Камините – все повече предмет на изкуството

Дизайнът се движи широко между бароково великолепие, винтиж в ретро изглед и минималистични модели.
15.09.2016
Константин Димов
1106
камина, дизайн камина
Източник: www.regency-fire.com

Специалистите определят 2016 г. като година на пестене на енергия. И камините са една добра възможност това да се осъществи.  Законовите разпоредби от гледна точка на предпазването на климата бяха малко променени. Темата за опазването на климата и ролята му за живота на хората бе поставена отново в центъра на конференция на ООН за защита на климата, която се състоя в Париж през декември 2015 г. На нея бе подписан документ за опазване на климата от всички участвали страни ( близо 200). Целта е ясна: с 2  градуса по Целзий  да се ограничи глобалното затопляне...

Тук задължително трябва да се спомене, че притежателите на камини, от гледна точка на опазване на климата, отдавна могат да бъдат посочени като добър пример в това отношение. Собствениците на камини залагат на един възобновяем енергиен източник и емисиите от изгарянето на дървесината и дървените пелети влияят неутрално на климата. Дори в Германия изграждането на някои видове камини ще бъдат субсидирани с до  2000 евро.


А за тези, които се интересуват от модните тенденции при камините през 2017 г. е предвидено международно изложение за отоплителна техника. Събитието вече се очаква с интерес от производители, търговци и потребители, както и от други експерти.

От няколко години интересът към камините с „водна риза” става все по-голям. Те не само подпомагат обичайното централно отопление, но именно в зоните с умерен климат заменят все по-успешно парното. Това може да е особено щадящо за околната среда благодарение на свръзката с един соларен модул.
Източник: www.regency-fire.com.au

Друга голяма мода днес е т.нар масова дигитализация. Тя не подминава и камините. И след като  дистанционното отопление и сензорния контрол на температурата на отпадни газове вече се наложиха много активно, хората могат с интерес да очакват технологичните нововъведения на тема камини.


Източник: www.regency-fire.com.au

Модите в дизайна през 2016 г.
Както никога досега камините не са били толкова разнообразни, както сега. Дизайнът се движи широко между бароково великолепие, винтиж  в ретро изглед и минималистични  модели.

 
Източник: www.gratefireplace.co.uk                                                                        Източник: www.anilcansomine.com.tr


Ако въобще една  мода може да се усети, то тя ни показва, че камината все повече става предмет на изкуството, или обратното -  изчистена докрай камината да се впише навсякъде във вътрешната архитектура на къщата.

Трите най-важни неща, които трябва да съблюдавате: за директен канал, който да праща въздух в камината, да има самозатваряща врата на камерата, където е огъня и да няма разлика в налягането, за не се създаде предпоставка отпадни газове да се разпространят във въздуха на стаята.

 


Източник: www.inholl.com и www.somineciniz.com

Обикновените камини затоплят само помещението, в което те работят. Там обаче често се случва след наклаждане на хубав огън да стане твърде топло, защото се произвежда повече енергия, отколкото има нужда. Докато камините с „водна риза” много умело оползотворяват този излишък от топлина. Включени към системата за отопление, те не отопляват само едно помещение, а цялата къща.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари