Дневната – по наш образ и подобие

Модерната мебел, вдъхновена от класическите стилове в обзавеждането е за тези, които са привлечени от по-официалната, сериозна и класическа визия на дневната.
15.08.2012
Мая Янева
649
интериор, мебели, дизайн, дневна, хол
Спрете се на дизайн, който ще ви осигури пълноценна почивка
Източник: Интернет

При обзавеждането на дневната и изборът на мебели, трябва да се спрете на дизайн, който освен че ще осигурява пълноценна почивка, ще представлява  отражение на вашата индивидуалност и стил. 


Огромният избор и разнообразие от модерни мебели  за дневната като кожени дивани, съвременни дневни легла, модерни кресла и столове, които са изпълнени в различен стил и размер са високо оценени дори от капризните клиенти с най-високи изисквания към модерния начин на живеене. Съвременните мебели могат да осигурят максимален комфорт на обитаване и притежават високи ергономични качества . Различните стилове при мебелите и интериора на дневната днес предразполагат към създаване на уникален оазис, който максимално да импонира на вашите предпочитания: да удовлетворява вашите капризи и да представлява място за поглезване, почивка и рекреация. 


Модерната мебел,  вдъхновена от класическите стилове в обзавеждането е за тези, които са привлечени от по-официалната, сериозна и класическа визия на дневната. От този тип интериор са привлечени  по-консервативните и сериозни личности. Класическият стил може да стане база за дневна, където масивни мебели са умело съвместени с лаконични текстилни решения и  модерни осветителни тела.   


Съвременната визия, която се характеризира с изчистени линии, монохромност и липса на детайли е за онези, които поставят на първо място удобството, стилното и лежерно обитаване и не обичат да робуват на бита. Тук придаването на индивидуален характер се гарантира от аксесоари, които са изискани, семпли, но с максимално присъствие на фона на семплите мебели. Такива акценти успешно могат да бъдат произведения на изкуството , авторски картини, репродукции, пластики, артфотографии. Оригинални осветителни тела или мебел с уникален дизайн могат да станат ефектна фокусна точка и да се превърнат в основно  изразно средство в дневната. Такова решение може да се подчертае или акцентира с една ефектна стена или нестандартно оформление на ТВ зоната. 


Неочаквано добър декор на дневната може да бъде гледката, гарантирана  от големи френски прозорци или модерно остъкляване, тип витрина, които да разкриват поглед към красива градина или близък пейзаж. Природата може да бъде ефектна част от интериора, ако проектът е разработен така че да се разкрие гледка, която си заслужава да се вижда. 


За вдъхновение и отправна точка може да се използва любим или характерен за домакините аксесоар или мебел, около които да се изгради едно цялостно решение. Пиано, а защо не и роял, художествен статив или друга характерна вещ могат да бъдат център на средоточие, около който да се обзаведе дневната. 

Цветовата гама и материалите са другите изразни средства, с които се борави в дневната и които са решаващи за общото излъчване на едно от най-важните помещения в дома. Тенденциите в цветовете за интериора са  сложен резултат от това, което се диктува от дизайнери, социолози и цялата мебелна индустрия. Съвкупността от предложенията в шоурумовете, търговските центрове и водещите списания за интериори определят тенденциите. Неутралната гама продължава да властва, но към фаворитните бежово и камилско се прибавят земните и дървесни цветове и цялата сива гама.
На неочакван успех се радват всички нюанси на сивото. Всъщност сивото е един от основните формални цветове и общо взето с него не може да се сбърка. Той служи еднакво ефектно, както за основа, така и за детайли, защото се съчетава добре с основни и с ярки и ефектни цветове. Когато говорим за сивото имаме предвид всички тонове от меко графитено до цвят на въглен и хематит. 
Шоколадовият цвят е още на върха като се започне от автомобилната индустрия и се стигне до света на модата. Но при него има развитие – класическият шоколадов цвят отстъпва място на цвета на напитки и подправки – мока, кафе, канела. 
Синьото бележи напредък и това се дължи на усещането за дълбочина, спокойствие и надеждност. Този цвят успешно може да се види в комбинация с кафяво и сиво. 


Популярност набират и цветовете, свързани с каузи – розовото и червеното. Цветовете от лентичките на реверите, които ни правеха съпричастни към каузи за борба с рака на гърдата, СПИН и сърдечни заболявания са си проправили път в интериора. Акцентите с ярко розово и червено са често срещано решение и начин да се придаде свеж рисунък на монотонното ежедневие. Виолетовото също е навлязло сякаш през задния вход – то може да е винено, пурпурно или чисто лилаво. 


ИДЕИ ОТ ИКЕА


ИКЕА дава добри идеи как да се възползваме максимално от пространството, така че дневната да стане „ден-и-нощна“ и еднакво удобна за детски игри, почивка пред телевизора и дори сладък сън през нощта.
Диваните с функция сън KIVIK, например, осигуряват комфорт при сядане с възглавници от мемори пяна, като в същото време са със сменящ се калъф, който лесно се почиства от детските пръстчета. Табуретката от серията KIVIK има и място за съхранение. Сгъваеми масa, столове, шкафчета с колелца – това са находчиви решения, които правят чудеса от малките пространства.

Мебелните секции BESTA предоставят възможност за построяване на най-подходящите решения за съхранение, в зависимост от наличното пространството в хола. Богатото разнообразие от покрития и цветове позволяват лесно съчетаване със съществуващ или нов интериор.


Текстилът е най-лесният и бърз начин за преобразяване на дома и това може да бъде креативен и забавен процес, ако използвате въображението. ИКЕА предлага богата гама от материи и десени.


Завесите от новите текстилни колекции LAPPLJUNG прекрояват всекидневната и предоставят уединение. 


Любителите на екзотичните десени ще намерят вдъхновение в лимитираната колекция NÄTVIDE, дело на Анна Ефверлунд и Мария Винка. Завесите, килимите и възглавниците са решени в наситени цветове с етно елементи и мотиви от стари медальони и керамични плочки. Правилното им аранжиране във всекидневната би придало една съвсем нова атмосфера с подчертано настроение  за пътешествие към различни култури.


Завесите от серията AINA от 100% лен предпазват отлично от пряка слънчева светлина. А възглавниците от същата колекция допринасят за уюта на дом посветен на естествените, натурални материи.


Дизайнът на серията MALIN съчетава меки органични форми и материи и е вдъхновен от модерното изкуство и мода. Дизайнерите на колекцията са внесли доза артистичност чрез свободните линии на контурите и свежата цветова гама. Колекцията MALIN също така препраща към стилистиката на петдесетте години и предлага комфорта на естествените материи лен и памук.


Личните предпочитания, индивидуалният стил и начинът ви на живот, както и жокерите, подадени от модната индустрия очертават рамката при изоборът на мебели, цветове и цялостни решения. Изборът и възможностите никога не са били толкова разнообразни. Така че, изразете себе си!

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари