Плочките – 6 точки от пазарния лист

Плочките – 6 точки от пазарния лист
08.05.2011
www.banispa.com
551
керамика, баня, плочки
www.banispa.com
Източник: www.banispa.com

Плочките все по-малко приличат на познатата от преди години квадратна керамика с едноцветна глазура. Сега те могат да са много малки, но и много големи, да изглеждат досущ като рядък мрамор или гранит, да са с фладер на екзотична дървесина или с шарката на басма, сатен и кадифе. Характеристиките им също са в пъти променени. Вече има керамика, която е по-яка от скала, топла като дърво и с хигроскопичността на скъп композит. Технологиите на производство толкова са напреднали, че според повечето специалисти вече няма лоша плочка. И все пак, така ли е наистина?

Ако всички плочки са здрави, яки и с правилна геометрия, защо на пазара цената им варира от 12 до 120 лв./кв.м? Има безброй фактори, които влияят на крайната цена на керамиката, ще ви обяснят консултантите. Напрактика, обаче, точни ценообразуващи критерии няма. Добре е да преглътнете този факт, още преди да сте тръгнали по магазините. А още по-добре е да се подготвите за шопинг-а с пазарен лист от лични критерии за избор.


Ето няколко важни пункта, които задължително трябва да фигурират в него.

1. Бюджет  “от – до”
Не е важно колко струват плочките в магазина, а колко пари можете да отделите за тях. Критерият “скъпо” или “евтино” е най-неточният пазарен показател, който лесно може да ви подведе. Вместо да се съобразявате с него изберете вие бюджета, в който трябва да се вместите и се опитайте да го спазвате. (Едва ли ще успеете, но поне сте опитали, нали!)

2. Стайлинг
Сега му е времето да се допитате до дизайнера в себе си. Спрете да надничате в комшийските бани и да цъкате в захлас по лъскави списания. Постарайте се да намерите отговорите на няколко по-относителни въпроса като кои са любимите ви цветове и тези, които ви успокояват, имате ли предпочитания за стил, трябва ли декора да повтори елемент от останалото обзавеждане, и на по-практичните – кой ще чисти банята, по-голяма или по-малка трябва да изглежда след ремонта, колко души ще я ползват. След отговорите на подобен мини – тест задължителните елементи ще изпъкнат, а маловажните ще отпаднат, гарантирано. 

3. Характеристики
За къде са ви плочките? От отговора на този въпрос зависят качествата на материала, който ви е нужен. За балкона и двора търсете между матираните гранитогреси с по-висока износоустойчивост, на пода в коридора и кухнята можете да сложите и керамика с релеф, за банята обаче по-добре тя да е гланцирана. Така водата по-лесно ще се оттича, без да събира влага и мръсотии.

4. Срокове
Ако жилището ви е на замаска и плочкаджиите чакат само вашия сигнал за старт, значи …имате още един критерий, който ще предопредели избора – количества в наличност. Големите вносители обикновено имат складови наличности от най-търсените серии, или такива, които поради някаква причина са изостанали. Факторът време или по-скоро липсата на време, си има и добра страна – ще избирате между 10, а не между десетки варианти. В подобни ситуации обаче често сме склонни да действаме по интуиция или да направим компромиси, за които после да съжаляваме. Ако пък все пак си наложите да подходите предвидливо към ремонта, изберете плочките месец и половина преди да го започнете. Това е времето на доставка на повечето италиански фабрики. За информация – испанците бавят поръчките до два месеца, а китайците може и до половин година. При последните никога не знаете какво точно ще получите, така че ако избирате китайско, по-добре да е налично.

5. Количество
Може и да разбирате от математика, но оставете на специалистите да ви сметнат нужното количество. Добрите магазини предлагат услугата компютърен проект. Много е удобно, защото така по-лесно ще се ориентирате в пространството и във възможностите му за декорация; ще можете да си представите местата на фризовете, центровете и декоративните розетки. Когато уточните нужната квадратура, купете поне кашон повече. Иначе, ако количеството не стигне и с три плочки, ще е почти невъзможно да намерите от същите. И затова не са виновни търговците, а технологията на производство, която все още не може да избегне разликите в нюанс, дебелина и дори геометрия на мостри от идентични серии, но от различни партиди.

6. Начин на доставка
Повечето магазини предлагат екстрата безплатна доставка . Често обаче тя важи до определен периметър, например в рамките на града. А има и такива, които въобще не предлагат тази услуга. За да не си разваляте настроението от скъпата покупка, уточнете предварително подробностите по транспорта.

+3
Автор: www.banispa.com
Закони Нормативна база Коментари