оптимизации.
Плюсът при Schüco ThermoPlus означава:
-    по-добра топлоизолация
-    по-добра статика
-    по-малък разход на материал и ресурси.

По този начин могат да бъдат достигнати стойности на Uf до 0,76 W/m2K, които са с 20% повече от досегашната стойност и размери на крилото при двуплоскостно отваряне до 1200 мм / 2600 мм.
Чрез оптимизация на ресурсите и геометрията Schüco постига целта си, профили без стомана да могат да бъдат предлагани в бъдеще в ценови диапазон, съответстващ на традиционните системи със същата строителна дълбочина. Тъй като при новия профил отпада обработката на стомана, Schüco предвижда значителен обрат на тенденциите през следващите години в полза на прозорци без стомана със Schüco ThermoPlus.

Schüco VentoTherm
В центъра на участието на Schüco на Frontale 2012 беше също така уникалната по рода си система за вентилация Schüco VentoTherm, интегрирана в прозореца.

За всички участници в строителството е неоспорим фактът, че високоуплътнените, топлоизолираните строителни елементи водят до необходимостта от редовен въздухообмен и то във времена на покачващи се цени на енергията, затова много по-разумна би била възможността за възвращаемост на енергията. Другите предимства на вентилационната система Schüco VentoTherm се крият в това, че уредът работи автоматично и съобразно необходимостта от това. Това означава, че се проветрява само тогава и само толкова, колкото е необходимо, за да се създадат безупречни хигиенни условия в помещението. Това се осъществява посредством интегрираната в Schüco VentoTherm интелигентна сензорна система, която отчита въздушните условия от външната и от вътрешната страна (температура, ниво на СО2, необходима влажност на въздуха) и в зависимост от това се включва или изключва.

Новото в асортимента на семейството на Schüco VentoTherm е версията за вертикален монтаж, която се предлага като алтернатива при малки прозорци или прозоречни конструкции с арки. Този вариант се предлага от месец март 2012 г.
 

+2
Закони Нормативна база Коментари