Спалнята – по фън-шуй и не съвсем...

Спалнята е най-спокойното място в съвременния дом. Нейният интериор трябва да е скрит за любопитните погледи на гостите, да предразполага към релакс и интимност.
14.02.2013
Антоанета Салфидж
2743
интериор, мебели, спалня, фън шуй, обзавеждане спалня
Индивидуалността на спалнята зависи от това, колко комфортна и удобна е тя.
Източник: Интернет

Спалнята е най-спокойното място в съвременния дом. Нейният интериор трябва да е скрит за любопитните погледи на гостите, да предразполага към релакс и интимност.


Това е модерната територия на любовта, където оставаме първо сами със себе си и допускаме само най-близките си. Тя трябва да е оазис на тишината и спокойствието, защото именно там ние сме самите себе си и реализираме най-тънките струни на своята душа.


Дизайнерският подход към всяко помещение в дома се състои от три критерия: рационалност, естетика и  индивидуалност.
Това, разбира се, се отнася  и за спалнята.


Рационалността се изразява в грамотна планировка. В случая са важни потребностите на стопанина и възможностите на пространството. Основно правило е, спалнята да е максимално отдалечена от входната врата и е желателно да няма връзка с кухнята и тоалетната.


Започнете планировката на спалнята от леглото.
Неговият размер именно ще определи площта на „спалната зона“. При размер на леглото 1.5 х2.0 м – това са 6 кв.м, а при двойното легло те са 8 кв.м. В случая става дума не за самото легло, но и за пространството, необходимо за достъп до него.


Основните правила за разположение на леглото са много ясно формулирани от фън-шуй.
1. По възможност леглото да е успоредно на прозореца, а главата да е към стената.
2. Да е по диагонал на вратата, за да се вижда всеки влизащ.
3. Оптималната ориентация е изток-запад.
4. Спящият не трябва да се отразява в огледало.
5. Над леглото да не минава носеща колона, скосен таван или да висят остри елементи от тавана.


Гардеробът е вторият по значимост елемент в спалнята.
Оптималният вариант е, когато той е отделен в самостоятелно помещение – дрешник, с директна връзка със спалнята. Гардеробът както и дрешникът обикновено са съставени от различни композиции от шкафове, които се обслужват от лостове за дрехи и редица практични механизми. Когато проектирате вътрешността на гардероба, трябва да спазвате правилото, че дълбочината на рафта не трябва да е повече от 60 см, а ширината да е 80 – 120 см.


Всички останали вещи, които ще сложите в спалнята, избирате вие според вашите навици, желания и потребности. Дали ще включите в интериора и баня, зимна градина или работно място, решавате единствено вие.


Основно правило е – колкото по-малко е леглото, толкова по-малко да са мебелите в спалнята. В зоната за релакс трябва да има много свобода и „свеж въздух“.


Какъв да е дизайнът на спалнята?
Дизайнът също изцяло зависи от стиловите предпочитания на собственика. Добре е да внесете характерен цвят и стилистични характеристики. Само така интериорът ще е интересен и вълнуващ. Според неписано правило – акцентът в спалнята следва да е в района на леглото.


Това може да е:


  • необичайна форма на самото легло;
  • интересно решение при таблата;
  • цветно или текстилно пано;
  • ефектен таван;
  • архитектурни елементи по стените, свързани с леглото – арки, колони и ниши;
  • изкуството в интериора – картини, гравюри,фотографии, колажи.

Индивидуалността на вашата спалня зависи именно от това, колко комфортна и удобна е тя за вас, за вашите навици и потребности. Според традиционните представи спалнята трябва да е със светли стени в пастелни тонове и меки материи. И все пак, вашата спалня не е хотелска стая. Ако искате да й придадете характер, смело следвайте интуицията си по отношение на декоративността.

+3
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари